Francja znana i nieznana - EDU

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Francja znana i nieznana - EDU

Post »

:D Dobrze że masz zasłony ;:108

U mnie na osiedlu też dziś nikogo z ekipy odśnieżającej nie było widać..... a sypało nieźle !
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Gosiu.
Fajnie że mamy jednakową pogodę. Jest czas aby posiedzieć na forum, napisać parę słów.
Pozdrawiam serdecznie ;:7
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Piękny atak zimy a ostatnie zdjęcie cudo. Najważniejsze że humory dopisały i uśmiech o ucha do ucha :D
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Helen i Aage witam serdecznie ! Dziękuję za mile słowa, u nas już po śniegu :( . Błoto się zrobiło i szaro, wolałam jak wszystko było śnieżno białe. ;:108
U teściów w Normandii, jest obecnie 30cm śniegu ! Musze przyznać ze coraz częściej tam pada śnieg. Teściowej ubiegłej zimy przemarzło kilka drzewek. :(
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Spacerując witualnie po ogrodzie Giwenry zauważyłam mnóstwo fioletowych kwiatów podobnych do floksów. Czy to są floksy? Nie zgadza mi się czas kwitnienia - jednocześnie z piwoniami i irysami.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aisyrk pisze:Spacerując witualnie po ogrodzie Giwenry zauważyłam mnóstwo fioletowych kwiatów podobnych do floksów. Czy to są floksy? Nie zgadza mi się czas kwitnienia - jednocześnie z piwoniami i irysami.
Nie ,to nie floksy .Słusznie nie zgadza Ci się czas kwitnienia .

Obrazek Obrazek

To LEPNICA WSCHODNIA ( SILENE ORIENTALIS),długowieczna bylina .Kwitnie od maja do lipca.Dlatego znalazła się na rabatach jednocześnie z kwitnącymi IRYSAMI i PIWONIAMI :) Ta niepozorna roślina posadzona w tak dużych ilościach tworzy niezwykle silne akcenty kolorystyczne, wręcz dominuje w ogrodzie.Może występować w odmianach kwitnących na fioletowo, różowo i biało.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Dziękuję za wyjaśnienie. Wcale nie wygląda na niepozorną, jest bardzo dekoracyjna. Możliwe, że w mniejszych kępach efekt będzie słabszy i, mając mały ogródek, nie ma sensu zdobywanie jej.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Wracając do tematu degeneracji języka polskiego u Polaków mieszkających we Francji ? właśnie dziś przyjaciółka uświadomiła mnie, że odpowiadając na ogłoszenia o pracę w żadnym wypadku nie postuluje się na jakąś posadę, co najwyżej można aplikować. :;230

O-jejku-jej i co teraz będzie z moim polskim? Jeszcze parę lat i żaden rodak mnie nie zrozumie. :;230

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Loki, no nie wiem sama, ja tam bym próbowała jednak na Twoim miejscu postulować na tą posadę :;230
Najgorszy galimatjasz to z wyrazami które są podobne do polskich zwrotów, a co innego oznaczają, albo z takimi
co ładnie i prosto przemawiaja do człowieka po francusku i chetnie się je spolszcza choć nie zawsze poprawnie. ;:224
Zresztą nie jestesmy pierwsi ;:108 nasi zacni przodkowie co bywali we Francji i wprowadzili kilka francuskich słów do
naszej drogiej polszczyzny też się często mylili. Na przykład to nad czym Francuzi najbardziej się dziwią że PARASOL
chroni od deszczu a nie od słońca :;230 ARBUZ jest zupełnie innym owocem, takim małym chropawym a nie takim
jakiego znamy w Polsce, bo ten we Francji nazywa się pasteque i nie ma nic wspólnego z poprzednim. :;230
itp, itp, itd...
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Abeille ? no ale jak Ty to sobie wyobrażasz? ?Paraplujka?? :;230 To po polsku by się zbyt dobrze nie kojarzyło, więc Polacy woleli zostać przy dobrze znanym parasolu (AFAIK, parasol od słońca był znany o wiele wcześniej niż parasol od deszczu, więc pewnie i słówko ?parasol? już funkcjonowało w języku polskim i było w nim dobrze zakorzenione, gdy do Polski dotarł wynalazek w postaci parasola od deszczu ? w efekcie zamiast tworzyć nowe słówko, tylko rozciągnięto znaczenie starego). ;-)

Ten arbuz to rzeczywiście mnie rozwalił, jak pierwszy raz zobaczyłem, co Francuzi określają tym mianem... Zresztą podobnie jest z żyletkami, którymi Polak się goli, a Francuz się w nie ubiera, LOL.

Ale i tak najwięcej ?faux amis? jest między francuskim a angielskim. Odkąd siedzę we Francji, mój angielski częściowo umarł śmiercią naturalną, a częściowo spotworniał... I o ile postulowanie na ofertę pracy w sumie jest tylko zabawne, o tyle to, co stało się z moim angielskim jest raczej tragiczne i po prostu mnie przeraża...

Na przykład kiedyś miałem zrobić prezentację naukową po angielsku i dopiero w momencie, gdy już kłapałem mordą przed wielce szanownym naukowym audytorium, zorientowałem się, że to, co po francusku nazywamy ?un lot de données? to po angielsku jednak jednak raczej ?dataset? niż ?a lot of data?... Niestety z prezentacji na poprawę pliku powerpoint było już za późno i z ekranu wszystkich straszyło moje nieporadne ?dużo danych?... :;230

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Loki z tego ?a lot of data? :;230 :;230 :;230 obśmiałam się jak przysłowiowa norka, a moja córcia jeszcze bardziej....
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Za oknami zima , a ja chciałabym Was zaprosić na wycieczkę po jesiennej KORSYCE , dzikiej, surowej, ale też pięknej i urokliwej...

KORSYKA (korsykański: Corsica, franc.: Corse) to wyspa na Morzu Śródziemnym, położona na zachód od Włoch i na południowy wschód od Francji. Cieśnina Świętego Bonifacego oddziela ją od położonej na południu włoskiej Sardynii. Położenie geograficzne sprawiło,że wyspa wielokrotnie przechodziła z rąk do rąk i wskutek operacji militarnych należała raz do Republiki Genui,raz do Królestwa Aragonii,by w 1755r.zdobyć niepodległość ( niestety na krótko). Choć administracyjne Korsyka należy obecnie do Francji, jednak czuje się tu silną odrębność, podkreślaną przez większość mieszkańców ( " Nie jesteśmy Francuzami, jesteśmy Korsykanami !")

Obrazek

Na wyspie działa kilka ruchów separatystycznych, walczących o niepodległość Korsyki. Najważniejszy z nich to Narodowy Front Wyzwolenia Korsyki (Front de Libération Nationale de la Corse, FNLC) oraz Armata Corsa. Bardziej umiarkowani lokalni przywódcy są zwolennikami poszerzenia autonomii wyspy: większej promocji języka korsykańskiego, większych uprawnień regionalnego samorządu oraz zwolnień od niektórych podatków państwowych. Francuski rząd obawia się jednak tych dążeń, gdyż mogłoby to zagrozić jedności państwa.

Spędziłam na Korsyce 3 tygodnie, przemierzając jej wybrzeże i górzyste wnętrze (samochodem i pieszo). Przyznam ,ze była to niezwykła wyprawa , bo wyspa jest górzysta , skalista,zaskakująca i bardzo słabo zaludniona (z wyjątkiem kilku większych miast).Zwiedzaliśmy Ajaccio,Bastię, Porto-Vecchio, Corte Calvi...ale mnie najbardziej podobały się krajobrazy i przyroda (jak zawsze !)

Obrazek Obrazek

Bezpośrednie sąsiedztwo morza i skalistych brzegów skłania do pieszych wędrówek.

Obrazek Obrazek
Dzika przyroda i puste , rozległe przestrzenie ...Francuzi , którzy podobno tłumnie oblegają tutejsze plaże , przyjeżdżają na urlopy w lipcu i sierpniu , więc teraz ( jest wrzesień) możemy cieszyć się spokojem i ciszą.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
O tej porze roku Korsyka nie urzeka już mnóstwem kwiatów , ale tu jeszcze ciągle kwitła LAGESROMIA.

Obrazek
Calvi szczyci się tym , że w jednym z domów cytadeli urodził się KRZYSZTOF KOLUMB. To jego niekonwencjonalny pomnik.

Obrazek
Port w CALVI i z prawej fragment CYTADELI ( ten XIII w. zespół fortyfikacji genueńskich służy dziś ... żołnierzom LEGII CUDZOZIEMSKIEJ)

Obrazek Obrazek
Eukaliptusową aleją jedziemy wzdłuż wybrzeża w kierunku niezwykłych form skalnych . To LES CALANCHE - koronki z z niesamowitych czerwonawych, pomarańczowych i szarych skał granitowych powstały wskutek erozji.

Obrazek

Obrazek Obrazek
Poszarpane skały górują nad leżącym 300m. niżej granatowym morzem , a wąska droga serpentynami wije się pomiędzy nimi...

Obrazek
Portowe miasto AJACCIO , w którym urodził się Napoleon Bonaparte, którego rodzice należeli do pomniejszej lokalnej arystokracji. To pomnik cesarza i jego czterech braci.

Jedziemy dalej , by na Pointe de la Parata ,skalistym cyplu nieopodal Ajaccio podziwiać piękny zach ód słońca...

Obrazek

CDN.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

I jeszcze KORSYKA ...

Z wybrzeża kierujemy się teraz w głąb wyspy - rejon górzysty i niedostępny.

Obrazek

Najwyższy szczyt skalistych korsykańskich gór to Monte Cinto- jest wyższy niż nasze Rysy , sięga 2710 m n.p.m.Tu widać Wąwóz Gorges de la Restonica w sercu wyspy , niedaleko Corte - tutejsze piesze szlaki skusiły nas do kilkudniowej wędrówki :)

Obrazek Obrazek
Miasteczka (czy może wsie) oddalone od wybrzeża sprawiają wrażenie bardzo biednych , zaniedbanych... choć można w nich natrafić na urokliwe zaułki.Czas się tu zatrzymał... Spotykaliśmy tylko starych ludzi ! Jakby młodzi wynieśli się w szeroki świat ...

Miastem , które wspominam najlepiej , bo zapadło mi w pamięć i serce, jest posadowione na pionowych , rzeźbionych przez wiatr i morze wapiennych skałach BONIFACIO.

Obrazek Obrazek
Po prawej - w dół klifu,aż do morskiej tafli , prowadzi ESCALIER du ROI d'ARAGON (droga księcia aragońskiego) z 1420r. Pokonanie 167 stopni w dół jest nieco męczące, gorzej, gdy trzeba wracając wejść po nich na górę !

Obrazek Obrazek
Za to widok jest oszałamiający !!!

Jeżdżących po korsykańskich drogach podróżnych czeka wiele emocji - raz to kiepska jakość nawierzchni (można polubić polskie!), dwa kręte trasy prowadzące malowniczo tuż nad krawędzią urwiska bez jakiegokolwiek zabezpieczenia! I nie widzieliśmy ani jednego wypadku, kraksy, itp.
W wyjątkowo trudnych miejscach kierowcy ostrzegają się używając z fantazją ...klaksonów. Ale jest coś jeszcze - po Korsyce poruszają się stadami, w parach lub pojedynczo przeróżne zwierzęta :

Obrazek Obrazek
Na poboczach dróg można w mniej uczęszczanych regionach spotkać dziki raczące się kasztanami, albo świnki (zdj. z prawej).

Obrazek Obrazek
Wszędobylskie kozy chodzą gdzie chcą i leżą , gdzie im wygodnie ! Rzadko można zobaczyć pasterza, zwykle zaniedbanego ,lekko podchmielonego południowca, który uśmiechając się serdecznie do kierowcy pozdrowi go gestem dłoni, a potem bez pośpiechu przegoni stado tarasujące drogę . A jeśli nie ma pasterza , a stado kóz i kozłów leży na drodze ... no cóż... w końcu jesteśmy tu na wakacjach , mamy czas...

Obrazek

Co by tu jeszcze dodać ? - francuska KORSYKA jest przepiękna !
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? cieszę się, że mogłem dostarczyć trochę rozrywki. Swoją drogą przypomina mi się, jak szef labo podczas pewnej konferencji po angielsku, zaczął mówić w tym języku. Najpierw jeszcze się starał, choć wtrącał wiele wyrazów francuskich tylko zmieniając ich wymowę na angielską (np. gniazdowanie to według niego ?najdifikejszyn?, a nie ?nesting?), po czym w połowie jednego zdania przeszedł na francuski. Było wesoło, zwłaszcza że prelegentka, do której adresował pytania, była Angielką i po francusku nie mówiła ani słowa.

...zresztą przypomina mi się, jak owa prelegentka ? będąca na stażu postdoktoranckim ? kiedyś rozmawiała z inną anglojęzyczną osobą, będącą akurat przejazdem w labo. Zdrowo sobie rechotali we dwójkę z poziomu angielskiego całej ekipy. Nawet jak ktoś zna gramatykę i słownictwo, to fakt faktem, że francuski akcent jest okropny... nigdy w życiu nie domyśliłbym się, że ?u iz i? może być wymową słów ?who is he??. ;-)

No i jak tu się dziwić, że mój angielski zardzewiał kompletnie? :-P

A wracając do sytuacji aktualnej we Francji ? płaczę ze śmiechu, jak widzę, co się dzieje od wczoraj wieczorem. Autobusy nie jeżdżą w ogóle, drogi pozamykane, ludzie nocują w robocie, bo nie mają jak wrócić do domu... I wszystko to dlatego, że spadło ze dwadzieścia centymetrów śniegu. I mimo że śnieg przestał padać już wczoraj wieczorem, nadal panuje totalny paraliż... :;230 Ja tych Francuzów czasami naprawdę nie rozumiem... W Polsce przy tak skromnych opadach pewnie co najwyżej byłoby trochę więcej korków niż zwykle, ale to wszystko...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Loki, możesz nie wierzyć, ale przecież 20cm śniegu w Paryżu to wielkie i niezapomniane przeżycie. :;230
A całkowity paraliż Paryża służy właśnie żeby je wspominać potem przez długie lata...
Wątki Pszczółki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”