Odnośnie odpalania. Dzisiaj przeszukałem cały silnik, odpowietrzyłem wtryski i nic świecopodobnego nie znalazłem
przy wtryskach nie ma:
po rozkręceniu zbiorniczka cieczy chłodzącej i innych ciężko dostępnych śrub, dostałem się do czegoś takiego, co świecą raczej nie jest ( pewnie jakiś czujnik temperatury? ):

Zakładając, że świece/ świeca powinny znajdować się gdzieś w okolicach właśnie wtrysków, lub wlotu powietrza, rozebrałem końcówkę rury od filtra powietrza i znalazłem to:

Poczyściłem kabelek, podłączyłem aku i faktycznie, to coś grzeje i to mocno (mam ładnie wypalony ślad na palcu

) Nie wiem czy to nie działało wcześniej, czy co. Dziś odpalił, ale to nie wyczyn, bo było koło 0. Zmierzyłem akumulator i okazuje się, że ma koło 500 na rozruch

trochę mało...
Co do oleju, fakt. Nie pomyślałem o tym, a to może być problem. Zgęstniały olej utrudnia rozruch zmarzniętego silnika... Muszę to faktycznie zmienić, bo od zakupu tego nie robiłem. Poszukam filtrów i wymianem, jak tylko znajdę fundusze
Odnośnie wymiarów. 36 konny traktor waży tonę ???

coś mi się nie chce wierzyć. Nie wiem ile sam rops waży, ale coś tu jest nie tak. Mój 22 konny, na ducato ważony w całości (czyli z glebogryzarką, turem i najazdami waży 1,3 tony). Szerokość nie gra tu takiej roli, chodzi bardziej o długość. Z turem i glebogryzarką wychodzi coś ponad 4 metry ( niestety nie pamiętam dokładnie, ale skoro nie mieści się na pace ducato, która ma 3,4m, to gdzieś tak będzie). Chodzi o to, że jak masz wąski kawałek ogrodu do obrobienia i przykładowo spulchniasz glebę. dojeżdżasz od jednego końca do drugiego i zostaje Ci 4 metrowa przestrzeń pod traktorem niedokończona. trzeba jakoś wykręcić tym 4 metrowym składem, żeby dokończyć tą przestrzeń. Najlepiej tak kręcić, by nie ubić już zrobionej części. Ciężko jest mi to tak zobrazować, to wychodzi w praniu. Oczywiście, można wyłączyć napęd na przód i zablokować jedno tylne koło. Traktor zawróci w miejscu, ale koleina, jaką zostawi, będzie znacznie większa, jak przy normalnym nawróceniu

Wszystko da radę zrobić, trzeba oczywiście praktyki. Tylko im większy traktor, tym więcej kombinowania na małych ogrodach
Koparka z maxlandu powiadasz

Faktycznie śmiesznie to wygląda, jak na alergro mają zdjęcia tej koparki na 22 konnych traktorach. Tak patrzę i dziwię się, jak to się trzyma

Oni mają wersję 600 kg. są 2 typy koparek, a każdy typ ma swoje "podwersje", że tak powiem. Ta z maxlandu to LW-6:
http://www.dalimachinery.com/?108/Tract ... ies%29.htm
jej odpowiednikiem jest BK-6N (oferowana przez np prokamar), która waży 390 kg
http://www.dalimachinery.com/?109/Tract ... ies%29.htm
z tymi 600 kg to bym uważał. Nie wiem, Jak zamierzasz transportować swój traktor, ale nawet, jeśli to będzie przyczepa, to musisz pamiętać, że pod taką koparkę trzeba dorobić odpowiednią ramę, która też swoje waży. od ziarnka do ziarnka i uzbiera się spora waga... Dopuszczalna masa to jedno, ale czy auto sobie poradzi? Ja w zimie pod górkę mam już spooory problem