Paulownia puszysta(P.tomentosa)Cesarskie drzewo
Re: Paulownia puszysta - bonsai
Trudnego to może nie, źle się wyraziłem. Wytrzymały i owszem, wiele zniesie. Tyle że... jak mu sie nie pozwoli swobodnie rosnąc, marnie grubieje. Jak pozwolisz urosnąć górze za bardzo, nie wiadomo co dalej. Pamiętaj, że to rośnie ostro.
Zawsze ten pień jakiś cienki...trzeba cierpliwości i czasu. No ale na tym ta zabawa polega...
Chociaż... widziałem siewki w górach na granicy lasu tak uformowane przez naturę, że klękać i podziwiać. Tyle że korzenie wrośniete w szczeliny skalne- zero szans na pozyskanie.
Zawsze ten pień jakiś cienki...trzeba cierpliwości i czasu. No ale na tym ta zabawa polega...
Chociaż... widziałem siewki w górach na granicy lasu tak uformowane przez naturę, że klękać i podziwiać. Tyle że korzenie wrośniete w szczeliny skalne- zero szans na pozyskanie.
dokładnie tak jak z każdą inną rośliną prowadzoną jako bonsaiMirekL pisze:Tyle że... jak mu sie nie pozwoli swobodnie rosnąc, marnie grubieje. Jak pozwolisz urosnąć górze za bardzo, nie wiadomo co dalej.
...
Owszem... ale modrzew ma taką dziwną właściwość. Jeśli obetniemy na gładko pędy boczne będzie się ciągnął do góry, stanie się wiotki. Odcinek pnia bez bocznych pędów nie chce grubieć. Ta roślinka bardzo silną dominację wierzchołkową. Dlatego od małego trzeba umiejetnie ciąć, bo inaczej wyhodujemy kulkę na patyku 

- reniazt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cesarskie drzewo - Paulownia puszysta
A moja paulowania, choć jeszcze młodziutka - pokazała już pączki kwiatowe - fotka robiona we wrześniu.
Teraz choć liści już nie ma, to pączki pozostały na gałązkach - zimuje w chłodnym pomieszczeniu.

A ja doczekć się nie mogę, kiedy wiosną pokaże swoje kwiatuszki.
Mam nadzieję, że się uda je zobaczyć, że pączki nie opadną.
Teraz choć liści już nie ma, to pączki pozostały na gałązkach - zimuje w chłodnym pomieszczeniu.

A ja doczekć się nie mogę, kiedy wiosną pokaże swoje kwiatuszki.
Mam nadzieję, że się uda je zobaczyć, że pączki nie opadną.
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Reniu moje paulownie schowane wśród śniegow zimują. Wiosną planuję przyciąć przemarznięte pędy z pewnościa odbiją, czy zakwitną
Mam niejakie wątpliwości
Trzyam kciuki za Twoje kwiatki 

- reniazt
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Joluś właśnie dzisiaj do niej zaglądałam - jak na razie wszystkie pączuszki są na gałazkach.
Może się uda.
Z tym przycinaniem to masz rację - zobacz stronę wcześniej - u Krzysi - KaRo - jak ładnie przycięta.
Może się uda.
Z tym przycinaniem to masz rację - zobacz stronę wcześniej - u Krzysi - KaRo - jak ładnie przycięta.
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Paulownia puszysta-cesarskie drzewko .Już się budzą w piwnic
posiałam jakiś miesiąc temu (może nie cały miesiąc) nasiona Paulowni i jest kilkanaście siewek ale od tygodnia wcale nie rosną stanęły na etapie pierwszej parze liści i dalej nic się nie dzieje
czy coś jest nie tak czy może one tak mają że najpierw stoją w miejscu a potem będzie bum 

- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Nie ten czas na SIANIE paulowni .Za mało słonka więc pewnie zdechną .Zasiej czy jak to sie pisze w marcu i bedzie ok
Maniak roślin egzotycznych 

- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja kupiłam sadzonkę Paulowni. Przyszedł taki badylek, przycięty na jakieś 20 cm, pusty w środku. Postawiłam w kotłowni, a teraz widzę, że od ziemi zaczyna coś rosnąć. na razie to dwa listki. Przestraszyłam się, że to za wcześnie i przeniosłam roślinkę do garażu, gdzie jest trochę chłodniej, ale też mało światła. Co mam robić? Ratunku 

Pozdrawiam Dorota

- bonia244
- 1000p
- Kontakt:
To mnie pocieszyliście że nic z tego nie będzie

- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Giecikowa pisze:A ja kupiłam sadzonkę Paulowni. Przyszedł taki badylek, przycięty na jakieś 20 cm, pusty w środku. Postawiłam w kotłowni, a teraz widzę, że od ziemi zaczyna coś rosnąć. na razie to dwa listki. Przestraszyłam się, że to za wcześnie i przeniosłam roślinkę do garażu, gdzie jest trochę chłodniej, ale też mało światła. Co mam robić? Ratunku
jeśli już zaczyna puszczać listki to ciesz cię że będzie co oglądać wiosną , według mnie możesz ją postawić w pomieszczeniu , ja swoje małe wniosłem do ciepłego pomieszczenia , aby sprawdzić czy coś z nich będzie wiosną...
- stalewiak
- Kontakt:
Bonia nie płacz:) .Rok temu o tej porze brałem do domu ale roczne paulownie i juz rosły bez problemu no ale to siewki więc wiesz.Moze byc problem 

- bonia244
- 1000p
- Kontakt:
Trzymam je nadal w oknie południowym bo kilka jest więc póki są to niech stoją
Może coś z nich jeszcze urośnie zobaczymy
Czas pokaże 

- stalewiak
- Kontakt:
Spoko abyś nie dopuściła do przesuszenia i aby jak najwięcej słońca miały którego jeszcze mało jest ;) to może sie uda 

- bonia244
- 1000p
- Kontakt:
Dbam o to żeby nie miały za sucho
Wiem że lubią mieć ziemię zawsze wilgotną ale nie zbyt mokro czyż nie tak