Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Fuksja
Jeśli peloargonie są już ukorzenione to nawet trzeba nawozić ale nawozem z azotem azotanowym
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Nie chcę pisać na forum o zakupach - tylko porady, chwalenie się i gratulowanie innymMLODA1 pisze:Adrianie tak jak czytałam na twojej stronie o fuksjach, masz do sprzedania nawozy do fuksji czy można już je teraz zamawiać czy dopiero na wiosnę? Mam około 20 doniczek fuksji i będę miała około 15 skrzynek z pelargoniami, ile potrzeba nawozu na te wszystkie kwiaty? Jeszcze jedno pytanie, wiem że może to nie ten wątek ale zapytam, czym można nawozić teraz młode sadzonki pelargonii aby miały ciemniejsze liście, bo moje robią się jasne?

Troszkę za wcześnie na sadzonkowanie pelargonii. Najlepiej podpędź je teraz nawozem żebyś mogła za 4-6 tygodni je przyciąć celem pobrania nowych do ukorzeniania.
15 skrzynek z pelargoniami

Adrianie pelargonie trzymam w pokoju przy dużych oknach w plastykowych skrzynkach takich po warzywach ze sklepu bo w skrzynce mieści się sporo mniejszych doniczek, a w zeszłym roku zrobił mi mąż małą oranżerię i wszystkie sadzonki jakie mam też tam stoją. Dziękuję za poradę odezwę się na PW. 

Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
- reniazt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, dokładnie tak to świństwo wygląda - to jest okropność.adrianic pisze:tak wyglądają jaja mączlika szklarniowego - zdjęcie z mojej strony
Pojechałam w piątek do najlepszego ogrodniczego sklepu kupić Confidor i co się okazało - owszem jest oczywiście - pani mi podaje i kasuje - a kiedy zapytałam o jego datę ważności - okazało się, że cała partia tego środka, którą maja na półce była ważna do sierpnia br.
Podziękowałam.
W poniedziałek zaraz - jak tylko mnie nie zasypie - bo u nas od wczoraj ze śniegiem urwanie głowy - pojadę po ten drugi środek -kupię Kohinor.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za podpowiedź.
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
I jak tam walka z mączlikiem szklarniowym?
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
A ja uzupełniając zdjęcia na stronie dotarłem do zdjęcia fuksji którego długo szukałem na dyskach.
Zdjęcie robione było we wrześniu lub w październiku "zeszłego roku" czyli jakieś 3 miesiące temu
To efekt odpowiedniego nawożenia na kwitnienie nawozem NPK 10-30-20. Oczywiście cechy odmiany też zrobiły swoje.

To odmiana John Maynard Scales. Jej kwiaty rosną w kiściach stale się wymieniając - na ostatnim zdjęciu widać drobniejsze pączki w nasadzie kiści. Widok jest niesamowity gdy na krzaczku jest 50 kiści z kwiatami
Zdjęcie robione było we wrześniu lub w październiku "zeszłego roku" czyli jakieś 3 miesiące temu

To efekt odpowiedniego nawożenia na kwitnienie nawozem NPK 10-30-20. Oczywiście cechy odmiany też zrobiły swoje.

To odmiana John Maynard Scales. Jej kwiaty rosną w kiściach stale się wymieniając - na ostatnim zdjęciu widać drobniejsze pączki w nasadzie kiści. Widok jest niesamowity gdy na krzaczku jest 50 kiści z kwiatami

- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękna i oryginalna. Taką też będziesz miał w zestawie?
- meluzyna
w katalogu na przedaż
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Już zostało tylko 19 bo od wczoraj nasi kochani stali klienci zaczęli składać zamówienia i powoli znika odmiana za odmianą
- meluzyna
A jakie fuksje Tobie pozostały?
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Mi zostaną wszystkie bo mam ponad 600 mateczników
A z sadzonek to zależy ale teraz są wszystkie

A z sadzonek to zależy ale teraz są wszystkie
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
A z tej odmiany zostało 19 szt jeśli o to pytałaśmeluzyna pisze:A jakie fuksje Tobie pozostały?
- meluzyna
Ok, przejrzę i coś wybiorę
Potem napiszę na pw, a jakie są koszty przesyłki?

- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Wszystko się ładnie automatycznie wylicza i przesyłkę też można wybrać. Poczytaj aktualności - tam jest wszystko co potrzeba. Jeśli coś nie jest czytelne to daj znać na pw. Wszystkie zdjęcia fuksji były robione przez nas w tym roku naszym matecznikom żeby nie było wątpliwości jak zakwitną. A najlepiej to do nas przyjechać