Działeczka Ali
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działeczka Ali
ALU czy ten biało kwitnący krzaczor to Tawuła wczesna . Piękna piwonia taka dwukolorowa . Ja nie mam ani jednej krzaczastej ,gdyż zawsze sie boję ,że może mi zmarznąć a one jednak drogo kosztują . Moze na wiosnę sobie kupię . Sosnowe tulipany rewelka
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tawułek wczesnych białych mam kilka a jedna to już prawdziwy olbrzym a piwonia śliczna , jeszcze nie mam krzaczastej dla mnie jeszcze za drogie ..
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Dzień dobry. Niesamowicie obsypana kwieciem jest ta twoja biała tawuła. Ja też mam taką, ale tyle kwiatów nigdy nie miała. Wiesz Alu, to pierwsze zdjęcie jest bardzo ciekawe. Sosna wygląda jak oszroniona, prawda? A u jej stóp czerwone tulipanki z innej pory roku. Interesujący efekt.
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Piwonia drzewiasta jest cudna nie mam takiego koloru muszę się zainteresować i gdzieś kupić Alu czy masz tylko taki kolor?
- Helen
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
Witaj Alu.
Ale u Ciebie pięknie.Kolorowo , choruję na Tawułkę i lilie białe.Zaraz z wiosny muszę odwiedzić sklepy ogrodnicze.
No zima taka jak u mnie.
Pozdrawiam
Ale u Ciebie pięknie.Kolorowo , choruję na Tawułkę i lilie białe.Zaraz z wiosny muszę odwiedzić sklepy ogrodnicze.
No zima taka jak u mnie.

Pozdrawiam

- MalinaG
- 1000p
- Od: 30 sie 2008, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
JAKUCH, maniusika Tak to tawuła wczesna,mam tylko jedną,ma już kilka latek i rozrosła się niesamowicie,tym roku została mocno podstrzyżona
Piwonie krzaczaste są faktycznie dosyć drogie-niestety.Trzeba je okrywać na zimę,przynajmniej młode egzemplarze.Moją opatuliłam włókniną i przeżyła poprzednią zimę,mam nadzieję,że i tą ładnie przezimuje.
Wando Ta moja tawuła zawsze tak obficie kwitnie,ale może dlatego,że nie była przycinana.W tym roku ją dosyć drastycznie przycięliśmy,bo zrobił się z niej olbrzymi krzaczor,ciekawe czy na wiosnę też tak obsypie się kwieciem?
A fotka sosenki z tulipkami tak niechcący się udała
a i w rzeczywistości wygląda to fantastycznie. Jak sosna była jeszcze mała,to rosły obok siebie a teraz zrobiła się taka interesująca kompozycja
jola1 Oprócz tej jednej piwonii co na fotce,mam jeszcze jedną.Dostałam w prezencie taką malutką sadzonkę,ale w ciągu tego upalnego lata bardzo przymarniała i nie wiem czy coś z niej jeszcze będzie.Został tylko jeden badylek-opatuliłam go gałązkami świerkowymi i włókniną i zobaczymy wiosną
Nawet nie wiem jaki ma być kolor ,bo to kupione było gdzieś na targu bez żadnej etykiety
Helen Zima tak równo obdzieliła wszystkich i śniegiem i mrozem
Ja też mam parę chciejstw do kupienia na wiosnę,tylko czy wystarczy środków i miejsca na działce na te zachciewajki

Piwonie krzaczaste są faktycznie dosyć drogie-niestety.Trzeba je okrywać na zimę,przynajmniej młode egzemplarze.Moją opatuliłam włókniną i przeżyła poprzednią zimę,mam nadzieję,że i tą ładnie przezimuje.
Wando Ta moja tawuła zawsze tak obficie kwitnie,ale może dlatego,że nie była przycinana.W tym roku ją dosyć drastycznie przycięliśmy,bo zrobił się z niej olbrzymi krzaczor,ciekawe czy na wiosnę też tak obsypie się kwieciem?
A fotka sosenki z tulipkami tak niechcący się udała

jola1 Oprócz tej jednej piwonii co na fotce,mam jeszcze jedną.Dostałam w prezencie taką malutką sadzonkę,ale w ciągu tego upalnego lata bardzo przymarniała i nie wiem czy coś z niej jeszcze będzie.Został tylko jeden badylek-opatuliłam go gałązkami świerkowymi i włókniną i zobaczymy wiosną

Helen Zima tak równo obdzieliła wszystkich i śniegiem i mrozem

Ja też mam parę chciejstw do kupienia na wiosnę,tylko czy wystarczy środków i miejsca na działce na te zachciewajki

Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zapraszam do siebie
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Z mojego doswiadczenia wynika, że zawsze
wystarczy środków i miejsce się znajdzie na rośliny, które bardzo chcemy mieć
Ja mam piwonie drzewiaste 3 lata, z bardzo małych i bardzo drogich sadzonek. Zakwitła jedna, jednym kwiatem
nie okrywałam ich nigdy, przeżywały. Zupełnie nie pamiętam, jak wyglądały po zimie, czy były mocno zmarznięte 

Ja mam piwonie drzewiaste 3 lata, z bardzo małych i bardzo drogich sadzonek. Zakwitła jedna, jednym kwiatem

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- maniusika
Ja też swoją tawułkę wiosenną ścinam mocno po przekwitnięciu bo mi się rozrasta na ścieżkę i co roku ładnie kwitnie ,więc i twoja będzie na wiosnę bielutka .. na piwonię krzewiastą poczekam jak będzie tańsza a może gdzieś dostanę nasionka ???
- jola1
Alinko ja swoje piwonie nabyłam w jakimś Centrum Ogrodniczym w Kielcach co prawda były oznaczone ale na etykietkach napisy były w hieroglifach chyba po japońsku albo w innym podobnym języku .Roślinki miały ok 10cm , zakup był bardzo późną jesienią, zimę przetrwały w doniczkach zadołowane w ziemi na rabatce i zabezpieczone igliwiem i tekturą a na wiosnę z całym ceremoniałem,czyli ziemia z wora i spalone kości, zostały przesadzone na miejsce docelowe i....zakwitły. Co roku jest jeden kwiat więcej.Jak dla mnie to są warte każdych pieniędzy.
- MalinaG
- 1000p
basjakBasiu,ty masz rację co do zakupów roślinek
jakoś lżej mi się na nie wydaje kasę niż np.na jakiś ciuszek
Duże ci urosły piwonie przez ten czas? Masz może jakąś fotkę tego kwiatka?A może dlatego słabiej ci kwitną,bo przemarzają?U nas są ostrzejsze zimy niż na południu i boję się zostawić tak bez przykrycia.
maniusika Jadziu,podobno na kwiaty piwonii z nasionka trzeba czekać ok.7 lat.....
Miejmy nadzieję,że ceny sadzonek trochę stanieją
jola1 Jolu,pisałam już u ciebie,że zakochałam się w tych kwiatach
Za tą swoją dałam też "ciężką kasę"-ale nie żałuję,tym bardziej,że mi zaraz zakwitła.Wiesz,że chyba bardziej podobają mi się te z pojedynczymi kwiatami.

Duże ci urosły piwonie przez ten czas? Masz może jakąś fotkę tego kwiatka?A może dlatego słabiej ci kwitną,bo przemarzają?U nas są ostrzejsze zimy niż na południu i boję się zostawić tak bez przykrycia.
maniusika Jadziu,podobno na kwiaty piwonii z nasionka trzeba czekać ok.7 lat.....

jola1 Jolu,pisałam już u ciebie,że zakochałam się w tych kwiatach

Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zapraszam do siebie
- MalinaG
- 1000p
mój trójpędowiec
to o nim wcześniej pisałam.....tak kwitnie na tym złamanym pędziku,pozostałe dwa jeszcze uśpione

a najnowszy nabytek nowe pączki otwiera....

a tu jeszcze wspomnienia wiosny...

a najnowszy nabytek nowe pączki otwiera....

a tu jeszcze wspomnienia wiosny...

Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zapraszam do siebie
- maniusika
I znowu śliczne tulipany a tak daleko jeszcze do wiosny ...
- jola1
Alu storczyki piękne a tulipanki takie kolorowe ale jak grudzień minie to już z górki ,mój M gdzieś wysłuchał że już od lutego ma być wiosna ja nie mam nic przeciwko temu tylko żeby później zima się nie obudziła np.w kwietniu lub maju.
- MalinaG
- 1000p
Dziękuję Joluś za zdjęcia
pięknie ozdobiły mój wątek. A Sara.....to dopiero psia piękność
i jaka fotogeniczna 

Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zapraszam do siebie