Ogród Joli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Joli

Post »

Trochę kwitnących.
Bez "Krasawica Moskwy" zdjęcie z ubiegłego roku w tym roku nie kwitł

Obrazek

Żarnowiec ostatni jaki mi został ale to też zdjęcie z ubiegłego roku , niestety przemarzł poprzedniej zimy.

Obrazek

I azalie

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu!Zapytałam cię o tego świerka,bo też się zastanawiałam ,który to jest :?: Ja kupiłam jesienią na pewno świerczka "Frohburg" mam jego fotką u siebie na str.5) Pan w ogrodniczym wytłumaczył mi czym różni się od Inversa ....otóż: odm.Frohburg ma sztywny przewodnik,a Inversa nie i trzeba go podwiązywać... :roll: To którą odmianę masz? Jak długo u ciebie rośnie :?: bo to już ładna sztuka :D
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko mój świerk ma wierzchołek przywiązany do patyczka co by trochę wyższy urósł bo bez patyczka zaczyna się pochylać na bok i rośnie w poziomie ale ja nie jestem do końca pewna czy to Inversa.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko luknęłam na Twojego świerczka i wydaje mi się że mój jest zdecydowanie inny boczne gałązki ma bardziej płaczące i wierzchołek bez patyczka od razu idzie na bok. Mój rośnie u nas z pięć lat i jak dotąd bez problemów.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Witaj Jolu! Ładnie zakwitły te Twoje piwonie drzewiaste, takie młode, a takie wielkie, piękne kwiaty Ci pokazały :) Magnolia też przepięknie kwitła. Jaka to odmiana?
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kalmio piwonie krzewiaste to wielka pasja moja i M i chyba z te troskę odwdzięczają się takimi pięknymi kwiatami .
Ta ,magnolia to o ile dobrze pamiętam, to Suzan , mam jeszcze jedną ,pięknie pachnącą ale nie pamiętam nazwy

Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

U nas zima a u Ciebie wiosna lato :) ech jak cudnie :wit
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko jak to dobrze ze wymyślili aparat cyfrowy to można piękne chwile zatrzymać i powspominać gdy za oknami mniej kolorowo.
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

witaj Jolu,

tej magnolii stworzyłaś specjalne warunki (chuchasz i dmuchasz na nią?); czy tez rośnie sobie u Ciebie bez większych problemów i bez poświęcania jej szczególnej uwagi?
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marcinie nie zajmuję się specjalnie magnoliami jak nie zapomnę to osłaniam je na zimę cieniówką ale co roku jest z tym większy problem bo są coraz większe .Na wiosnę podsypuję je azofoską jak większość roślin w ogrodzie.One mają za plecami dosyć zwarte iglaki jodłę koreańską i kaukaską .Gdzieś czytałam że magnoliom trzeba okrywać na zimę korzenie bo rosną płytko i od korzenia mogą przemarzać ale w tym roku jest dużo śniegu i mają naturalną pierzynkę ja nigdy nie okrywałam.
merle
200p
200p

Post »

dziękuję Jolu,

Na pewno zdecyduję się na jedną magnolię; mam już dla niej miejsce w części ogrodu osłoniętej domem. Proszę, napisz jeszcze czy Twoja magnolia (suzan) przebarwia liście jesienią? To byłby dodatkowy atut (kwitnie przepięknie). Jeśli tak, to może pamiętasz na jaki kolor?
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No Marcinie teraz to mnie zaskoczyłeś tym pytaniem o przebarwianie się jesienią ale odpowiem zgodnie z prawdą że nie zwróciłam uwagi ale dla zachęty powiem Ci że potrafi zakwitnąć po raz drugi u mnie powtarzała kwitnienie w drugiej połowie sierpnia.Oczywiście nie jest tak oblepiona kwiatami jak wiosną ale i te kilka satysfakcjonują.Zachęcam Cie do zakupu bo naprawdę warto.
merle
200p
200p

Post »

Nic się nie stało, że nie pamiętasz czy przebarwia się. Spytałem, bo widziałem kiedyś magnolię (teraz wiem, że to była magnolia) w okresie kwitnienia i jesienią. Właśnie jesienią miała b. ładnie przebarwione liście - na żółto-pomarańczowo. Wiosną kwitła, o ile dobrze pamiętam, na biało. Nie mam niestety pojęcia jaka to była odmiana.

Ale dobrze wiedzieć, że Twoja zakwitła drugi raz :)
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Jolu, z przyjemnością pospacerowałem po Waszym pięknym ogrodzie. Buki też bardzo lubię i jeszcze bym ich dokupił ale niestety już miejsca brak.

Marcinie, magnolie jesienią nie przebarwiają się ładnie. Liście brązowieją i nie są wtedy zbyt dekoracyjne, ale warto ją kupić dla kwiatów.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Ja też mam magnolię "Susan" i moja też powtarza kwitnienie a pojedyncze kwiatki miała jeszcze w październiku :D Potwierdzam,że liście się nie przebarwiają i po pierwszych mrozach spadają.
Mam natomiast magnolię drzewiastą -drugi rok i jeszcze nie kwitła-a jej duuże liście przebarwiają się nawet dosyć ładnie.Podobno ma białe kwiaty i kwitnie późno, jak już są liście :roll: Pożyjemy ,zobaczymy :D
Jolu, a masz gdzieś fotkę,tej drugiej swojej magnolii?
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”