Szparagi-uprawa,problemy
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Szparagi
Ja poza takimi uwielbiam też sos śmietanowy ze szparagami i zupę. Ale przebojem są szparagi duszone - jaka by nie była ich ilość wszystkie znikną. Szparagi (ja mam zielone, bo zrezygnowaliśmy z białych jakiś czas tamu) obieramy (jeśli trzeba), kroimy na kawałki, posypujemy solą. Po jakimś czasie gdy wypuszczą trochę soku zaczynamy dusić. Dodajemy cytrynę, dużo czosnku i koperek. Zjadamy z pieczywem. Mniam.
Muszę spróbować duszonych , tak smakowicie je opisujesz . Zebrałam teraz ponad dwa kilo z tych 6 rządków.Tak więc w sumie z 6 rządków w tech rzutach co tygodniowych zebrałam tylko około 6 kg. Muszę dać im obornika jesienią.Bo troszkę zaniedbaliśmy szparagi ponieważ myślałam o likwidacji zagonów ze względu na usypywanie kopców. Teraz zmieniłam zdanie. Nie usypuję kopców, mini plantacja zostaje 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
6 kg szparagów to sporo, mnie zadowalałaby ta ilość
Ja nie mam szparagów ale będę siać.

Polecam. Ja i moja rodzinka uwielbiamy szparagi. Własne to wiem ,że są bez sztucznych nawozów tylko na oborniku i jak na razie niczym nie pryskałam.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 mar 2010, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak ja bym chciała mieć takie szparagi ech
Czy teraz jeszcze można siać, jak gdzieś dostanę nasiona? Może lepiej szukać kogoś, kto podzieli się karpą, albo kupić taką karpę? To pewnie przyspieszy zbiór, i nie trzeba będzie czekać trzy lata.
Ale moje główne pytanie, to czy można jeszcze w doniczkę wysiać takiego szparaga, teraz w czerwcu, czy poczekać do wiosny? Może pytanie głupie, ale i ja nie najmądrzejsza a jeszcze do tego ogrodniczo niezaawansowana ;-)
Z pyszności szparagowych jeszcze polecam zupę, wywar z warzyw i zmiksowane szparagi, podawana z lanymi kluskami lub tłuczonymi ziemniakami.

Czy teraz jeszcze można siać, jak gdzieś dostanę nasiona? Może lepiej szukać kogoś, kto podzieli się karpą, albo kupić taką karpę? To pewnie przyspieszy zbiór, i nie trzeba będzie czekać trzy lata.
Ale moje główne pytanie, to czy można jeszcze w doniczkę wysiać takiego szparaga, teraz w czerwcu, czy poczekać do wiosny? Może pytanie głupie, ale i ja nie najmądrzejsza a jeszcze do tego ogrodniczo niezaawansowana ;-)
Z pyszności szparagowych jeszcze polecam zupę, wywar z warzyw i zmiksowane szparagi, podawana z lanymi kluskami lub tłuczonymi ziemniakami.
życzę zdrówka
Kaśka
Kaśka
Szparagi trzeba wysiać na rozsadniku. Jesienią przenieść na miejsce stałe dobrze przygotowane. Szparagi wysiewa się w kwietniu. Jesienią zapewne będą do nabycia karpy. Ja wysiewałam bo chciałam mieć tą przyjemność wyhodowania szparag od nasiona
Zawsze możesz wysiać i zobaczyć co z tego wyjdzie.

- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kupilem szparag dekoracyjny(ozdobny) jest taki sam jak ten lekarski? czym on się różni?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Re: Wyhodowałam piękne karpy szparag
Perdii Nie wiem czy zagladasz na to forum jeszcze czasami. Bardzo jestem zaintersowany uprawa szparaga - rozwazam uprawe w lubelskiem i mam podobny problem do Twojego...tam prawie nikt nie uprawia:). Co gorzej ja jestem zainteresowany duza plantacja, w ostatecznym rozrachunku. Naturalnie ze w nastepnej kolejnosci będę sie kontaktowal ze specjalistami ale bylbym wdzieczny jakbys sie zgodzila podzielic swoimi doswiadczeniami. Czy mozna by ksztynke porozmawiac przez telefon?
Leszek
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Re: Wyhodowałam piękne karpy szparagów
Zachęcam bardzo gorąco wszystkich miłośników szparagów do skosztowania wiosną zielonych wypustek w stanie surowym. Jeżeli ktoś lubi świeży, zielony groszek to z pewnością polubi i szparagi.
Surowych zielonych szparag nie jadłam. Musze więc wiosną spróbować
Jestem chyba jednym z wyjątków i zielone szparagi bardziej mi smakują niż białe. Pracy o ile mniej
Nie muszę usypywać kopczyków

- Agatra
- 500p
- Od: 23 lis 2009, o 17:03
Nie Perdi , ja też wolę zielone. I też wyhodowałam sobie małe na razie karpki szparagów. Na wiosnę je przesadzę. Mam nadzieję doczekać się zbiorów.
Pozdrawiam , Kasia
Pozdrawiam , Kasia
Zielone surowe szparagi do jakiej wysokości są smaczne ?
ile mają urosnąć aby zbierać niekopcowane, żeby były zjadliwe i jak je odcinacie, tak prosto przy ziemi czy głębiej?
też mam trochę szparagów, do tego czasu robiłam kopczyk, a po ugotowaniu smakowały mi te co wyszły nad ziemię, te zielonawe.
Nie wpadłam na to żeby spróbować surowych, zawsze myślałam że szparagi muszą być ugotowane a surowe zaszkodzą.
ile mają urosnąć aby zbierać niekopcowane, żeby były zjadliwe i jak je odcinacie, tak prosto przy ziemi czy głębiej?
też mam trochę szparagów, do tego czasu robiłam kopczyk, a po ugotowaniu smakowały mi te co wyszły nad ziemię, te zielonawe.
Nie wpadłam na to żeby spróbować surowych, zawsze myślałam że szparagi muszą być ugotowane a surowe zaszkodzą.

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Najlepiej wyłamywać je ręką, są dość kruche i łatwo się łamią. Wysokość ok.15-18cm. Dłuższe mogą już mieć łyko. Są bardzo soczyste i lekko słodkawe. Oczywiście można i wycinać nożem, nawet poniżej linii podłoża-wypustka będzie wtedy dłuższa do zjedzenia.
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Potwierdzam, próbowałam. Jednak wolę gotowane z masełkiem i bułką tartą

Pozdrawiam, Monika
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Mam 4 letnią mini plantację szparagową. W ubiegłym roku po raz pierwszy z niej korzystaliśmy. Jeden rządek zostawiliśmy nie kopcowany. I dla porównania powiem, że plony bielonych były 2, a może nawet 3 razy większe niż zielonych. Teraz wiem dlaczego zielone są droższe niż białe
Lubię jedne i drugie