Ogródek Jagusi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek Jagusi 2010

Post »

I jeszcze coś, co właśnie znalazłam w sieci: wiersz kogoś o nicku alladyn, na stronie "http://1whiteangel3.blogan.pl/poezja/20 ... ze-o-zimie"

Ogród zimowy

ogród w śniegu skrył walory
mróz na szybach witraż skleił
świerkom skrzydła w dół opadły
pod ciężarem zimnej bieli

bukszpan przysiadł jakby kwoka
kryjąc puchem żółte plemię
pod jałowcem ostrym grzbietem
stroma zaspa śle spojrzenie

zmarzły kielich krwawej róży
jak samotny żagiel w morzu
krzyczy barwą nikt nie słyszy
wokół tylko zimna poszum

tropy widać rdzawej kitki
kilka odbić łapek ptasich
krasnal starzec w lisiej czapie
kubrak barwny pustkę krasi

oczko wodne w kryształ dzwoni
wiatr wywija sambę na nim
drzewa nagie w śnie zimowym
konar zdobi nalot szklany

jak mi długo czekać trzeba
zanim przyjdzie wiosna majem
ogród tęczą barw zapłonie
pójdę w kwiatów cudne gaje

Prawda, że cudny?
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jagusiu masz mnustwo pięknych roślin w swoim ogrodzie.
Zimowe fotki wieczorowego ogrodu bardzo ładne i tajemnicze.
Poetycka dusza z Ciebie, dziękuję za piękny wierszyk w moim wątku, muszę nauczyć wnuczka.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dzięki za miłe słowa. Żeby tak jeszcze samemu umieć takie wiersze pisać..... Niby się ma to wszystko w głowie, ale jak się próbuje przelać słowa na papier to...... pustka.
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Kochana wystarczy że się lubi poezje-to wielki dar :wink: Czy Ty sama jeszcze o tym ćmoku odśnieżasz?
Psiaczek taki zapatrzony na biel ;:224
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Nie, ja ze szklarni ratowałam przed mrozem ostatnie kwiaty:

Obrazek

Obrazek

Jakiś czas będą cieszyć oczy w domu. A fioletowe w towarzystwie roślinek od Igi i Tadeusza z forumkowego spotkania. Bałam się mrozu i nie wysadziłam ich do gruntu. Teraz będą musiały czekać wiosny i ;:3
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

A co tam chowasz w tej butli za kwiatkami? :lol: ;:137 ;:136
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Szykuję nalewkę na następne forumowe spotkanie ;:136
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Witaj Jagusiu , łyczek twej nalewki przesmaczny, dziękuję za odwiedziny , na pewno Ci się uda z powojnikami,spotkałam wspólną duszę do poezji, piękny ten wierszyk,z tego co zapowiadają łopata znów będzie potrzebna do odśnieżania. :roll:
Pozdrawiam, ;:196
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dzięki Peonio za miłe słowa. Dla Ciebie, znalezione w necie:

"Marzenia jak motyle "

Wirują w tańcu kolorowe motyle
na białej róży przysiadły na chwilę
By barwnych skrzydeł trzepotem
do lotu wzbić się z powrotem .

Obrazek

Zwiewne jak w balecie tanecznice
fruną by zniknąć w nieba błękicie
W słońcu skrzą się diamentowo
gdy tak kołują wesoło nad głową .

Obrazek

Motyle kolorowe jak barwne marzenia
co wychynęły z duszy cienia ;

Obrazek

aby się hen ku słońcu wzbijać
aby jak barwne kwiaty rozkwitać
aby spełnić się na jawie
aby życie było barwne i ciekawe .

Obrazek

Bywa jednak czasami z marzeniami
że deszcz pada ciężkimi kroplami
wtedy motyle kolorowe nie latają
bo skrzydła od łez mokre mają ...

Obrazek

Niebieskooka Basia 2009r./wiersz z szuflady/
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

ale zrobiło się słonecznie tak od motyli jak i kwiatów .. piękne okazy i przypomnienie lata .. jak jeszcze daleko do takich widoków na razie wirują tylko płatki śniegu ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Jagusiu jakie piękne motylki i słoneczne fotki z wierszykiem ;:138 Boxi będzie niedługo obchodzić pierwsze urodzinki :?:
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Aby do wiosny :)

Boxi będzie obchodziła swoje pierwsze urodziny już nowym roku, w styczniu. Już dzisiaj zapraszam na torcik

Obrazek
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Jaguś, dziękuję za wiersz i piękne letnie zdjęcia, Czyje to urodziny? :wit
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Urodziny Boxi, mojej psicy. Pierwsze będą w styczniu 2011r. A już dzisiaj zapraszam na torcik.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Niedzielną porą, wyszliśmy na spacer do parku wypatrywać pierwszych oznak wiosny :;230 Zapraszam na historyczno - turystyczną wycieczkę po puławskim parku.

Pierwsze spojrzenie na "Schody Angielskie" pochodzące z XIX wieku łączące górny park z dolnym ogrodem w miejscu dawnego wąwozu:
Obrazek

Po przeciwnej stronie ścieżki, za płotem "Altana Chińska" wzniesiona przed 1760r. na wzór chińskiej pagody.Zbudowana została jeszcze za czasów Zofii Marii z Sieniawskich (według projektu Franciszka A. Mokein), przyjmowano tam gości i pijano w nim herbatę. Znajdowała się tu rzeźba "Tankred i Klorynda, która wcześniej stała w prześwicie widokowym z Pałacu na Kępę, a obecnie umieszczona jest obok Domku Gotyckiego." :
Obrazek

Pałac Czartoryskich widziany od strony starej lachy wiślanej. Pierwszy pałac wzniesiony został przez S.H. Lubomirskiego według projektu Tylmana z Gameren w II połowie XVII wieku (1671-1676) w miejsce nieistniejącego już zameczku Tęczyńskich. Budowla wzniesiona została w stylu barokowym, na planie prostokąta, z czterema alkierzami w narożach i mogła spełniać funkcje obronne. Do dziś pozostało z niego przyziemie od strony Łachy i sień na parterze za wejściem głównym. Po spaleniu pałacu przez Szwedów w 1706 r. Czartoryscy wznieśli na jego resztkach (w latach 1731-36) pałac w stylu rokokowym wg projektu J.Z. Deybla (budowniczy F. Mayer). Z okresu tego przetrwała do dziś dekoracja II piętra na bocznych ryzalitach od strony Łachy i trzy środkowe arkady przy wejściu głównym z charakterystycznymi rzeźbami. Zachowane zostały oficyny (w skrzydłach bocznych środkowa część wysunięta w stronę dziedzińca). Kolejna przebudowa pałacu w końcu XVIII wieku (budowniczy J. Hempel) według projektu Ch.P. Aignera nadała mu charakter klasycystyczny. Późniejsi architekci zaznaczyli zasięg tego pałacu balustradowymi attykami nad pięcioma oknami I piętra i trzema środkowymi II piętra. W latach 1840-43 J. Górecki przebudował pałac nadając mu charakter pseudoklasycystyczny. Część główną połączył z oficynami nadając mu kształt, który przetrwał do dziś. Do ciekawszych rozwiązań tego architekta należy w bibliotece kwadratowa sala kolumnowa z 12 kolumnami toskańskimi, usytuowanymi koliście na środku. Nad nią, w prawym narożu I piętra, usytuowana jest sala balowa w stylu Ludwika Filipa. Po pożarze w 1858 roku środkowej części pałacu J. Ankiewicz wybudował salę gotycką jako kaplicę katolicką, nadał sali kamiennej nowy wystrój sztukateryjny, a na drugim piętrze wybudował kaplicę prawosławną (obecnie sala rycerska). Zaprojektował również, w miejsce spalonej, klatkę schodową z lanego żelaza, była ona techniczną sensacją w II połowie XIX wieku.:
Obrazek

Wejście do grot parkowych. Miejsce wydobywania kamienia białego. Zagospodarowane i urządzone przez Księżnę Izabelę Czartoryską w 1817r. We wnętrzu mieściła się kaplica ze strzegącą wejścia rzeźbą śpiącej pumy.Składa się na nie około 140 metrów bieżących chodnika i komór o różnym stopniu nachylenia podłoża, wysokości i szerokości. Największa z komór, w której urządzona jest kaplica, ma ponad 6 metrów wysokości, chodniki mają szerokość od 1,2 do 3,2 metra a wysokość od 1,8 do 2,6 metra. Za czasów księżnej Izabeli mieszkał tutaj (podobno) pustelnik, zatrudniony przez nią w celu uatrakcyjnienia pobytu w posiadłości gościom, którzy odwiedzali park puławski. We wnętrzu grot znajduje się kaplica z ołtarzem, na którym widnieje napis "O Boże W TOBIE NADZIEJA". Groty, odrestaurowane i zabezpieczone, stanowią atrakcję turystyczną. Zwiedza się je z latarkami, które turysta otrzymuje przy wejściu:
Obrazek

Mostek prowadzący nad wąwozem do Pałacu Marynki:
Obrazek

Pałacyk Marynki usytuowany jest w południowej części zespołu pałacowo-parkowego, zbudowany został według projektu Ch. Aignera w latach 1791-96 dla córki Czartoryskich Marii Wirtemberskiej. Jest to budowla w stylu klasycystycznym, z korynckim portykiem wgłębnym i attyką kryjącą dach. Na fryzie portyku widnieje napis, chyba najlepiej świadczący o przywiązaniu Marii do puławskiej siedziby: "Iste terrarum mihi praeter omnes angulus ridet" ("Ten zakątek świata śmieje się do mnie najbardziej ze wszystkich" - Horacy). We wnętrzu znajduje się ciekawy, okrągły salon ( od strony Łachy widzimy jego ryzalit ) z dekoracją sztukateryjną F. Baumana, dawniej był on nakryty kopułą. W XIX wieku salon został nakryty płaskim stropem ponad sztukatorskim belkowaniem. W dwudziestoleciu międzywojennym zostały zlikwidowane attyki w elewacjach bocznych i ogrodowej. Przed wejściem do salonu znajdują się dwa lwy z czarnego marmuru, pierwotnie zdobiły one wejście do oranżerii przypałacowej. Obecnie w Pałacyku mieści się Oddział Pszczelnictwa skierniewickiego Instytutu Ogrodnictwa i Kwiaciarstwa.
Obrazek

Obrazek

Brama Rzymska zbudowana została przed 1829 rokiem na wzór Łuku Triumfalnego Tytusa w Rzymie. Zaprojektowana i zbudowana została w formie antycznej ruiny. Można nią wejść do Parku od strony Głębokiej Drogi.
Obrazek

W otwartym w 1809 roku (przebudowanym z pawilonu ogrodowego, według projektu Ch. P. Aignera) Domu Gotyckim, Izabela księżna Czartoryska zgromadziła zarówno pamiątki narodowe, jak i zagraniczne. Ścianom Domku Gotyckiego przypadła w udziale funkcja szczególna, gdyż w nie właśnie zostało wmurowanych mnóstwo pamiątek z różnych stron Polski i świata. Było to jedno z pierwszych w świecie lapidariów (lapidarium - muzealny zbiór kamieni, kamiennych posągów, nagrobków, fragmentów budowli itp. - Wł. Kopaliński) a znajdowały się tam m. in.: drzwi żelazne z zamku Ossolińskich, kawał muru z Zamku w Lublinie, słupki marmurowe z grobu Kazimierza Wielkiego, szafka z kamienia z żelaznymi drzwiczkami - podarunek Jana Długosza dla kościoła w Olechowie, zamek do bramy z zamku w Ecouen, kamień dla Stefana Batorego, kamień dla Bolesława Krzywoustego, waza marmurowa z grobu Jana Tarnowskiego, cegły z zamku Jana Zamojskiego, alabastrowa głowa Odrowąża z grobu w Sandomierzu, wykute z kamienia Orzeł Polski i herb litewski Pogoń, metalowy nagrobek Żółkiewskiego, cegły z zamku krzyżackiego w Marienburgu, kawałek drewna z kościółka ufundowanego przez Mieczysława i Dąbrówkę w 965 roku w okolicach Św. Krzyża w Sandomierskiem, kawałki drewna z zamku w Koburgu, kamień z domu Wierzynka w Krakowie, kawał z kamienia ciosowego z pałacu Barbary Radziwiłłówny w Wilnie, cegła z domu Jana Kochanowskiego, nagrobek ojca Jana Kochanowskiego, koń z białego marmuru z nieznanego grobu od Franciszkanów z Krakowa, kawałek marmuru z grobu Bolesława Krzywoustego w Płocku, kule z działa szwedzkiego znalezione w Zamościu, kamień z grobu Dąbrówki w Gnieźnie, cegła z kościoła Św. Kazimierza w Wilnie, kamień z zamku w Brukseli, cegła z kaplicy Św. Hulfa zbudowanej przez Karola Wielkiego i wiele, wiele innych cennych i ciekawych fragmentów rzeźb, budowli i elementów budowlanych. Trudno wyliczyć wszystkie eksponaty jakie znajdowały się w ścianach. Wewnątrz zaś Domku umieściła księżna Izabela nie mniej cenne rzeczy, cenne nawet na skalę światową. Do najcenniejszych należały: "Dama z gronostajem" Leonarda da Vinci, "Ucieczka do Egiptu" L. Giordana, "Krajobraz z miłosiernym Samarytaninem" Rembrandta oraz "Portret młodzieńca" Rafaela. Do zbiorów należały równie cenne "Psałterz Puławski" z XV wieku, "Pontyfikat" Erazma Ciołka, rękopis "Roman de la Rose" z XIII wieku. Można tu było znaleźć także kolekcję obrazów sławnych ludzi, wykonaną przez W. Leserowicza a zamówioną osobiście przez króla Stanisława Augusta. Umieściła tu również Izabela ogromną ilość rycin, rysunków, planów i map dawnej Polski, fragmenty archiwów domowych po Sieniawskich, Poniatowskich, Czartoryskich, Zamojskich, Komisji Edukacji Narodowej, rękopisy I. Krasickiego, S. Trembeckiego, F. Karpińskiego, poemat o Puławach napisany przez J. U. Niemcewicza oraz rękopis romansu "Malwina i Ludomir" pióra Marii z Czartoryskich Wirtemberskiej. Wnętrza Domku ozdabiały przedmioty i meble o dużej wartości artystycznej i historycznej. Po wszystkich zawieruchach narodowościowych i wojnach, w 1949 roku otwarto (ponownie) w Domku Gotyckim i Świątyni Sybilli muzeum, pod nazwą Muzeum Regionalnego PTTK.
Obrazek

Świątynia Sybilli (nazywana dawniej Świątynią Pamięci) usytuowana jest na skraju stromej skarpy nad starorzeczem Wisły - Łachą. Powstała z myślą o gromadzeniu pamiątek narodowych, które w latach zniewolenia kraju miały pobudzać uczucia patriotyczne i miały dawać nadzieję na lepszą przyszłość Polski. Z tego też względu księżna Izabela kazała nad wejściem umieścić napis: "Przeszłość - Przyszłości". Świątynia Sybilli zbudowana została w latach 1798-1801, na wzór starożytnej Świątyni Westy w Tivoli pod Rzymem, według projektu Aignera. Zbiory tu zgromadzone stały się zalążkiem pierwszego na ziemiach Polski (i jednego z pierwszych w świecie) muzeum. W zbiorach swoich Izabela gromadziła zarówno falsyfikaty i rzekome pamiątki historyczne, jak i rzeczy naprawdę oryginalne i cenne. Świątynia ta ma kształt rotundy otoczonej wokół przez korynckie kolumny. Składa się z dwóch okrągłych sal, umieszczonych jedna nad drugą. Do sali górnej prowadzą reprezentacyjne schody, których strzegą umieszczone po obu stronach kamienne Lwy-Sfinksy (dar cara Aleksandra I). Na wprost wejścia do sali głównej znajdowała się zasłonięta kotarą nisza, w której umieszczone były szczególnie cenne przedmioty, między innymi miecze ofiarowane królowi Jagielle i księciu Witoldowi przez wielkiego mistrza przed bitwą pod Grunwaldem, szable Jana III Sobieskiego i Stefana Batorego, laski marszałkowskie, chorągwie i sztandary wojskowe i wiele innych, cennych pamiątek. Przed niszą ustawiony był postument, na którym stała hebanowa szkatuła z napisem ułożonym z brylantów: "Pamiątki polskie zebrała Izabela z Flemmingów Czartoryska w roku 1800". W szkatule tej umieszczone były liczne klejnoty królewskie oraz klejnoty znanych rodów magnackich. Wokół ścian ustawione były szafy z licznymi pamiątkami, na których stały miniaturowe sarkofagi ze szczątkami królów, wodzów, uczonych i pisarzy. Salę dolną oświetlało tylko jedno okno i wąskie otwory (przypominające strzelnice) oraz jedna lampa zawieszona u sufitu. Poświęcona ona była, przede wszystkim, pamięci księcia Józefa Poniatowskiego. Na środku sali znajdował się marmurowy obelisk, na którym umieszczono szablę tego bohatera narodowego i patriotyczne napisy, a przede wszystkim napis: "Książęciu Józefowi Poniatowskiemu. Dowodził Polakom, zginął za Ojczyznę. Poległ 19 października 1813". Był tu również napis: "Hic meruit tumulum medio sibi tollere Templo - Ten zasłużył, by Mu wznieść grobowiec w środku świątyni", obelisk był zwieńczony brązowym orłem z czasów Księstwa Warszawskiego. Znajdowały się w tej sali również, pisane na zamówienie, życiorysy królów i mężów stanu zasłużonych dla kraju oraz umieszczone na filarach symboliczne tarcze wielkich wodzów polskich.
Obrazek

Wieża Ciśnień, wybudowana w 1897 roku, wciąż dostarcza wodę do Pałacu.
Obrazek

Na zakończenie wycieczki, jeszcze raz pałac, tym razem widziany z przodu :)
Obrazek

Wiadomości zaczerpnęłam ze stronki http://www.mojepulawy.cba.pl
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”