Raport UOKiK o tym co jemy
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Raport UOKiK o tym co jemy
Ja myślę, że to jest też kwestia świadomości. Np zauważyłam, że o warzywach z Polski mówi się, że "nie są jeszcze tak bardzo skażone jak w innych krajach", i Polak do końca nie zdaje sobie sprawy z tego co je i macha na to ręką.
Zresztą statystyczny Polak nie ma czasu myśleć o tym, co ma na talerzu, tylko martwi się tym, czy będzie co do garnka włożyć. I kupuje najtańsze produkty z marketu, które nie mają żadnych wartości odżywczych. Czytałam wywiad z producentem mięsa i facet powiedział, że market określa maksymalną cenę, za jaką kupi towar, a producent musi się do tego dostosować. Podobno te ceny są absurdalnie niskie! I później ląduje na półki towar napompowany wodą i chemikaliami.
A jak własne zasiejesz to też nie ma pewności, czy nasiona nie pochodzą od Monsato...
Zresztą statystyczny Polak nie ma czasu myśleć o tym, co ma na talerzu, tylko martwi się tym, czy będzie co do garnka włożyć. I kupuje najtańsze produkty z marketu, które nie mają żadnych wartości odżywczych. Czytałam wywiad z producentem mięsa i facet powiedział, że market określa maksymalną cenę, za jaką kupi towar, a producent musi się do tego dostosować. Podobno te ceny są absurdalnie niskie! I później ląduje na półki towar napompowany wodą i chemikaliami.
A jak własne zasiejesz to też nie ma pewności, czy nasiona nie pochodzą od Monsato...
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Tego bym się akurat bała najmniej.
Oni nie działają w pojedynczych przypadkach, ale w dużych gospodarstwach.
Nie zawracają sobie głowy paczkowaniem nasionek.
A nasze rodzime wielkie agro jeszcze samo produkuje nasiona.
Natomiast zagraniczne , przyciągające oko mogą być już różne.
Ale fakt, że niedługo i nasi mogą produkować nasiona na bazie --nazwa zastrzeżona1--.
Póki co, siejmy własne - przynajmniej nie pryskane będą chemią.

Oni nie działają w pojedynczych przypadkach, ale w dużych gospodarstwach.
Nie zawracają sobie głowy paczkowaniem nasionek.
A nasze rodzime wielkie agro jeszcze samo produkuje nasiona.
Natomiast zagraniczne , przyciągające oko mogą być już różne.
Ale fakt, że niedługo i nasi mogą produkować nasiona na bazie --nazwa zastrzeżona1--.
Póki co, siejmy własne - przynajmniej nie pryskane będą chemią.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Karolina__
Grażynko, jakby się uprzeć, to zobacz, jeżeli farmer sadzi ziemniaki niemodyfikowane a obok sąsiad sadzi GMO, to plony pierwszego będą już też GMO... co możemy zrobić to kierować się rozsądkiem, żeby chociaż zminimalizować skutki "nowoczesności".
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja wam powiem nie mam problemu z żywnością.otóż wybieram jak mam mozliwość wyboru POLSKĄ żywność,za zagraniczna tandetą się nie oglądam bo to ani tańsze(a czasami wręcz droższe) ani smaczne.Być moze wywołam medialną burzę ,ale sami zniszczyliśmy to co może powrócić ,ale czy i kiedy to nie wiem,bo potrzeba mnóstwo starań...Polak swoim wyborem zniszczył polski przemysł i rolnictwo-czym swoim wyborem konsumenckim na co dzień i no niestety muszę to powiedzieć swoim podejściem do tego wszystkiego co zagraniczne z wielka ochotą i aprobatą,bo to ponoć cuda-najdelikatniej nazwę to głupotą......
Ja staram się brać produkty od producenta.Chcecie zdrowo jeść-nie niszczcie własnej gospodarki!Nie ogladajcie się za serkami z jogobelli czy lodami od scholera.
One dzisiaj mogą być tańsze ,ale pokażą nam co ile kosztuje jak zniszczymy własny przemysł........
Nie mówie,że wszystko można,ale jak mamy mozliwość kupujmy nasze.Kiedyś przyszły pewne produkty a tam metka przypominająca kształtem flagę polski-i napis,,Jestem z Polski''ja grabie wziąłem:)przez mój wybór ktoś bedzie miał pracę.
Ja staram się brać produkty od producenta.Chcecie zdrowo jeść-nie niszczcie własnej gospodarki!Nie ogladajcie się za serkami z jogobelli czy lodami od scholera.
One dzisiaj mogą być tańsze ,ale pokażą nam co ile kosztuje jak zniszczymy własny przemysł........
Nie mówie,że wszystko można,ale jak mamy mozliwość kupujmy nasze.Kiedyś przyszły pewne produkty a tam metka przypominająca kształtem flagę polski-i napis,,Jestem z Polski''ja grabie wziąłem:)przez mój wybór ktoś bedzie miał pracę.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Karolinko jakby się uprzeć to masz rację.
Ale nie można wszystkiego sprowadzać do dna, bo wtedy okazało by się , że nie ma już po co żyć na tej ziemi.
Nie dajmy się zwariować opakowaniami, nalepkami czy reklamom - nomen omen coraz głupszymi.
Fallenangelv ma rację, wybierajmy póki co swoje produkty i w miarę od sprawdzonego gospodarza, mięso z okolicznej małej rzeżni, chleb u rodzimego piekarza i w małych sklepikach od poważanych i miejscowych właścicieli.
We wszystkich marketachch i tym podobnych molochach kupujmy tylko to co na prawdę jest nam niezbędne z krajową metką a być może uda nam się ocalić samych siebie.
No i mówmy rolnikom o środkach, które stosują do oprysków, powiedzmy w sklepie ogrodniczym jakie świństwo nam sprzedają, podajmy stronki internetowe, żeby sprzedawcy wiedzieli co polecają.
Większość sprzedawców i właścicieli sklepów wie o produktach tyle, ile im wtłoczyli do głowy na kursach i szkoleniach wyćwiczeni dobrze lektorzy chemicznych koncernów.
Bez tej świadomości nic się nie zmieni.
Ale nie można wszystkiego sprowadzać do dna, bo wtedy okazało by się , że nie ma już po co żyć na tej ziemi.
Nie dajmy się zwariować opakowaniami, nalepkami czy reklamom - nomen omen coraz głupszymi.

Fallenangelv ma rację, wybierajmy póki co swoje produkty i w miarę od sprawdzonego gospodarza, mięso z okolicznej małej rzeżni, chleb u rodzimego piekarza i w małych sklepikach od poważanych i miejscowych właścicieli.
We wszystkich marketachch i tym podobnych molochach kupujmy tylko to co na prawdę jest nam niezbędne z krajową metką a być może uda nam się ocalić samych siebie.
No i mówmy rolnikom o środkach, które stosują do oprysków, powiedzmy w sklepie ogrodniczym jakie świństwo nam sprzedają, podajmy stronki internetowe, żeby sprzedawcy wiedzieli co polecają.
Większość sprzedawców i właścicieli sklepów wie o produktach tyle, ile im wtłoczyli do głowy na kursach i szkoleniach wyćwiczeni dobrze lektorzy chemicznych koncernów.
Bez tej świadomości nic się nie zmieni.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Karolina__
Zgadzam się z Tobą Felek. Trzeba wybierać polskie produkty choć i te pozostawiają czasami wiele do życzenia, mam tu na myśli przykładowo kosmetyki od Ziai, naszprycowane chemią. Jeśli chodzi o żywność, to moim zdaniem Unia nas tak zniszczyła. Jest cała masa bzdurnych przepisów i regulacji, przez które małe gospodarstwa nie wyrabiają, dostają kary albo nie dostają dopłat itp. Mój wujek powiesił się przez pierdzielonych urzędasów. Czosnek z Chin, pieczarki też podobno zaczynają ściągać z Chin, śmierdząca papryka nie wiadomo skąd. Jabłko tańsze z zagranicy, zboża też. W Polsce nie opłaca się teraz hodować ani zwierząt ani warzyw. Mało ważne też jest to, że wszelkie pierdółki za 5zł czy ciuchy od chińczyków, są rakotwórcze. Mało takich afer było? Ale Polak idzie, żeby taniej kupić, bo go niestety nie stać... Przepraszam za słownictwo.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A podaj mi chociaż jeden sezon / rok, kiedy producent mówił co innegoKarolina__ pisze:(...) W Polsce nie opłaca się teraz hodować ani zwierząt ani warzyw. (...)

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Karolina__
Naleweczka

-
- ---
Nalewka a czy jest powód do zachwalania cen?
Prawda
Stała kiedyś kobieta ze ślwiakami węgierkami wielkie toto jak pięść.Przyszedł facet i mówi-po co pani tutaj stoi jak wokoło pełno marketów
i coś tam jeszcze się mądrzy ,ale ja podszedłem spojrzałem na niego tak jakbym zobaczył w nim najgorszego wroga i poszedł sobie,a facet po 50 stary dureń!Ludzie jak próbują żyć uczciwie to jeszcze się nie podoba ze stoi,dzień w dzień na słońcu na mrozie itp.Cena śliwek przerażająco wysoka.aż 4 złote. Inny przykład stał sadownik sprzedawał gruszki-cena nie tęga,gruszki mniejsze jak w markecie psioczą naokoło rodacy -ja mówię mi tam nie przeszkadza daj pan 10 kg.zje się a część się,,przerobi''
.Mowię dla mnie gruszka niech ma smak gruszki i aby przechodziła polską normę
Wstyd mi za głupotę naszych kochanych rodaków.
Prawda

Stała kiedyś kobieta ze ślwiakami węgierkami wielkie toto jak pięść.Przyszedł facet i mówi-po co pani tutaj stoi jak wokoło pełno marketów

Wstyd mi za głupotę naszych kochanych rodaków.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Felku mnie też.
A czasem sobie myślę, że lepiej było się gdzie indziej urodzić bo jakoś nie pasuję do myślenia polskiej większości.
A czasem sobie myślę, że lepiej było się gdzie indziej urodzić bo jakoś nie pasuję do myślenia polskiej większości.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Karolina__
Nie będzie upraw GMO w Polsce!
http://tvp.info/informacje/agro-info/po ... mo/3553243
Oczywiście mam nadzieję, że nasz rząd doprowadzi ustawę do końca

http://tvp.info/informacje/agro-info/po ... mo/3553243
Oczywiście mam nadzieję, że nasz rząd doprowadzi ustawę do końca

-
- ---
Karolina a co to zmieni jak wiadomo nie od dziś ,że GMO jest i będzie w produktach.Czytasz zapewne skład produktów które kupujesz?Bo ja z ciekawości tak.Drugą odrębna sprawą była już tutaj dyskusja na temat GMO .

- Karolina__
A na produktach jest napisane, czy GMO czy nie? Na soi to się spotkałam a na reszcie? A skład analizuję, pod względem chemii...
-
- ---
Kukurydza itp.także to nie zmienia faktu....po zatym(chemikiem nie jestem ani technologiem żywienia)ale nawet czy GMO test aż tak szkodliwe ?Nie sądze przynajmniej w swoim odczuciu wolę GMo stosowane ,,z rozumem'' jak konserwanty typu E,barwniki ,i ulepszacze,wypełniacze.
Nie ma sie czego bać moim zdaniem.Z GMO to jest jak z śliwonektarynką 0wymysł człowieka polegający na oszukaniu natury-mniejszy nakład pracy,chemii do uzyskania lepszych warunków w coraz cieższych warunkach pogodowych.Ja jestem 3xTAK dla GMO9nie dla chemii i kiełbaso,sero ,czekoladopodobnych produktów).
Nie ma sie czego bać moim zdaniem.Z GMO to jest jak z śliwonektarynką 0wymysł człowieka polegający na oszukaniu natury-mniejszy nakład pracy,chemii do uzyskania lepszych warunków w coraz cieższych warunkach pogodowych.Ja jestem 3xTAK dla GMO9nie dla chemii i kiełbaso,sero ,czekoladopodobnych produktów).
- Karolina__
Wystarczy, że przez GMO giną pszczoły. Więcej argumentów mi nie trzeba.