Kuchnia Kaśki
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: Kuchnia Kaśki
Je jestem bardzo ciekawa co to za różowa sałatka
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3672
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Bardzo prosta,można taką kupić
składniki-ich ilość nie musi być jakaś konkretna
3,4 ziemniaki
4 jaka
4 śledzie z octowej zalewy
pół słoika ogórków konserwowych
słoik buraczków w occie,najlepiej w całości,ale mogą być wiórki
1,2 cebule
wszystko kroimy w nie za dużą kostkę,doprawiamy pieprzem i majonezem rozrobionym wodą z buraczków,jeśli trzeba solimy,ale trzeba najpierw spróbować,i pamiętać ,że jeszcze się przegryzie
składniki-ich ilość nie musi być jakaś konkretna
3,4 ziemniaki
4 jaka
4 śledzie z octowej zalewy
pół słoika ogórków konserwowych
słoik buraczków w occie,najlepiej w całości,ale mogą być wiórki
1,2 cebule
wszystko kroimy w nie za dużą kostkę,doprawiamy pieprzem i majonezem rozrobionym wodą z buraczków,jeśli trzeba solimy,ale trzeba najpierw spróbować,i pamiętać ,że jeszcze się przegryzie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7921
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchnia Kaśki
zapach czuję...ale pierniczki też chciałabym zobaczyć...mniam...czy to już na święta
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3672
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Na święta,przepis ze zdjęciem wieczorem,albo raczej w nocy jak wrócę z pracy
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3672
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
oto przepisik,bez zdjęć bo wcięło kabel od komórki:
1litr maślanki
1 kg cukru-zagotować razem do zbrązowienia
60 dkg cukru przepalić na karmel,rozcieńczyć wrzątkiem
50dkg margaryny rozpuścić ,ostudzić
1słoik miodu-taki od dżemu,jeśli gęsty rozpuścić
2 paczki przypraw
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki zmielonego anyżu
7jaj
3 kg mąki
4 łyżeczki amoniaku
wszystko razem wyrobić,i zostawić np. na noc,lub dłużej,wałkować dość grubo,wykrawać,piec w 180 stopniach,po ostudzeniu polukrować
Moje osobiste uwagi wrzątek do karmelu dodajemy bardzo ostrożnie,po zdjęciu z ognia,bo lubi strzelać i kipieć,jeśli zostanie go na patelni-dodać jeszcze gorącej wody i chwilę pogotować-NIE MIESZAMY -łyżka oklei się i jest nie do umycia,wystarczy poruszać trochę patelnią
amoniak dodajemy rozpuszczony w małej ilości mleka
na miskę dajemy wszystkie składniki już przestudzone,żeby nie ścięły się jajka i żeby nie poparzyć łapek-nie potrzeba zbyt długo wyrabiać,ciasto musi być dość lużne,bo stężeje gdy będzie odpoczywać
wałkujemy dość grubo,cienkie łatwo wysuszyć i będą twarde
pieczemy nie za długo,nie mogą się zrumienić najlepiej przekroić jednego i zobaczyć czy w środku nie ma surowego ciasta,a potem to już na oko
chyba trochę nagmatwałam,a w sumie to nie takie skomplikowane,a naprawdę warto
1litr maślanki
1 kg cukru-zagotować razem do zbrązowienia
60 dkg cukru przepalić na karmel,rozcieńczyć wrzątkiem
50dkg margaryny rozpuścić ,ostudzić
1słoik miodu-taki od dżemu,jeśli gęsty rozpuścić
2 paczki przypraw
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki zmielonego anyżu
7jaj
3 kg mąki
4 łyżeczki amoniaku
wszystko razem wyrobić,i zostawić np. na noc,lub dłużej,wałkować dość grubo,wykrawać,piec w 180 stopniach,po ostudzeniu polukrować
Moje osobiste uwagi wrzątek do karmelu dodajemy bardzo ostrożnie,po zdjęciu z ognia,bo lubi strzelać i kipieć,jeśli zostanie go na patelni-dodać jeszcze gorącej wody i chwilę pogotować-NIE MIESZAMY -łyżka oklei się i jest nie do umycia,wystarczy poruszać trochę patelnią
amoniak dodajemy rozpuszczony w małej ilości mleka
na miskę dajemy wszystkie składniki już przestudzone,żeby nie ścięły się jajka i żeby nie poparzyć łapek-nie potrzeba zbyt długo wyrabiać,ciasto musi być dość lużne,bo stężeje gdy będzie odpoczywać
wałkujemy dość grubo,cienkie łatwo wysuszyć i będą twarde
pieczemy nie za długo,nie mogą się zrumienić najlepiej przekroić jednego i zobaczyć czy w środku nie ma surowego ciasta,a potem to już na oko
chyba trochę nagmatwałam,a w sumie to nie takie skomplikowane,a naprawdę warto
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7921
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu wszystko napisałaś prosto i jasno jak tylko wszystko podzielę, to biorę się za pieczenie. Myślę, że z takiej ilości produktów, to pułk wojska bym nakarmiła mam jeszcze jedno pytanko, czy one będą jadalne na święta? ostatnio korzystałam z przepisu, gdzie pierniki musiały leżakować miesiąc, bo wcześniej nadawały się tylko do przybijania gwoździ dziękuję
- marzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3910
- Od: 21 lut 2010, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Piekary Śląskie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu przepis smakowity a masz może przepis na piernik staropolski taki co to leży po upieczeniu ,ze 2 tygodnie a potem się rozpływa w gębusi
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3672
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Iwonko,ja robiłam z połowy porcji,jadalne od razu,jeśli tylko odpowiednio je wypieczesz,mogą ci się wydawać nie do końca upieczone,takie maja być
Marzanko,na staropolski nie mam ale mam na piernik na dżemie,też dobry przepisik jutro
Marzanko,na staropolski nie mam ale mam na piernik na dżemie,też dobry przepisik jutro
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3672
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Obiecany piernik na dżemie - prościutki
3 jaja
1 szklanka cukru
2 szkl. mąki
0,5 szkl. oleju
o,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody
paczka przyprawy do piernika
-wszystko razem zmiksować(sodę oczywiście rozpuścić),na wysmarowaną blaszkę i do piekarnika na 180 stopni,jak patyczek suchy wyjąc,można przełożyć dżemem,kremem,śmietaną
3 jaja
1 szklanka cukru
2 szkl. mąki
0,5 szkl. oleju
o,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody
paczka przyprawy do piernika
-wszystko razem zmiksować(sodę oczywiście rozpuścić),na wysmarowaną blaszkę i do piekarnika na 180 stopni,jak patyczek suchy wyjąc,można przełożyć dżemem,kremem,śmietaną
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3672
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
obiecane fotki pierniczków,jeszcze nie polukrowanych
- marzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3910
- Od: 21 lut 2010, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Piekary Śląskie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu dzięki a trzeba go piec wcześniej czy wystarczy ze dwa dni przed świętami.Pierniczki proszę zapakować i przesłać do leniwej Marzenki
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3672
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Marzenko wystarczy 2 dni przed świętami podaj adres,wyślę pierniczki
a to dowód,ze babcia robi najlepsza surówkę-zdjęcia z komórki,bo nie było aparatu pod ręką,a z resztą model widząc aparat zasłania się rączkami :P
wygląda jakby biedne dziecko od tygodnia nie jadło,prawda?
a to dowód,ze babcia robi najlepsza surówkę-zdjęcia z komórki,bo nie było aparatu pod ręką,a z resztą model widząc aparat zasłania się rączkami :P
wygląda jakby biedne dziecko od tygodnia nie jadło,prawda?