Działeczka Ali

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działeczka Ali

Post »

ALU czy ten biało kwitnący krzaczor to Tawuła wczesna . Piękna piwonia taka dwukolorowa . Ja nie mam ani jednej krzaczastej ,gdyż zawsze sie boję ,że może mi zmarznąć a one jednak drogo kosztują . Moze na wiosnę sobie kupię . Sosnowe tulipany rewelka
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tawułek wczesnych białych mam kilka a jedna to już prawdziwy olbrzym a piwonia śliczna , jeszcze nie mam krzaczastej dla mnie jeszcze za drogie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dzień dobry. Niesamowicie obsypana kwieciem jest ta twoja biała tawuła. Ja też mam taką, ale tyle kwiatów nigdy nie miała. Wiesz Alu, to pierwsze zdjęcie jest bardzo ciekawe. Sosna wygląda jak oszroniona, prawda? A u jej stóp czerwone tulipanki z innej pory roku. Interesujący efekt.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Piwonia drzewiasta jest cudna nie mam takiego koloru muszę się zainteresować i gdzieś kupić Alu czy masz tylko taki kolor?
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Witaj Alu.
Ale u Ciebie pięknie.Kolorowo , choruję na Tawułkę i lilie białe.Zaraz z wiosny muszę odwiedzić sklepy ogrodnicze.
No zima taka jak u mnie. ;:108
Pozdrawiam :D
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JAKUCH, maniusika Tak to tawuła wczesna,mam tylko jedną,ma już kilka latek i rozrosła się niesamowicie,tym roku została mocno podstrzyżona :D
Piwonie krzaczaste są faktycznie dosyć drogie-niestety.Trzeba je okrywać na zimę,przynajmniej młode egzemplarze.Moją opatuliłam włókniną i przeżyła poprzednią zimę,mam nadzieję,że i tą ładnie przezimuje.

Wando Ta moja tawuła zawsze tak obficie kwitnie,ale może dlatego,że nie była przycinana.W tym roku ją dosyć drastycznie przycięliśmy,bo zrobił się z niej olbrzymi krzaczor,ciekawe czy na wiosnę też tak obsypie się kwieciem?
A fotka sosenki z tulipkami tak niechcący się udała :D a i w rzeczywistości wygląda to fantastycznie. Jak sosna była jeszcze mała,to rosły obok siebie a teraz zrobiła się taka interesująca kompozycja :D

jola1 Oprócz tej jednej piwonii co na fotce,mam jeszcze jedną.Dostałam w prezencie taką malutką sadzonkę,ale w ciągu tego upalnego lata bardzo przymarniała i nie wiem czy coś z niej jeszcze będzie.Został tylko jeden badylek-opatuliłam go gałązkami świerkowymi i włókniną i zobaczymy wiosną :( Nawet nie wiem jaki ma być kolor ,bo to kupione było gdzieś na targu bez żadnej etykiety :D

Helen Zima tak równo obdzieliła wszystkich i śniegiem i mrozem :D
Ja też mam parę chciejstw do kupienia na wiosnę,tylko czy wystarczy środków i miejsca na działce na te zachciewajki :;230
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Z mojego doswiadczenia wynika, że zawsze :!: wystarczy środków i miejsce się znajdzie na rośliny, które bardzo chcemy mieć :D
Ja mam piwonie drzewiaste 3 lata, z bardzo małych i bardzo drogich sadzonek. Zakwitła jedna, jednym kwiatem :) nie okrywałam ich nigdy, przeżywały. Zupełnie nie pamiętam, jak wyglądały po zimie, czy były mocno zmarznięte :roll:
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też swoją tawułkę wiosenną ścinam mocno po przekwitnięciu bo mi się rozrasta na ścieżkę i co roku ładnie kwitnie ,więc i twoja będzie na wiosnę bielutka .. na piwonię krzewiastą poczekam jak będzie tańsza a może gdzieś dostanę nasionka ???
Mój album
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko ja swoje piwonie nabyłam w jakimś Centrum Ogrodniczym w Kielcach co prawda były oznaczone ale na etykietkach napisy były w hieroglifach chyba po japońsku albo w innym podobnym języku .Roślinki miały ok 10cm , zakup był bardzo późną jesienią, zimę przetrwały w doniczkach zadołowane w ziemi na rabatce i zabezpieczone igliwiem i tekturą a na wiosnę z całym ceremoniałem,czyli ziemia z wora i spalone kości, zostały przesadzone na miejsce docelowe i....zakwitły. Co roku jest jeden kwiat więcej.Jak dla mnie to są warte każdych pieniędzy.
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

basjakBasiu,ty masz rację co do zakupów roślinek :;230 jakoś lżej mi się na nie wydaje kasę niż np.na jakiś ciuszek :D
Duże ci urosły piwonie przez ten czas? Masz może jakąś fotkę tego kwiatka?A może dlatego słabiej ci kwitną,bo przemarzają?U nas są ostrzejsze zimy niż na południu i boję się zostawić tak bez przykrycia.

maniusika Jadziu,podobno na kwiaty piwonii z nasionka trzeba czekać ok.7 lat..... ;:223 Miejmy nadzieję,że ceny sadzonek trochę stanieją :D

jola1 Jolu,pisałam już u ciebie,że zakochałam się w tych kwiatach :heja Za tą swoją dałam też "ciężką kasę"-ale nie żałuję,tym bardziej,że mi zaraz zakwitła.Wiesz,że chyba bardziej podobają mi się te z pojedynczymi kwiatami.
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

mój trójpędowiec :D to o nim wcześniej pisałam.....tak kwitnie na tym złamanym pędziku,pozostałe dwa jeszcze uśpione
Obrazek

a najnowszy nabytek nowe pączki otwiera....
Obrazek

a tu jeszcze wspomnienia wiosny...
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I znowu śliczne tulipany a tak daleko jeszcze do wiosny ...
Mój album
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu storczyki piękne a tulipanki takie kolorowe ale jak grudzień minie to już z górki ,mój M gdzieś wysłuchał że już od lutego ma być wiosna ja nie mam nic przeciwko temu tylko żeby później zima się nie obudziła np.w kwietniu lub maju.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu mówisz i masz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sara wymyziana od Ciebie.
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Joluś za zdjęcia ;:196 pięknie ozdobiły mój wątek. A Sara.....to dopiero psia piękność :D i jaka fotogeniczna :D
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”