Działeczka Erazma i nie tylko ... 1 cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Padał w tym czasie drobny śnieg. W czasie oprysku trochę wapna spadło też na trawnik ale minimalna ilość. Trawniki wapnujemy najczęściej jesienią. Możesz teraz rozsypać wapno na trawniku. Ja stosuję Dolomit. Nic nie stoi na przeszkodzie by to zrobić zimą.
Bielimy pnie drzew oraz nasadę grubszych konarów. Staram się też bielić te cieńsze konary zwłaszcza przy gruszy by nie pękały. Od strony południowej pnie i grubsze konary warto pomalować nieco wyżej, ponieważ z tej strony nagrzewają się najsilniej, przez co w tych miejscach są najbardziej narażone na wystąpienie ran zgorzelinowych.
Bielimy pnie drzew oraz nasadę grubszych konarów. Staram się też bielić te cieńsze konary zwłaszcza przy gruszy by nie pękały. Od strony południowej pnie i grubsze konary warto pomalować nieco wyżej, ponieważ z tej strony nagrzewają się najsilniej, przez co w tych miejscach są najbardziej narażone na wystąpienie ran zgorzelinowych.
Pozdrawiam Andrzej.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobrze Erazmie że podpowiadasz ,od razu po świętach jadę na działkę i maluję wapnem moje drzewka, mam pytanie, czy krzewy owocowe mogę też popryskać wapnem. Ja to robię tradycyjnie pędzlem, zastanawiam się czy mogłabym zrobić taką mieszankę do spryskiwacza, ale mam obawy czy go nie zepsuję, a mam tylko jeden. Jakie proporcje robisz.
-
Krzewów owocowych nie trzeba opryskiwać. Do oprysku wapnem musi być specjalny opryskiwacz - zobacz jego zdjęcia (post z 14 Grudzień 2007, 16:14). Nie używaj zwykłego opryskiwacza bo możesz go uszkodzić.
Tu masz proporcje wapna do wody (około 1 kg na 4 - 5 l wody):
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=#17452
Tu masz proporcje wapna do wody (około 1 kg na 4 - 5 l wody):
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=#17452
Pozdrawiam Andrzej.
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
-
Dziś byłem na działce. Temperatura - 4 stopnie (zmarzłem).Powiesiłem 3 grube słoninki ze skórką dla ptaków. Po chwili były "oblepione" przez sikorki.
U sąsiada zauważyłem dość duży kopiec na trawniku przy altance. Oczywiście to robota kreta. U mnie na szczęście ani śladu jego obecności.

U sąsiada zauważyłem dość duży kopiec na trawniku przy altance. Oczywiście to robota kreta. U mnie na szczęście ani śladu jego obecności.

Pozdrawiam Andrzej.
-
Jak ustaliłem "... W najcieplejszych rejonach kraju można zaryzykować pozostawienie cebul na zimę, ale należy pamiętać o solidnym okryciu np. suchymi liśćmi i gałązkami świerkowymi. Okrycie zdejmujemy dopiero, gdy minie okres przymrozków..."KaRo pisze:Czy mam zatem lecieć jeszcze wykopać Eukomis?
Rzuciłam troche liści na niego i gałązki świerkowe czy to niewystarczające zabezpieczenie?

Pozdrawiam Andrzej.
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.