Canna - Paciorecznik cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Canna - Paciorecznik cz.2

Post »

Tak na 100% to nie jestem pewny,bo Burt Orange ma trochę jaśniejsze kwiaty od Wyominga i liście też różnią się barwą. Burt Orange liście ma brunatno zielone.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

i jak tam Wasze kłącza się trzymają .?
Byłam wczoraj w piwnicy na przeglądzie i jak na razie wszystko ok. Pozdrawiam
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dobrze Ewo, że sprawdzasz. Nie będzie rozczarowań na wiosnę. U mnie trochę wyrastają, bo przechowuje w podpiwniczeniu i jest za ciepło.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie miejsca cięcia liści gniły ale chyba się zatrzymały, temp w piwnicy spadła do 10* na razie nie podlewam ich, jedna z kann mimo to wypuściła mały kiełek
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21

Post »

U mnie w komórce 6 st.C i chyba to śpiącym kannom pasuje.
Kupiłam te jarzeniówki 10000K i na razie umieściłam pod nimi sadzonki datur, zobaczymy czy będzie jakiś pozytywny skutek. Jak się sprawdzą, to i kanny załapią się w marcu na dodatkowe światełko.
Pozdrawiam. Jola.
MLODA1
500p
500p
Od: 2 kwie 2010, o 23:08

Post »

Moje kanny stoją w piwnicy i jak temperatura na dworze spadła do -25 to nakrywałam kanny bo bałam się że mogą przemarznąć, ponieważ piwnicę mam koło garażu i nie jest bardzo docieplona. Kanny trzymają się w jak najlepszym porządku, ale widzę że niektóre wypuszczają małe listki. Jestem bardzo niecierpliwa i wysiałam parę nasionek z kann, które zebrałam w lecie, już wyszły z ziemi i mają po 10 cm.
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p

Post »

Takie siewki potrzebują sporo światła, czy jakoś je doświetlasz? Chcę w przyszłym roku eksperymentować z wysiewem, ciekawa jestem Twoich efektów.
Pozdrawiam. Jola.
MLODA1
500p
500p
Od: 2 kwie 2010, o 23:08

Post »

Na razie ich nie doświetlam, ale mam zamiar kupić te lampy do doświetlania co ty kupiłaś. Moje siewki stoją przy oknie południowy i na razie się nie wyciągają. w tamtym roku siałam na wiosnę to ładnie urosły ale nie kwitły bo za późno wysiałam.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Temat się ożywił jak na przedwiośniu. Dzisiejszy dzień to naprawę przypominał przedwiośnie. Temperatura powyżej 0 i topniejący śnieg. Tylko data jeszcze się nie zgadza.
Bardzo dobrze,że sprawdzacie kanny w przechowalniach. Cały ten rok będzie już taki nietypowy. Listopadowe ocieplenie spowodowało wzrost temperatury w przechowalniach i canny zaczęły rosnąć. Dobre to nie jest, bo do marca wyrośnięte pędy wybujają i trzeba będzie je wyciąć. Ja zacznę w połowie lutego dzielenie jak co roku ale to jeszcze dwa miesiące.
Aniu. W ubiegłym roku siałem kanny w lutym ( mniej więcej w pierwszej połowie) stały na parapecie południowego okna. Światła miały wystarczającą ilość, bo były ciemno zielone i niskie. Wysadziłem w maju do ogrodu. Wszystkie zakwitły i miały od 3-5 kwiatostanów aż sam się dziwiłem, bo kanny z kłacza rosły nie najlepiej.
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p

Post »

O, właśnie mam pytanie, kiedy najlepiej wysiewać? Jak widzę, u Ciebie Janusz, sprawdził się termin lutowy, jak wzeszły to już załapały się na wiosenne słoneczko. Najgorzej jest ze światłem od listopada do lutego. Podobno nasiona tracą szybko zdolność kiełkowania. Najlepiej wschodzą zaraz po zbiorze, a później z każdym miesiącem ta zdolność spada. Czy to się sprawdza? Pamiętasz, Janusz, jaki procent wysianych nasion Ci wzeszedł?
Pozdrawiam. Jola.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Najlepszy termin do wysiewu jest taki jak wspomniał Janusz, początek lutego. Ja swoje wysiewałam dużo później i niestety kwitły mizernie a niektóre wcale ale za to ładnie rozbudowały kłącza. Jolu tylko pamiętaj, że przed wysianiem musisz każde nasionko spiłować pilnikiem do koloru białego, pisał o tym Janusz, nie wiem czy w tym , czy w poprzednim wątku, przyśpiesza to kiełkowanie.Czas kiełkowania około tygodnia, moje wykiełkowały wszystkie a zakupione były na all.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu.
Nie sądzę żeby aż tak szybko traciły zdolność kiełkowania. Najważniejsze by zebrać dobre nasiona a to znaczy,że muszą dobrze dojrzeć na roślinie. Nasiona muszą być czarne nie brązowe. Moje tak jak Eli powschodziły wszystkie jakie posiałem z tym,że miałem możliwość wybrać najładniejsze nasiona z zebranych z moich kann . Termin siewu o którym pisałem wcześniej wydaje mi się najlepszy, bo do miesiąca światło na południowym parapecie w zupełności wystarczy kiełkującym roślinom a później adekwatnie do wzrostu roślin dnia przybywa.
Ważne jak wspomniała Ela jest spiłowanie skorupy co bardzo przyspiesza kiełkowanie. Są i inne sposoby ale to gdy stosuje się na wielką skalę. Dla amatorów ten jest niezawodny.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Januszu
Powiedz proszę czy przed wsadzeniem kann zaprawiać je Kaptanem itp?
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma takiej potrzeby. Jak do tej pory kanny u nas nie chorują. Wszelkie niedomagania spowodowane są raczej warunkami atmosferycznymi i błędach w uprawie. Po podziale kann i przed wsadzeniem do doniczek miejsca cięcia zasypać sproszkowanym węglem drzewnym lub sadzić dopiero po dwóch trzech dniach aż wytworzy się w miejscu cięcia korek (cięte miejsce wyschnie) Zapobiega to gniciu miejsc ciętych.
Jeszcze odnośnie przygotowania nasion do siewu. Wystarczy w jednym miejscu zetrzeć skorupę nasionka do miejsca białego. Nie trzeba ścierać całego nasionka. Z tego co wcześniej pisaliśmy ,ktoś mógł tak zrozumieć.
Awatar użytkownika
KASANDRA77
50p
50p
Od: 27 paź 2010, o 18:00

Post »

Drogi Januszu ;:196 serdecznie (nie) dziękuję Święty Mikołaju :D ;:138 poproszę jeszcze o "instrukcję obsługi" :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”