Figi i daktyle

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Daktyle i figi [ temat na nowo ;-) ]

Post »

A gdzie uprawiasz swoją figę? W jakim rejonie świata? :wink:
Moja nie owocuje ale podejrzewam ją o jakieś dewiacje bo nawet jej liście mają inny wygląd niz te pokazywane na forum i uprawiane w pojemnikach.
Zapewne jest jakaś przyczyna nieowocowania jej,tylko jaka?
Nie wiem sama i ciagle liczę że zdecyduje się wydać choć jeden raz kilka owoców.
Awatar użytkownika
SeDay
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lut 2011, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Jaka ziemia dla Figi

Post »

Witam,

Chciałem sie dowiedzieć jednej rzeczy otóż, 5 lat temu dostałem od znajomych przywiezione z Włoch drzewko Figi, z powodu klimatu musze to trzymać w domu w doniczce no i od tamtego czasu jeszcze nie zmieniałem ziemi no i jaka najlepiej by sie ziemia nadawała do tego którą mozna kupić w kwiaciarniach? Chce ja zmienić bo ta co etraz jest jakaś taka kiepska, zbita no i czas ja wymienić, a zywkła ziema z ogrodu sie nie nadaje bo u mnei znajduje sie wiele smieci budowalnych (kawałki cegieł, szkło itd) wiec musze jakas kupić ale zbytnio nie wiem jaką a na sprzedawce w sklepie też nie moge liczyc.
;-)
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Od: 17 lip 2010, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Daktyle i figi

Post »

mi w zwykłej ziemi ogrodowej rośnie rewelacyjnie :)
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Daktyle i figi

Post »

Obrazek

Parę miesięcy temu dopadłem w sklepie świeżą figę (co się rzadko zdarza), i wydłubałem z niej sporo nasion, po czym ją zjadłem.
W smaku nie była rewelacyjna - wolę suszone :)
Trochę nasion wrzuciłem do donicy z kompostem, po czym o nich zapomniałem.
Jakiś czas później nabrałem trochę tego kompostu do zmieszania ze zwykłą ziemią, i wysiałem w tym mimozy. Jakiś czas później patrzę: jakiś dziwny chwaścior mi wyrasta :lol:
Dopiero wczoraj się dowiedziałem że to figa :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”