Zaproszenie do naszego ogrodu
Re: Zaproszenie do naszego ogrodu
A co masz w donicach? ( na drugim od dołu zdjęciu) Piszesz, że wcześniej miałaś inne ścieżki? Ta aranżacja: kamienno- roślinna jest cudowna. 

- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Elżbieto pooglądałam sobie piękne zdjęcia ogrodu .
przeczytałam wiersz.
przeczytałam wiersz.
-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Anetko,
Ścieżki były proste, do ścieżek równolegle został posadzony żywopłot z cisa, plus "żywopłot" z trzmieliny (Euonymus fortunei Emerald Gold ) plus inne nasadzenia, to wszystko jeszcze dodatkowo zostało podkreślone równolegle położonymi podkładami kolejowymi.
Wizualnie ta część ogrodu robiła się coraz bardziej wąska.
Położenie ścieżki lekkimi zakolami spowodowało wizualne poszerzenie tej przestrzeni. Ułatwiło aranżacje rabat.
a w donicach mam posadzony agapant afrykański.

Gieniu ,dziękuję za spacer po moim ogrodzie
Elżbieta
Ścieżki były proste, do ścieżek równolegle został posadzony żywopłot z cisa, plus "żywopłot" z trzmieliny (Euonymus fortunei Emerald Gold ) plus inne nasadzenia, to wszystko jeszcze dodatkowo zostało podkreślone równolegle położonymi podkładami kolejowymi.
Wizualnie ta część ogrodu robiła się coraz bardziej wąska.
Położenie ścieżki lekkimi zakolami spowodowało wizualne poszerzenie tej przestrzeni. Ułatwiło aranżacje rabat.
a w donicach mam posadzony agapant afrykański.

Gieniu ,dziękuję za spacer po moim ogrodzie

Dziękuję za odpowiedź. Ta wersja ścieżek prezentuje sie rewelacyjnie. A jak Ci zimuje ta roślinka?
- piofigiel
- 1000p
- Od: 11 lis 2009, o 17:15
Witaj Elu, czytam sobie posty w Twoim wątku, to lektura obowiązkowa na naszym forum, dodam że lektura czytana z ochotą, nie z przymusu jak to z lekturami bywa.
Ilość cisów jaką posiadasz jest imponująca, ja nie mam tak wielu ale mogę się pochwalić, że podobną ilość udało mi się wyhodować z sadzonek, które zasiliły ogrody znajomych a część rośnie u nas. Zauważyłem że sporo cisów też się nasiewa samoistnie, wiosną będę je musiał przesadzić do doniczek. Żałuję że nie znam nazw swoich cisów, kiedy je nabywałem uważałem że nazwa cis wystarczy, teraz kiedy jestem na forum wiem ze to nie wszystko. Ja uważam cisy, za 'szlachtę iglakową', nie wiem czy słusznie, kocham ich wiosenne seledynowe przyrosty.
Zwróciłem też uwagę na agapant afrykański, wygląda ciekawie, zainteresował mnie, fajnie że wstawiłaś odnośnik, zaraz się mu przyjrzę bliżej.
Bardzo chętnie zerkałem do Twojego albumu picassa, teraz nie ma odnośnika????, bardzo mi żal, wiele razy pokazywałem Wasz ogród znajomym, szkoda że nie zapisałem sobie linku, czy byłoby możliwe go dostać??? Zdjęcia Waszego ogrodu mogę oglądać bez końca, nie dość że ogród cudowny to jeszcze świetnie sfotografowany
Pozdrawiam Tomek
Ilość cisów jaką posiadasz jest imponująca, ja nie mam tak wielu ale mogę się pochwalić, że podobną ilość udało mi się wyhodować z sadzonek, które zasiliły ogrody znajomych a część rośnie u nas. Zauważyłem że sporo cisów też się nasiewa samoistnie, wiosną będę je musiał przesadzić do doniczek. Żałuję że nie znam nazw swoich cisów, kiedy je nabywałem uważałem że nazwa cis wystarczy, teraz kiedy jestem na forum wiem ze to nie wszystko. Ja uważam cisy, za 'szlachtę iglakową', nie wiem czy słusznie, kocham ich wiosenne seledynowe przyrosty.
Zwróciłem też uwagę na agapant afrykański, wygląda ciekawie, zainteresował mnie, fajnie że wstawiłaś odnośnik, zaraz się mu przyjrzę bliżej.
Bardzo chętnie zerkałem do Twojego albumu picassa, teraz nie ma odnośnika????, bardzo mi żal, wiele razy pokazywałem Wasz ogród znajomym, szkoda że nie zapisałem sobie linku, czy byłoby możliwe go dostać??? Zdjęcia Waszego ogrodu mogę oglądać bez końca, nie dość że ogród cudowny to jeszcze świetnie sfotografowany

Pozdrawiam Tomek

-
Witaj Tomku
Trochę to przypadek, że mam tak dużo cisów.
W planie miałam obsadzić cisem miejsce wypoczynkowe.
Kupiłam wtedy cis odm. Wojtek. Był bardzo malutki i chudziutki, pomyślałam sobie, że nie doczekam się z niego żywopłotu.
Po roku dowiedziałam się o odm. Hicksii
Wojtka przesadziłam w to miejsce gdzie obecnie jest. Kiedyś to miejsce było przesłonięte małym drewnianym płotkiem.
Na miejsce Wojtka zakupiłam i wsadziłam Hicksii.
O dziwo jeden i drugi szybko urósł.
Hicksii jest bardzo ładną i wartościową odmianą.
Odmiana ta występuje jako klon żeński, jesienią pojawiające się nasiona z czerwonymi osnówkami są przysmakiem niektórych ptaków.
Ptaki rozsiewają go w różnych nieoczekiwanych miejscach, u mnie w pobliskim lesie.
Dla mnie cis jak na razie jest rośliną bardzo wytrzymałą na wszystkie niesprzyjające warunki. Polecam.
Tomku
Porządkuję album ze zdjęciami z mojego ogrodu, niedługo wstawię na forum.
Przepraszam, Elżbieta
Trochę to przypadek, że mam tak dużo cisów.
W planie miałam obsadzić cisem miejsce wypoczynkowe.
Kupiłam wtedy cis odm. Wojtek. Był bardzo malutki i chudziutki, pomyślałam sobie, że nie doczekam się z niego żywopłotu.
Po roku dowiedziałam się o odm. Hicksii
Wojtka przesadziłam w to miejsce gdzie obecnie jest. Kiedyś to miejsce było przesłonięte małym drewnianym płotkiem.
Na miejsce Wojtka zakupiłam i wsadziłam Hicksii.
O dziwo jeden i drugi szybko urósł.
Hicksii jest bardzo ładną i wartościową odmianą.
Odmiana ta występuje jako klon żeński, jesienią pojawiające się nasiona z czerwonymi osnówkami są przysmakiem niektórych ptaków.
Ptaki rozsiewają go w różnych nieoczekiwanych miejscach, u mnie w pobliskim lesie.
Dla mnie cis jak na razie jest rośliną bardzo wytrzymałą na wszystkie niesprzyjające warunki. Polecam.
Tomku
Porządkuję album ze zdjęciami z mojego ogrodu, niedługo wstawię na forum.
Przepraszam, Elżbieta
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Elu, na jednym ze zdjęć zauważyłam obrzeże rabaty wykonane z plastrów drewna. Napisz proszę jak masz je umocowane, bezpośrednio w ziemi? czy jesteś zadowolona? co to za drewno?
Jak zwykle zachwycające zdjęcia i świetne opisy poczynań ogrodowych. Zawsze bardzo dużo korzystam wchodząc do twojego wątku.
Pozdrawiam
Jak zwykle zachwycające zdjęcia i świetne opisy poczynań ogrodowych. Zawsze bardzo dużo korzystam wchodząc do twojego wątku.
Pozdrawiam

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Elu, wiem, że schody wyglądają nieźle, ale zmieniły całą koncepcję i charakter tego miejsca. Chyba wiesz, jak to jest jak masz jakąś wizję, a potem musisz ja zmienić. Czujesz pewien niedosyt.
Uwielbiam apaganty, ale niestety u mnie jakos nie chcą kwitnąć. Może były za młode
W dodatku zmarzły mi w garażu, zeszłej zimy. Jakoś nie kupiłam w tym roku. Może skusze sie wiosną?
Uwielbiam apaganty, ale niestety u mnie jakos nie chcą kwitnąć. Może były za młode

W dodatku zmarzły mi w garażu, zeszłej zimy. Jakoś nie kupiłam w tym roku. Może skusze sie wiosną?
- piofigiel
- 1000p
- Od: 11 lis 2009, o 17:15
Dziękuję za informację o albumie, będę czekał cierpliwie, pewnie nie tylko ja, czekamy
Pozdrawiam Tomek

Pozdrawiam Tomek

Elu, rzeczywiście, to nie forsycja a budząca się pęcherznica 'luteus'
ale uznajmy, że jestem usprawiedliwiony - u mnie pęcherznice pojawiły się dopiero w tym roku
a barwa młodych listków tawuły 'goldflame' piękna; jak ja lubię te wdzięczne tawuły.
Dziękuję raz jeszcze za informacje i dziękuję Ci za Twój ogród

Dziękuję raz jeszcze za informacje i dziękuję Ci za Twój ogród

- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Witaj Elżbieto. Pierwszy raz zaglądam do Twojego wątku, przejrzałam go od początku do końca, a Twój ogród mnie zachwycił. Jest naprawdę piekny, a rosliny już duże (w przeciwieństwie do moich). Na pewno będę tutaj częstym gościem! 

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
-
Witam wszystkich miłych gości.
Dzisiaj okropna pogoda, pada deszcz ze śniegiem.
Dorotko, moje drewniane plastry położone są bezpośrednio na ziemi.
Częste zraszanie, lekki cień powodują gwałtowne niszczenie drewna.
Plastry wykonane są z orzecha.
Technika kładzenia klocków drewnianych powinna być podobna do techniki kładzenia bruku drewnianego.

Małgosiu, coś na ten temat wiem, często zmieniam swój ogród.
U Ciebie warto dostosować się do nowopowstałych schodów, są naprawdę śliczne.
Agapanty dostałam od koleżanki mieszkającej w Szwecji.
Moja mała sadzonka po 8 latach ładnie się rozrosła

Marcinie, to moje zdjęcia przekłamują.
Zgadzam się z tobą młodziutkie listki tawuły jap. goldflame' są przepiękne,
czasami przycinam przed kwitnięciem by jeszcze raz uzyskać taki efekt.
Po takim zabiegu czasami nie zdążą zakwitnąć ( niektórzy to robią by się nie rozsiewały)

Agatko, witam serdecznie nowego gościa. Dziękuje i zapraszam.

Dzisiaj okropna pogoda, pada deszcz ze śniegiem.
Dorotko, moje drewniane plastry położone są bezpośrednio na ziemi.
Częste zraszanie, lekki cień powodują gwałtowne niszczenie drewna.
Plastry wykonane są z orzecha.
Technika kładzenia klocków drewnianych powinna być podobna do techniki kładzenia bruku drewnianego.

Małgosiu, coś na ten temat wiem, często zmieniam swój ogród.
U Ciebie warto dostosować się do nowopowstałych schodów, są naprawdę śliczne.
Agapanty dostałam od koleżanki mieszkającej w Szwecji.
Moja mała sadzonka po 8 latach ładnie się rozrosła

Marcinie, to moje zdjęcia przekłamują.

Zgadzam się z tobą młodziutkie listki tawuły jap. goldflame' są przepiękne,
czasami przycinam przed kwitnięciem by jeszcze raz uzyskać taki efekt.
Po takim zabiegu czasami nie zdążą zakwitnąć ( niektórzy to robią by się nie rozsiewały)

Agatko, witam serdecznie nowego gościa. Dziękuje i zapraszam.

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
[quote="kajpeja w donicach mam posadzony agapant afrykański.

[/quote]
Elu zachwyciły mnie Twoje agaphanty, co zrobić żeby tak pięknie kwitły
poczekać jeszcze z 7 lat
Przeczytałam watek przez Ciebie wskazany i czekam do wiosny i agaphanty w małych doniczkach też czekają
Ogrodowe widoki, jak zwykle piękne

[/quote]
Elu zachwyciły mnie Twoje agaphanty, co zrobić żeby tak pięknie kwitły

Przeczytałam watek przez Ciebie wskazany i czekam do wiosny i agaphanty w małych doniczkach też czekają

Ogrodowe widoki, jak zwykle piękne

-
Pamelka ,
Tobie się uda.
Uzyskasz masę kwiatków w krótszym terminie.
Pozdrawiam, Elżbieta
Tobie się uda.
Uzyskasz masę kwiatków w krótszym terminie.
Pozdrawiam, Elżbieta