Ogrodowe marzenia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogrodowe marzenia

Post »

Jolu :) ja też bym się nie mądrzyła, gdyby nie to że je mam :heja
No i mam znajomego ornitologa, dlatego tak się upieram. Co prawda internetowego znajomego, ale nie sądzę żeby chciał mnie oszukać, bo po co?

A poza tym co za różnica, ptok to ptok i dokarmiać trzeba. Ale nie wiem czy wiecie, że nie brak pożywienia jest najgorszy dla ptaków zimą. Większość ptaków jeśli ginie to albo z wychłodzenia albo z.... pragnienia. Niestety, ptaki nie potrafią, tak jak inne zwierzęta, najeść się śniegu i dzięki temu zaspokoić pragnienie. Dlatego dobrze jest wystawiać także ciepłą wodę w jakimś pojemniczku. ;:136
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Witam i Dziękuję za pożyteczną dyskusję o ptakach.
Cieszę się że tyle Twarzyczek odwiedziło moje ptaki.
Wodę dla ptaków wystawiam na parapet, abym mogła często im wymieniać jak zamarznie.
Sikorki tak nauczone ze czekają na cieplutką wodę. Inne gatunki są uparte więc jestem zmuszona wyjść im naprzeciw z wodą. ;:180
Nastąpiło ocieplenie i mniej ptaków w mojej stołówce, wolnego czasu przez świętami brak na obserwowanie.
Jaguś dobrze wiedzieć że Masz znajomego Ornitologa. Nasze gospodarstwo poszukuje taką osobę. ;:196
Zapraszam do kolejnych odwiedzin i cieplutko pozdrawiam.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zyto-świetne zdjęcia ptasich głodomorów w karmniku.Do nas także przylatywał zeszłego roku dzwoniec(zidentyfikowałam z atlasu ptaków),w tym go jeszcze nie widziałam-same sikorki i wróble.Dziś czasowe ocieplenie,ale od jutra nadchodzi ponownie oziębienie,tym razem z północy.Biedny pan Kazimierz zostawiony ze zwałami śniegu,jest tego bardzo dużo,co innego odszuflować na boki ścieżkę do śmietnika przez podwórko,co innego taki śnieżny hurt jak u Was,taż granicy chyba nawet nie widać spod śniegu?
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gile czy sójki, wszystko jedno. Ptaki są piękne i już. Ja się nie znam i karmię wszystkie, jakie przylecą.
Pozdrawiam :wit :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Zytuś co widzę Twój chlebek , to nabieram ochoty, żeby w końcu upiec...az mi pachnie 8-) :lol:
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

ZYTO
Ja nigdy w życiu nie piekłam chleba. Ale jestem pewna, że jest na pewno wspaniały.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam Cieplutko
Jutro Joli wysyłam zakwasek w kopercie i przepis bo jadę do Hrubielowa tego z Plebanii na zakupy.
Przepis na chlebek mogę Wam gdzieś wkleić.
Proszę zaproponujcie gdzie?
Ja piekę różne chleby. Mam też do tej czynności przeznaczone różne formy: długie wąskie mieszczą się trzy w piekarniku, mam też taki komplet; trzy krótkie formy i jedna długa albo cztery wąskie krótkie kupione na wagę w Biedronce i do tego jeszcze jedna długa żeby piekarnik był wykorzystany.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

ZYTKO ;:196
Możesz u mnie. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Zytuś najłatwiej będzie jak wkleisz u siebie, wtedy każdy będzie mógł znaleźć przepis bez problemu. Bo przecież chlebek jest z mąki.... mąka ze zboża....a zboże to roślinka, wiec wątek ogrodowy jak najbardziej pasuje 8-) :;230
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wkleję Przepis - tu bo to o ziarno przecież chodzi, a ziarno związane jest z ziemią i ogrodnictwem. ;:7
Chleb
Do pieczenia chleba razowego używam mąki zakupionej w młynie żytnia razowa typ 2000 i pszenna grahamka typ 1850 a także mąka biała pytlowa żytnia typ 720 i pszenna typ 750. Im większy symbol, tym mąka bardziej pełnoziarnista. Do zagniatania chleba razowego można wszystkie mąki wymieszać w proporcji pół mąk razowych i pół białych pytlowych.
Chleb żytni pytlowy powinien być zamieszony gęsto. Zakwas należy przechowywać w lodówce, przed planowanym pieczeniem wyjąc go 1 dzień wcześniej, przełożyć do naczynia w którym będzie wyrabiany chleb i pozostawić do ogrzania.
Do zakwasu dodać i 1 szklankę mąki żytniej pytlowej (miałkiej) i tyle wody, by rozczyn miał konsystencje gęstej śmietany, rozmieszać i pozostawić by zakwas pracował, czynność powtórzyć następnego dnia i jeśli ciasto podwoi swoją objętość i czuć z niego wyraźnie kwas, pojawiają się pęcherzyki powietrza, można już wyrabiać chleb. Do zakwasu dodać 1 l ciepłej wody, 1 łyżeczkę soli rozrobić, dodać pół kg do ? kg mąki razowej, ziarna lnu, słonecznika, dyni, można sezamu, można też dodać po pół szklanki płatków owsianych i jęczmiennych błyskawicznych, oraz otrąb pszennych. Do gęstości dopełnić zwykłą mąka pszenną. Gęstość ciasta pieczonego w blaszkach nie jest aż tak bardzo istotna. Nie powinno być ono lejące, ale na tyle rzadkie by dało się nakładać do foremek łyżką, ale żeby z łyżki nie spływało. Konsystencja ciasta może być podobna jak drożdżowego. Wyrabianie chleba dobrze jest przerwać po dodaniu mąki razowej żytniej i jeśli się dodaje płatki, gdyż mąka ta chłonie wilgoć wolniej niż pytlowa i w końcowym efekcie ciasto to wolno gęstnieje. Proporcje poszczególnych mąk też nie mają aż takiego znaczenia, może on być bardziej lub mniej razowy, więcej maki razowej powoduje, że jest cięższy. Więcej mąki pszennej do białego chleba powoduje , że jest bielszy. Uwielbiam biały pszenny z mąki typ 450 ze śliwkami, albo z rodzynkami, formy wysypuję wtedy sezamem lub makiem, na zakwasie jest super. Chleb pieczony na trzonie powinien być bardzo gęsty, inaczej się rozjedzie.
Foremki wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami pszennymi, z tego ciasta wyjdzie 3 podłużne foremki. Ciasto przełożyć do form do połowy wysokości, wyrównać powierzchnię ciasta łyżką, polewając je ciepłą wodą, można powierzchnię posiekać łyżką, w ten sposób woda wyjdzie w głąb ciasta, ciasto z mąką razową będzie gęstniało także w formie. Ciasto powinno podwoić swoją objętość lub przynajmniej wyrosnąć o ?. Jest to pewność, że zakwas pracuje i ciasto rośnie. Jeśli ciasto rośnie szybko należy je odgazować nawet 2-3 razy poprzez nakłucie wykałaczką lub widelcem. Jeśli ciasto jest z wierzchu suche i gęste, przed włożeniem do piekarnika jeszcze raz zwilżyć je wodą. Chleb można ponacinać ostrym nożem, lub nakłuć widelcem, zapobiega to jego pękaniu podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni, wkładam blaszki i po 40 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 20 minut. Inne piekarniki wymagają większej temperatury, zobacz niżej. Po wyjęciu jeśli ciasto nie odstaje od blaszki odgarnąć boki nożem, wyjąc z blaszek i posmarować wierzchnią skórkę woda, będzie się wówczas ładniej błyszczała.
Chleb powinien całkowicie wystygnąć, najlepiej jeść go następnego dnia.
Chleb biały wyrabiamy tak samo, zamiast mąki razowej dodajemy mąkę żytnią typ720 i dopełniamy mąką pszenną typ 750 do gęstości.
Pozostawiamy sobie zakwas na następny wypiek, dodajemy trochę mąki żytniej i przechowujemy w lodówce do następnego wypieku, można pozostawić na ścianach naczynia do wysuszenia i takie suche kawałki przechowywać w słoju, a przed następnym wypiekiem namoczyć do rozpuszczenia i potem go rozmnażać.
Zakwas robi się zalewając mąkę żytnią pytlową ciepła woda i pozostawić w ciepłym miejscu na 4-6 dni, będzie gotowy jak będzie z niego czuć kwasem, dla szybszego skwaszenia można dodać skórkę z chleba razowego, by zakwas się nie zepsuł po 2 dniach wzbogać go dolewając ciepłej wody i dosypując mąki. Proces kwaszenia zależy od temperatury otoczenia, w cieple zakwasza się szybciej, szybciej też wyrasta chleb.
Czas pieczenia też może być różny, trzeba wyczuć swój piekarnik, w każdym trzeba piec w różnym czasie, dotyczy to zarówno temperatury fazy 250 jak i 200, bo z tym różnie bywa. W niektórych piekarnikach wystarczy po 30 minut w temperaturze 250 i 200.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Zytuś, ale Twoim chlebkiem zapachniało... ;:137
No to za starego/nowego wójta ;:136 :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

ZYTKO dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

stasia109 pisze:Zytuś, ale Twoim chlebkiem zapachniało... ;:137
No to za starego/nowego wójta ;:136 :wit
Stasieńko w piątek jest zaprzysiężenie Wójta. Mój M ma już garnitur w pogotowiu naszykowany.
To za Wójta. ;:136
Krysiu ;:196
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj ZYTKO, to znaczy że wypijemy za zdrowie mojego kolegi z wojska, przekaż mu moje gratulacje ;:136 ;:126
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Tadeusz bardzo się cieszę że mnie Odwiedziłeś.
Wójtowi Gminy oczywiście przekaże Gratulacje a kieliszek wychyli za zdrowie Twoje i Wójta mój M, bo mi się już głowa kręci od toastów.. taka słaba.
U nas odwilż mój M ze Stażystką po południu rozwiesili część światełek węży ozdobnych korzystając że mrozu nie było.
Bardzo pięknie i równiutko Twoje roślinki na Ranczo okrył śnieg a u nas to spychacz na jakieś 70 cm zrobił tunel na podwórku, część już wywieźliśmy, jutro cyknę fotkę ze swoich zasp.
Buziaczki dla Zosieńki i Justynki ;:196

Rozczyn się rozmnaża - będę piekła chlebek, pół odebrałam dla Joli1... podsypałam go mąką żytnią i jutro wyślę.
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”