Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Tamaryszku, Toucan ma piękne i subtelne kwiaty - białe z żółtym kleksem...
Czytam Wasze rozważania na temat dobierania barw różaneczników i tak sobie myślę, że warto podpatrywać jeśli nie naturę, to dokonania starych ogrodników w Wojsławicach czy wrocławskim Ogrodzie Botanicznym. I -przyznam się szczerze- często nie widzę tam jakiejś myśli przewodniej, wielkiej dbałości o dobór barw, a całość najczęściej jest olśniewająca. A może się mylę, może ten kolorystyczny misz-mas w przypadku azalii jest zamierzony i one najpiękniej wyglądają w takiej szerokiej gamie kolorystycznej?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cudne są te zdjęcia zimowego ogrodu :) Powiedz, jakie ptaki stołują się w tym karmniku ? Co im serwujesz ?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

IZO
Dziękuję za zdjęcie mojego ulubionego strumyka.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Tamaryszek pisze: Natomiast mam wątpliwości co do tego : ?...wszystkie krzewy które posiadają więcej kwiecia niż liści dobrze wyglądają w dużych ilościach np. hortensje czy wspomniane różaneczniki.?
Przecież to jeszcze zwielokrotni efekt...
Hortensje bukietowe ? owszem, w masie mogą być cudowne. Ale one mają bardziej subtelne kwiaty. Ale już Annabelle razy 10 czy różaneczniki... Hmmm...
Tamaryszku, odpowiem tak:
Jeżeli patrzę z tej samej odległości ( większej )na zieloną płaszczyznę, na tle której umieszczę kwiaty tego samego koloru w różnych punktach
i jeszcze do tego będą lekko zróżnicowane wysokością, to dla mnie, taka kompozycja będzie bardzo delikatna przypominająca ?taniec motyli ?
Jeżeli te wszystkie kwiatuszki połączę w jeden bukiet i postawię go na tym samym tle i w tej samej odległości,
to dla mnie ta plama będzie w mocnym kontraście z tłem
Jeżeli tę plamę zwielokrotnię, to ta plama nie będzie już w tak dużym kontraście i w pewnym momencie może stać się plamą dominującą i interesującą
Podobnie na mnie działają rośliny o dużych liściach.
Tamaryszku,
Twój strumyk otulony śniegiem wygląda bardzo niewinnie, już niedługo wybudzi się z zimowego snu i swoją energią ożywi przybrzeżne rośliny.
Jeszcze raz zachwyci mnie swoją niepowtarzalną urodą.

pozdrawiam, Elżbieta
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Strumyk zachwyci nie tylko Elę, ale wielu z nas, zaglądających z taką przyjemnością do Twojego ogrodu Izo, ten wspaniały element architektury ogrodowej, jest ewenementem na naszym forum. Wiem oczywiście że jest on naturalny i wiem ile kosztuje Cię pracy. Podziwiam i szacunek Izo :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tamaryszek pisze: MARGO ? wiesz , Gosiu, coś czuję,że przez te zimowe miesiące tak się zainspirujemy, tyle pomysłów powstanie, że wiosną sił nam zabraknie i pieniędzy w portfelu , nie mówiąc już o miejscu w ogrodzie...!
Izuś, o miejsce i siły aż tak się nie martwię, gorzej z kasą :D
Ale masz rację plany dojrzewają coraz bardziej. Wiosna będzie sie działo ;:138
A co do dążenia do doskonałości, to chyba nigdy nie będzie to ogród doskonały. Ale nie ze względu na złe pomysły. Myślę, że nasze wyobrażenie o ogrodzie wciąż ewoluuje. Cały czas dostrzegamy nowe rosliny, wpadają nowe pomysły. To w sumie jest właśnie fajne. Nie wyobrażam sobie tylko chodzenia po ogrodzie i podziwiania swojego dzieła. Ja muszę cos robić. Kopać, przesadzać, dosadzać, a przede wszystkim kupować nowe rośliny. :D
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Tamaryszek pisze:... Tak więc z pewnością zawsze w moim ogrodzie będzie dość dysonansów i niedoskonałości ! Ale pocieszyłaś mnie,że można to uznać za zaletę !
Ja myślę, że to zdecydowanie zaleta. W książce o kolorach rzuciła mnie na kolana prosta prawda: doskonały porządek jest nudny. Żeby było ciekawie, intrygująco, tajemniczo, to coś musi nie pasować, prowokować, wybijać się nie wiadomo skąd i po co. :D
A azaliowe szaleństwo mnie osobiście zachwyca. Odkąd w Ogrodach zobaczyłam ścianę kwitnących azalii przy szkółce Pudełków, to zachorowałam na azalie. Posadziłam ich masę. Już nie mogę się doczekać jak będą wyglądały za 10 lat. 8-)
Agata
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Tak ściana u Pudełków jest obłędna. Taka cukierkowa. Kolorowy zawrót głowy. Ja uwielbiam azalie, gdyż w przeciwieństwie do różaneczników potrafią cudnie pachnieć. :D
Zapowiada się u Ciebie Tamaryszku niezła kolekcja rh. ;:138 Oj ja też nie mam czasu na forum. Już mi lżej, że inni też go nie mają. ;:196
pozdrawiam ;:3
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

ZIELONA ANIA ? pewnie, Aniu, że można przeżyć niezbyt idealny kolor różaneczników ! Tak na nie narzekałam, a one przecież starają się pięknie kwitnąć... Muszę im szepnąć parę miłych słów z Waszych postów, niech wiedzą,że tyle osób docenia ich urodę.
Rzeczywiście , stworzenie takiej idealnej kompozycji jest trudne lub wręcz niemożliwe. Ja, oczywiście, przesadzam, za dużo kombinuję.
Ale wiesz, Aniu ? ważniejsza jest droga, a nie cel...
Muszę spróbować działać jak Ty ? nie skupiać się tak na szczegółach, a budować ogólny klimat ogrodu.

RM 27 ? Romku, jak na razie to zima wygląda pięknie ! Cały grudzień biało, ogród otulony śniegiem...Tak, jak to drzewiej bywało...
Ja mam wydeptane ślady?ścieżki ? do karmików i do szopy. Śnieg po kolana, a i pierwsze zsunięcia z dachu były.

DALA ? niestety, Dalu, nie byłam w Wojsławicach...Ale widziałam zdjęcia i czytałam Wasze opinie. Nawet w takiej formie to robi duże wrażenie.
Ze mną to jest tak ? wieloma ogrodami się zachwycam i doceniam ich urodę, ale w tym moim wymarzonym chcę coś innego . Zresztą trzeba wybierać ? tyle jest pięknych roślin, stylów...nie można przecież mieć wszystkiego.

EWELINA ? dziękuję, Ewelino! Dla mnie ogród w śniegu jest piękny.
Ptaki karmię ziarnem słonecznika. Wykładam też jabłka, wieszam słoninkę. Mam dwa karmiki ? ten mały ze zdjęcia przeznaczyłam dla maluchów, ale , oczywiście, ptaki stołują się gdzie chcą. Jest jeszcze drugi - duży, stojący, a pod nim na tacce wykładam jedzenie dla kosów, które lubią jeść z ziemi. Przylatuje wiele ptaków, nie wszystkie rozpoznaję. Mnóstwo bogatek, dzwońców, sójek, kosów. Są jeszcze ze trzy gatunki mi nieznane. W zeszłym roku były też grubodzioby, na razie ich nie widziałam.

GORYCZKA ? Krysiu, woda w strumyku cały czas płynie, teraz nawet ją widać. Ciekawe czy zamarznie w tym roku...

KAJPEJ ? Elu, cały świat przysypany śniegiem wygląda tak niewinnie i cicho... Lubię ten spokój.
Dałaś mi do myślenia... W pierwszej chwili powiedziałam ? najbardziej podoba mi się ten ?taniec motyli? !
Ale potem dorzuciłam jeszcze wersję z kontrastową plamą na tle zieleni.
Rozumiem Twoją myśl i teraz wiem, że te rozwiązania są mi bliższe!

PIOFIGIEL ? Tomku, cieszę się,że pamiętasz o moim strumyku !
MARGO ? Gosiu, ja się skupiałam na pomysłach, Ania zwróciła mi uwagę na możliwości realizacji, a Ty na jeszcze jeden aspekt ? że nasze wyobrażenie o idealnym ogrodzie się zmienia ! Macie rację, dziewczyny...Nasz ogród to niekończąca się opowieść.
Natomiast ja sobie wyobrażam chodzenie po ogrodzie i podziwianie ... No, może po drodze jakieś drobne korekty...

RIANE ? Agata, wiosna w Twoim ogrodzie będzie oszałamiająca...! Tyle cebulowych i azalii...
?Już nie mogę się doczekać jak będą wyglądały za 10 lat?- rozbawiłaś mnie tym sformułowaniem..!
Wiesz, że będziesz wtedy miała nastolatki w domu..?

RENIM ? Reniu, akcja dosadzania azalii trwa! Mnie się podoba też,że są łatwiejsze niż różaneczniki.
A z brakiem czasu, to wierzę,że po nowym roku będzie go jakoś więcej !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Dziękuję za informacje o azaliach. Na pewno kupię jakąś na wiosnę :D

Izuniu, życzę Ci cudownych Świąt, a w nowym roku dużo szczęścia i sukcesów ogrodniczych i żebyś miała czas się nimi z nami dzielić. :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Witaj Izuniu :wit
Święta już się skończyły. Dla mnie za szybko. Uwielbiam ich rodzinną atmosferę. Dzisiaj w TVN 24 słyszałam wypowiedź jedenj z naszych celebrytek, że nie lubi świąt bo jest za duży chaos, nagle wszyscy przypominają sobie o wszystkich. Ma rację, ale chyba od tego są święta.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

IZO - ja też mam dużo książek dotyczących różnych zagadnień z dziedziny kwiaciarstwa i ogrodnictwa.
W zimie często do nich zaglądam.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam jeszcze w świątecznym nastroju !

Bardzo dziękuję wszystkim za życzenia !

[IZA ]? dziękuję, Izuniu ! Ja także planuję jeszcze dokupić azalie.

MARGO ? nie bardzo rozumiem, Gosiu, jak można nie lubić świąt... Dla mnie to wyjątkowy czas w roku, nie tylko te kilka dni, ale i czas przygotowań do nich. I tak jak napisałaś ? to czas wspomnień, powrotów, wybaczania, skupienia na bliskich. A ci celebryci...chyba nie można od nich zbyt wiele oczekiwać.

GORYCZKA ? Krysiu, bardzo chętnie sięgnę do książek polecanych przez Ciebie ! Teraz jest na to czas. Proszę, podaj tytuły swoich ulubionych.

Na dworze mróz i śnieg, jak przystało na tę porę roku. Ogród śpi pod pierzynką, zbiera siły na wiosnę...
A my w ciepełku , przy strojnych choinkach, wspominamy lato...
Wygrzebałam więc płyty ze zdjęciami z mojej wyprawy do Anglii i pokażę, co tam jeszcze mam...

Jeszcze jeden z nagrodzonych na wystawie ogrodów, dostał srebrny medal.
Jest to dzieło Japończyka, projekt ogrodu dachowego.
Znajdziemy w nim rośliny , które kojarzą się z ogrodami japońskimi ( klony, mchy...), ale dla mnie ten ogród był pewnym zaskoczeniem...
Jest trochę jak kraina baśni. Ta biała sadzawka...
Ciekawa jestem, czy Wam się spodoba.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Porośnięta roślinami ściana z tego ogrodu...

Obrazek

A tak można obsadzić wiszący kosz...

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izuś, mnie ten ogród japonizujący bardzo się podoba. Szczególnie jeśli jest do zrealizawania na dachowym tarasie. ;:138
A biała sadzawka śliczna, wtraca do całości jakiegoś nowego ducha, odmianę w stosunku do tradycyjnych sadzawek.
Do tego piękne kolorowe kloniki i irysy wprowadzające plamę koloru, piekne.
Milutkiego popołudnia ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »