Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Aniu- oby pączki nie opadły, a będzie naprawdę wiosennie. Włączając to kwitnienie pachnących cambrii i oncidium ;:108

Uni- nie Przejmuj się. Widocznie były zbyt słabe, zalane lub przesuszoe. Poza tym nie znam Storczykomaniaka, który nie Miałby strat. Straty są wpisane w nasze hobby. ;:224

Kasia- ja też bardzo go lubię. Jest dość maleńki, ale za to w słoneczku pięknie pachnie ;:108

Leszku -dziękuję w imieniu kwiatuszków. Wiesz, nie wyprowadziłabym się z moich pagórków, bo kocham je. ;:224

Dusiu- też lubię hybrydy o normalnej wielkości. Ale...brak miejsca spowodował to, że usze polubic i te mniejsze falki ;:108

Goskle- to jest największa moja radość. Ujrzeć pierwszy przyrost lub korzonek u reanimka. Żaden kwiatek tak nie cieszy, jak właśnie zdrowiejące "biedulki" ;)

Venus- cieszę się, że się podoba moja kolekcja. Choć i ja czasami miewam straty. ALe to normalne. Najważniejsze jest pilnowanie, by jakies większe choróbsko się nie rozwinęło i zadziałanei w odpowiednim momencie ;:108

Poccoyo- witaj w moich skromnych progach ;)

A ja dziś przywiozłam 3 chłodoluby do mieszkania. Zapowiadają 20-stopniowe mrozy...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to i czas je zabrać do domu , bo przy -20 zamarzłyby jak nic. Pewnie ładnie podrosły :?: Pokażesz nam je ;:180
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zgadzam się Justynko z Tobą chociaż sama nie wiem co było przyczyną uśmiercenia sabotka i miltodium reszta jak na razie jest ok twoje pewno też zaczną rosnąć :D
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko super nowinki ;:138 , Baleara pięknie Ci zakwitnie (moja ma tylko 2 pączki), czekam na kwiatuszki żółtego "Sunny".
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

justus27 pisze:A masdevallia... Ty, Wiesz, jaka będzie następna ;:108
wiem wiem! ;:138 Tajemnicy nikomu nie zdradzę , ale doczekać się nie mogę jej widoku :) ;:94

Justynko ja podobnie jak AnnaL chciałabym zobaczyć jak wyglądają teraz Twoje chłodnoluby przywiezione z firemki ;:180
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu- spróbuję w okolicach weekendu zrobić foteczki. Ma być ;:3 , więc ładniejsze wyjdą, niż w tygodniu robione przy lampie ;:108

Venus- mam nadzieję, że reszta Twoich storczyków pięknie będzie rosła. Moje reanimki rosną, za wyjątkiem Marcepanka, który stoi miesiąc w spagnum i chyba czeka...na wiosnę ;:224

Kinga- dziękuję w imieniu storczyków. Pączuszki na Sunnym są nabrzmiałe, ale jeszcze muszą troszku urosnąć, by się rozwinąć ;:108 A Balearę "goni" pędzik miltonidium od Joane...Już też pączuszki ma wykształcone, choć jakiś miesiąc później pędzik puścił... :wink:

Zabka_Monis- zrobię fotki w weekend w słoneczku i wstawię. Nie wiem, czy w tym tygodniu paczuszki się doczekam. Raczej po mikołajkach przyjedzie...będzie "opóźniona", ze względu na dobro roślinki ;:224

Sylki- cieszę się z Twojego pędzika ;) Widziałam ją u Ciebie niedawno, bo cały, Twój wątek czzytałam. Tylko brakło mi czasu na wpis. ;:224

A ja dziś, przy zraszaniu moich podopiecznych, zauważyłam, nowy, maleńki przyrost na masdevallii Davisii. Ależ się cieszę :heja Zwłaszcza, że chodzę koło masdevalii...na paluszkach, by ich nie skrzywdzić ;:224

Robię też eksperyment...położyłam termometr pokojowy na parapecie nad kaloryferem. Ciekawa jestem temperatury, jaką pokaże. Poczekam jeszcze z godzinkęi zrobię dla Was foteczkę ;:108
parapetowce
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Justynko, ale się u ciebie dzieje. ;:224 ;:224
Młode sadzoneczki, sporo reanimków. Te też lubię obserwować jak się odchowują i potem zakwitają.
Wirtualne nowości sopre, niech szybko do Ciebie dotrą. ;:108

Ciekawa jak wyglądają Twoje zimnoluby. :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joane- chłodoluby, jak to chłodoluby wolą chłodek. Pewnie w mieszkaniu będą tylko wegetować. Masdevallie będą na regale w najchłodniejszym pokoju, bo w moim pokoju są tropiki. Zaraz dowód przedstawię ;:224

Reanimki uwielbiam. Radują oczy, nawet jednym korzonkiem... i to w nich kocham :lol:

Koniec eksperymentu z termometrem. Za oknem temperatura wynosi -10 stopni. A w moim oknie storczykowym jest +29 stopni. Prawie tropiki :wink: Dowód - na fotce, troszkę zdjęcie niewyraźne, bo robione bez lampy. Z lampą słupek rtęci się odbijał i go nie było widać:

Obrazek

Już wiem dlaeczego dwa razy dziennie muszę uzupełniać wodę dla keramzytu, wyparowuje od upału :;230 ;:108
parapetowce
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

To są idealne warunki temperaturowe dla ciepłolubów. :heja
Masdevallię będziesz musiała częściej spryskiwać. Moja ma pędzik. :tan
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Ufff..... Justyno przebrnąłem przez drugą część Twojego wątku
Kilka razy już się za niego zabierałem ;:132 , ale zawsze brakowało czasu :oops: , no ale dziś się zmobilizowałem, bo gościsz już od dawna u mnie więc musiałam przyjść z rewizytą
Cieszę się bardzo, że jednak zajrzałam bo cudowne okazy zobaczyłem
Kolekcja okazała i bardzo różnorodna ;:224 .Mnóstwo ciekawych roślin .GRATULACJE :!: :!: :!:

Teraz będę na bieżąco śledzić nowości ??.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Justynko, to ja Ci chyba podrzucę trochę moich ciepłolubów ;:224 Bo u mnie na oknie 15-18 *C :roll:
W zamian mogę Ci przezimować Twoje Masdevallie :;230
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Justynko gratuluję przyrostu na Masd. davisii :) Domyślam się jak cię ucieszył ;:138
A tą temperaturą na parapecie to mnie zszokowałaś :D Ja tyle nawet nie mam w ciepłych zakamarkach domku , a co dopiero na parapecie :D Lepiej upewnij się czy termometr dobrze działa :lol: :lol:
No i pozwól , że i ja podrzucę Ci kilka ciepłolubów :D A raczej tropikolubów :;230
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joane- wiem, wiem... Dlatego na tym parapecie dogrzewają się ciepłoluby :D Ale problemem jest bardziej suche powietrze. Dobrze, że jest duża liczba roślinek, zatem podwyższa się wilgotność :wink:
Masdevallie stoją na regale w pokoju południowym, Tam, temperatura jest niższa o jakieś 10 stopni.

Marves- gratuluję przeczytania wątku ;) Też, jak pozwala mi czas, czytam wątki Forumowiczów. Dużo ciekawych rzeczy z nich można się dowiedzieć. I właśnie takie ciekawostki wpisuję w mój zeszycik storczykowy. Cieszę się, że kolekcja się podoba... ;:108

Nesuniaaa- Martuś, chętnie przyjmę, tylko półeczkę przerobię na dwurzędową. Ale czy oddam w zamian masdevallie? Hmm...muszę to gruntownie przemyśleć ;:224 Bo, pewnie wiosną miałabym kłopot z ich odzyskaniem...

Zabka_Monis- bardzo mnie ucieszył :tan Zwłaszcza, że obchodzę się z nią, jak z jajkiem - delikatnie. To pierwsza, kupiona masdevallia i nie chciałabym jej zabić. Dziś zrobię im "domek". Tylko długą paczuszkę przywiozę z firemki ;)

Nadal odliczam dni do pojawienia się paczusi z OG. Ale to pewnie w przyszłym tygodniu, jeśli pogoda się poprawi ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Witam :wit , ten sposób gromadzenia doświadczeń forumowiczów w zeszyciku jest bardzo dobry
,ja też tak robię. Podglądam w wątkach i zapisuję?. :;230
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

A co Mikołaj z OG ma przynieść ;:224 Po cichu się domyślam :lol: Też mnie korci zamówić coś ;:224
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”