Iglaki i inne drzewa i krzewy w donicy- uprawa, ZIMOWANIE
Re: Moje iglaki sa brazowe!
Ach przepraszam, napisales zeby przesadzic.
Juz sie robi.
Juz sie robi.
Re: Czy iglaka w donicy należy zimą zabezpieczyć przed mrozami ?
Niedawno zostałam obdarowana iglakami - są niewielkie i były do tej pory trzymane w doniczkach w szkołce drzewek. Są to:
jałowiec chiński Stricta
świerk biały Conica
świerk biały Laurin
świerk pospolity Echiniformis
żywotnik zachodni Miky
berberys
Chciałabym je w najbliższym tygodniu posadzić na balkonie w drewnianej skrzynce balkonowej wyłożonej od wewnątrz specjalną folią i oczywiście wypełnionej odpowiednim podłożem Zdaję sobie sprawę że nie wszystkie z tych drzewek nadają się na balkon, ale kiedy zaczną się rozrastać zostaną przewiezione do dziaków na wieś
Jako że wcześniej na moim balkonie nie miałam iglaków stąd moje pytanie - co zrobić z nimi zimą? Jako że będą zasadzone w ziemi w drewnianej skrzyni, to ocieplanie donic raczej nie wchodzi w grę. Myślałam by okryć je agrowłókniną, ale nie wiem czy to wystarczy
Może na wierzchu wyłożyć dodatkowo przed mrozami grubszą warstwę kory....
jałowiec chiński Stricta
świerk biały Conica
świerk biały Laurin
świerk pospolity Echiniformis
żywotnik zachodni Miky
berberys
Chciałabym je w najbliższym tygodniu posadzić na balkonie w drewnianej skrzynce balkonowej wyłożonej od wewnątrz specjalną folią i oczywiście wypełnionej odpowiednim podłożem Zdaję sobie sprawę że nie wszystkie z tych drzewek nadają się na balkon, ale kiedy zaczną się rozrastać zostaną przewiezione do dziaków na wieś

Jako że wcześniej na moim balkonie nie miałam iglaków stąd moje pytanie - co zrobić z nimi zimą? Jako że będą zasadzone w ziemi w drewnianej skrzyni, to ocieplanie donic raczej nie wchodzi w grę. Myślałam by okryć je agrowłókniną, ale nie wiem czy to wystarczy

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Więc może odwrotnie - może są przesuszone? Za mało podlewane?paris pisze:No i widzisz te ktore piszesz utopione czyli te bez odplywu w donicach jeszcze zyja i sa zielone, tamte brazowe mialy odplywy w donicach , a zbrazowialy.
.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Moze. Na razie czekam czy przezyja w gruncie. Podlewam.
Ale jest jeszcze jedno kot. Widzialam ze sie kreci przy jednym drzewku. Nie wiem czy to nie jego sprawka.

Ale jest jeszcze jedno kot. Widzialam ze sie kreci przy jednym drzewku. Nie wiem czy to nie jego sprawka.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Paris - to co masz w gruncie... Mirek już napisał - nie ma szans na uratowanie 

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Wiem, że nie każdy może mieć wymarzony własny ogród a chciałby choć jego namiastkę przenieść na balkon do doniczki. Ale pamiętajmy że to są rośliny z przeznaczeniem do gruntu, które potrzebują w miarę wilgotnego podłoża aby żyć. Piszecie że doniczka musi mieć odpływ fakt musi aby korzenie nie zgniły a roślinka uschła, a wiaderko odpływu nie miało a roślinka przeżyła, i właśnie to ją uratowało. Brak wody. Żółte do śmietnika a zielone do gruntu.
Rośliny takiej wielkości (jak na zdjęciach) produkowane są w doniczkach 2 - 3 litrowych przez kilka lat i żyją bo muszą ładnie wyglądać, i podstawą ich życia jest dostatek wody. W takim przypadku nie chodzi o to aby zwilżyć ziemię w doniczce, co dziennie musi być wilgotna cała bryła korzeniowa tak aby napompować roślinę całą nie wystarczy wlać jej litra gdy ziemia jest wyschnięta. W tym roku w lipcu temp. ziemi w doniczkach przy gruncie skakała w ciągu dnia do +45 stopni , jaka roślina coś takiego może wytrzymać. A w przypadku balkonu dochodzi jeszcze gorący wiatr co dodatkowo ją wysusza i po wodzie.
Dlatego konieczne jest namoczenie rośliny i to codziennie, nie chodzi mi tu o podlanie skrzynki bo to nic nie daje. Doniczkę z odpływem musimy wstawić do miski z wodą na jakieś 20 min, aby korzenie uzupełniły brak wody. W długich skrzynkach i tak małej ilości ziemi one po prostu się gotują. Proponuję w przyszłym roku w ciągu dnia jak będą tak upalne dni przed podlaniem wyjąć rośliną z całą bryła i zobaczyć jaka jest gorąca, lub standardowo podlać poczekać a potem wyciągnąć z doniczki i zobaczymy ile faktycznie zostało podlane. W tak małych doniczkach bryła się nie rozpadnie.
Rośliny takiej wielkości (jak na zdjęciach) produkowane są w doniczkach 2 - 3 litrowych przez kilka lat i żyją bo muszą ładnie wyglądać, i podstawą ich życia jest dostatek wody. W takim przypadku nie chodzi o to aby zwilżyć ziemię w doniczce, co dziennie musi być wilgotna cała bryła korzeniowa tak aby napompować roślinę całą nie wystarczy wlać jej litra gdy ziemia jest wyschnięta. W tym roku w lipcu temp. ziemi w doniczkach przy gruncie skakała w ciągu dnia do +45 stopni , jaka roślina coś takiego może wytrzymać. A w przypadku balkonu dochodzi jeszcze gorący wiatr co dodatkowo ją wysusza i po wodzie.
Dlatego konieczne jest namoczenie rośliny i to codziennie, nie chodzi mi tu o podlanie skrzynki bo to nic nie daje. Doniczkę z odpływem musimy wstawić do miski z wodą na jakieś 20 min, aby korzenie uzupełniły brak wody. W długich skrzynkach i tak małej ilości ziemi one po prostu się gotują. Proponuję w przyszłym roku w ciągu dnia jak będą tak upalne dni przed podlaniem wyjąć rośliną z całą bryła i zobaczyć jaka jest gorąca, lub standardowo podlać poczekać a potem wyciągnąć z doniczki i zobaczymy ile faktycznie zostało podlane. W tak małych doniczkach bryła się nie rozpadnie.
Aniawoj te brazowe juz wyrzucilam, do gruntu wsadzilam te z blaszanych doniczek. One mysle, ze maja szanse.
Widzisz nie znam sie na iglakach i jestem poczatkujaca. Wszystkie porady mile widziane
Widzisz nie znam sie na iglakach i jestem poczatkujaca. Wszystkie porady mile widziane

Grzesiek_z dziekuje za tak szczegolowe wyjasnienie Dzięki wielkie. Juz myslalam, ze nie zdecyduje sie na iglaki na balkonie.
Ale moze w przyszlym roku jeszcze sprobuje. Oczywiscie zastosuje sie do porad.
Ale moze w przyszlym roku jeszcze sprobuje. Oczywiscie zastosuje sie do porad.
Drzewko iglaste na świeta w donicy, potem do ogrodu - jakie?
Dzień dobry,
w tym roku przed świętami zacząłem zastanawiać się nad pomysłem kupna do domu drzewka iglastego w doniczce, które po świętach na wiosnę mógłbym posadzić w ogrodzie u moich rodziców.
Jestem kompletnym laikiem ogrodowym. W związku z tym proszę o radę:
a) czy mój pomysł ma w ogóle jakiś sens, a może drzewko (mimo nieobecności w domu dzieci i zwierząt) nie ma szansy przetrwać całej operacji i z pewnością nie przeżyje świąt?
b) Jakie drzewko wybrać, aby było ładne i miało duże szanse przeżycia?
c) Na co zwracać uwagę przy zakupie owego drzewka?
d) Kiedy przesadzić je do ogrodu i co z nim robić do tego czasu, a już po świętach? Trzymać w domu czy na balkonie?
Dziękuję i pozdrawiam,
Piotr
w tym roku przed świętami zacząłem zastanawiać się nad pomysłem kupna do domu drzewka iglastego w doniczce, które po świętach na wiosnę mógłbym posadzić w ogrodzie u moich rodziców.
Jestem kompletnym laikiem ogrodowym. W związku z tym proszę o radę:
a) czy mój pomysł ma w ogóle jakiś sens, a może drzewko (mimo nieobecności w domu dzieci i zwierząt) nie ma szansy przetrwać całej operacji i z pewnością nie przeżyje świąt?
b) Jakie drzewko wybrać, aby było ładne i miało duże szanse przeżycia?
c) Na co zwracać uwagę przy zakupie owego drzewka?
d) Kiedy przesadzić je do ogrodu i co z nim robić do tego czasu, a już po świętach? Trzymać w domu czy na balkonie?
Dziękuję i pozdrawiam,
Piotr
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Drzewko iglaste na świeta w doniczce, potem do ogrodu - jaki
Cześć Piotrze
i witaj na forum
Odnośnie pytania to przede wszystkim musisz uważać przy zakupie , ważne jest to aby drzewko rosło w donicy od dłuższego czasu a najlepiej od małej sadzonki . Większość drzewek przed sprzedażą jest wykopywana z ziemi , ma przycinane korzenie aby się zmieściły do donicy , potem wszystko jest upchane , aby ładnie wyglądało.
Tak wygląda większość sprzedawanych w dużych marketach , więc lepiej dobrze się przyjrzeć .
Ważne jest aby nie miało zbyt gorąco , było stale podlewane .
Ja mam złe doświadczenia z takim zimowaniem drzewek , nigdy nie udało mi się również ożywić drzewka wiosną , więc życzę szczęścia
pozdrawiam Marek

Odnośnie pytania to przede wszystkim musisz uważać przy zakupie , ważne jest to aby drzewko rosło w donicy od dłuższego czasu a najlepiej od małej sadzonki . Większość drzewek przed sprzedażą jest wykopywana z ziemi , ma przycinane korzenie aby się zmieściły do donicy , potem wszystko jest upchane , aby ładnie wyglądało.
Tak wygląda większość sprzedawanych w dużych marketach , więc lepiej dobrze się przyjrzeć .
Ważne jest aby nie miało zbyt gorąco , było stale podlewane .
Ja mam złe doświadczenia z takim zimowaniem drzewek , nigdy nie udało mi się również ożywić drzewka wiosną , więc życzę szczęścia

Od wielu lat kupujemy drzewko w doniczce, świerka i różnie to bywa. Statystycznie, można powiedzieć, że co drugie, rośnie u nas w ogrodzie. Są zimy, że można wysadzić je już w styczniu, i to oczywiście przeżyło. A są takie zimy, że mróz długo trzyma, ziemia zamarznięta i nie ma jak wysadzić. Najlepiej by było trzymać w domu tylko 7 dni, tak piszą fachowcy. U nas zawsze jest dłużej i może dlatego nie zawsze przeżyje. Jak już zacznie puszczać nowe pędy, to nie wolno wystawić na mróz, na balkon, bo przemarznie. Trzeba by hartować stopniowo, chyba, ze odwilż i temperatura na zewnątrz sprzyja. Są takie stycznie, jak pamiętam, że temperatura przekracza 17 stopni 

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Poczytaj tu:
- Choinka na Święta - z donicy do gruntu (XII)?
- Rośliny do donic na zewnątrz.Jakie ?
Nasz szukajka nie gryzie, warto poszukać, czy czegoś już nie napisano na interesujący nas temat... i będzie to w zgodzie z regulaminem... z którym wypadałby się zapoznać... Witamy na forum
- Choinka na Święta - z donicy do gruntu (XII)?
- Rośliny do donic na zewnątrz.Jakie ?
Nasz szukajka nie gryzie, warto poszukać, czy czegoś już nie napisano na interesujący nas temat... i będzie to w zgodzie z regulaminem... z którym wypadałby się zapoznać... Witamy na forum

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
OK, wielkie dzięki za odpowiedzi i rady, z regulaminem - rzeczywiście warto się zaznajomić!
Pozdrawiam i już odpowiednio wcześniej - Wesołych Świąt!
Piotr
Pozdrawiam i już odpowiednio wcześniej - Wesołych Świąt!
Piotr
Re: Drzewko iglaste na świeta w donicy, potem do ogrodu - jakie?
Dwa lata temu kupiliśmy jodłę koreańską w donicy na świeta.Po około dwóch tygodniach,wystawiliśmy do chłodnego garażu.Do ogrodu wysadziliśmy dopiero w marcu,mocno chorowała ale przetrwała,trzeba mocno podlewać,cały sezon.Teraz jest taka piękna i gęsta,będzie przystrojona lampkami na święta 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lut 2011, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zamierające iglaki
od 8 miesięcy mam sadzonki iglaków w doniczce. ukorzeniają się w domu (zostały pobrane jako lekko ukorzenione odkłady). Jak dotąd wszystko było w porządku rozwijały się nowe igły, a od 2 tygodni zaczęły obumierać. Opryskałam je targetem przeciwko chorobom grzybowym, trzymając się proporcji i nic. nie widać na nich przędziorka, ani mszyc. Następnie dostały również nawóz do iglaków, ale zamieranie idzie coraz szybciej. Obumarcie zaczyna się od dołu sadzonek wewnątrz i rozszerza na zewnątrz i w górę. Cyprysik wygląda jakby coś wysysało z niego soki. Co im może dolegać?