"Kaktusowe Rozmówki..."

Zablokowany
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: "Kaktusowe Rozmówki..."

Post »

Artur89 pisze:A propos 'tysięcy'. Doszły mnie słuchy, że dochody powyżej 1000zł będą opodatkowane :P Dotyczy to serwisów aukcyjnych.
Nie wiem, czy dokładnie o to Ci chodzi, ale każda transakcja między osobami fizycznymi powyżej 1000PLN jest w Polsce opodatkowana z urzędu. Zatem jeśli opchniesz coś lub kupisz za więcej niż 1k PLN to masz obowiązek zapłacić od tego podatek. Niezależnie czy robisz to przez serwis czy w każdy inny sposób (np. kupujesz samochód na giełdzie).
Może planowane jest, że teraz będą do ściągania tego podatku zobligowane serwisy aukcyjne, na którym dochodzi do takiej transakcji. To też ma sens.

Przy okazji - widzę, że i w Waszych oczkach świecą się $ czy ?. Oczywiście życzę Wam jak najlepiej ale moim zdaniem aby móc wyciągnąć dużą kasę za roślinki trzeba przede wszystkim mieć dobry towar - czyli przy hybrydach po prostu je produkować czy jak kto woli tworzyć nowe a nie tylko odtwórczo je rozmnażać. Trzeba też mieć wyrobioną markę, być znanym w danym światku, co tak naprawdę wynika z tego pierwszego warunku. To w dużej mierze decyduje o końcowej cenie. Gdybym miał kupować lobiwie to na pewno byłbym w stanie dać duuużą kasę za roślinki bezpośrednio z kolekcji Rauscha niż za teoretycznie ten sam materiał z jakiejś zapyziałej czeskiej szklarenki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kilka hybryd mam także będzie co krzyżować. Nie zamierzam robić jakiegoś wielkiego interesu na roślinach. Po prostu kasę, którą bym pozyskał ze sprzedaży mógłbym przeznaczyć na cele takie jak: zakup nasiona, wyjazdy na wszelkiej maści wystawy, spotkania itp., zakup akcesorii tj. doniczek, podłoża, nazwówek. Coś w ten deseń.
blabla pisze:Może planowane jest, że teraz będą do ściągania tego podatku zobligowane serwisy aukcyjne, na którym dochodzi do takiej transakcji. To też ma sens.
Możliwe, ze o to chodziło...

A propos marki. Ta hybryda, która poszła ostatnio po 4 stówy została wystawiona przez osobę, która miała tylko 15pkt (czy jak to się tam zwie). Także nie był specjalnie wypromowany. Może to wyjątek, a może fakt mniejszego zwracania uwagi na oferenta a większego na samą roślinę. Pewnie inaczej sytuacja się ma w przypadku innych roślin.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Zofijka
500p
500p
Od: 3 wrz 2009, o 19:44

Post »

Artur89 pisze:
banditoo pisze:Artur dobrze mówisz, tylko czemu w Polsce tak nie robią, jakbym miał gdzie rozwinąć hodowlę już dawno bym tak zrobił. Niedawno na all ktoś wykupywał wszystkie kultywary astro, pewnie wydał na nie pare tyśączków. Wystarczy je podchodować i na beyu mągą pójść za sporą kasę. Tak samo z hybrydami, kupujesz dorosłe rośliny rozmnażasz i sprzedajesz, jeżeli można to robić na świecie, to czemu nie w Polsce. Nikt nie mówi że trzeba te rośliny rozprowadzać w Polsce, można póścić na beja i zarabiasz(niemiec wiecej zarabia to i więcej zapłaci :twisted: ).
Hmm mając na uwadze, że na All nie ma hybryd bo kiedyś tam nie było na nie popytu to gdybyś np. miał monopol na tym serwisie bo nikt nie kwapiłby się wystawiać tu tych roślin to Polacy, którzy do tej pory szarżowali na eBay'u pewnie skorzystaliby z okazji (o wiele niższe koszta wysyłki). Tu jednak jest haczyk. Mniej licytantów może oznaczać niższą cenę jaką osiągnie dana hybryda. Poza tym na All raczej nie zapuszczają się ci, którzy za przeproszeniem podcierają się kasą tylko siedzą na globalnym serwisie. Stąd nie ma co liczyć na ceny rzędu kilkudziesięciu euro w przeliczeniu. Kiedyś tam agWładek wystawił echinopsisa kwitnącego na pomarańczowo. Wówczas jeszcze nie siedziałem w temacie hybryd choć licytowałem tą roślinę. Poszła po bodajże 20-25zł. Roślina już dorosła i duża.
Pamiętam tego echinopsisa :D oj, jaki był pogrom, faktycznie dużo osób licytowało. Pamiętam też, że kiedyś wystawili też jakąś lobivię z takim dziwnie postrzępionym kwiatem, chyba za 5 dych poszła :P
kochajmy zielone :)

pozdrawiam serdecznie Kasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zofijka pisze:Pamiętam tego echinopsisa :D oj, jaki był pogrom, faktycznie dużo osób licytowało. Pamiętam też, że kiedyś wystawili też jakąś lobivię z takim dziwnie postrzępionym kwiatem, chyba za 5 dych poszła :P
Dowód na to, że wystawianie hybryd to nie taki znowu głupi pomysł. Choć jak wspominałem, nie ma co liczyć na jakieś wysokie ceny. Choć pewnie gdyby wystawić 'Super Apricot' (http://cgi.ebay.pl/SUPER-APRICOT-Tricho ... 945wt_1139 ) to byłby pogrom.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Kwoty może i byłyby takie same ale waluta inna :lol:
Awatar użytkownika
Zofijka
500p
500p

Post »

Artur89 pisze:
Zofijka pisze:Pamiętam tego echinopsisa :D oj, jaki był pogrom, faktycznie dużo osób licytowało. Pamiętam też, że kiedyś wystawili też jakąś lobivię z takim dziwnie postrzępionym kwiatem, chyba za 5 dych poszła :P
Dowód na to, że wystawianie hybryd to nie taki znowu głupi pomysł. Choć jak wspominałem, nie ma co liczyć na jakieś wysokie ceny. Choć pewnie gdyby wystawić 'Super Apricot' (http://cgi.ebay.pl/SUPER-APRICOT-Tricho ... 945wt_1139 ) to byłby pogrom.
jaka piękna :shock: ech, jednak nieosiągalna finansowo :wink:

x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wątku kaktusowego co prawda nie mam ale jestem tu stałym bywalcem i pomyślałam sobie by pokazać ciekawą stronkę która jest na stałe wpisana w moim komputerze . Możliwe że niektórzy już ją odwiedzali ale na pewno nie wszyscy więc polecam ;:108
Zakupów tam nie zrobimy ale co się napatrzymy :roll:

http://www.cactuspedia.info/

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23

Post »

To fakt napatrzeć się dużo idzie :shock: kiedyś odwiedzałem ta stronę ale tylko np. gdy wpisywałem nazwę danego kaktusa to wyświetlały się właśnie wyniki z tej strony ale nigdy nie wpadłem na pomysł aby wejść na stronę główną
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Na pewno bardzo silnym atutem tej stronki są znakomite zdjęcia roślin. Natomiast jeśli chodzi o systematykę to - przynajmniej tam, gdzie się znam - jest niekompletnie, niekonsekwentnie, niezgodnie z aktualnymi trendami oraz z niewielkimi błędami. Więc zdecydowanie polecam stronkę jako miejsce do pooglądania sobie zdjęć ładnych i zadbanych roślin. Jednak jako encyklopedia lub miejsce, gdzie można próbować identyfikować roślinki to to miejsce się nie sprawdza.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Zofijka
500p
500p

Post »

Witajcie, przepraszam, że odbiegam od aktualnego tematu, ale ma może ktoś z Was odsprzedać kwadratowe doniczki o wymiarach +- 8cmx8cmx9cm? Sprawa pilna, proszę o kontakt :)

Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zofijka pisze:Witajcie, przepraszam, że odbiegam od aktualnego tematu, ale ma może ktoś z Was odsprzedać kwadratowe doniczki o wymiarach +- 8cmx8cmx9cm? Sprawa pilna, proszę o kontakt :)
Mi zostało kilka po ostatnich eksmisjach ale dokładniejsze info ile - dopiero w piątek wieczorem. A nie lepiej zamówić u Mariusza w El Condor?
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Mariusz jest wyjechany. Wróci na wiosnę.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

blabla pisze:Mariusz jest wyjechany. Wróci na wiosnę.
Ooo dobrze mówisz bo chciałem poczynić zamówienie na doniczki w styczniu. Wiadomo dokładniej kiedy wróci. Przynajmniej miesiąc.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23

Post »

Ja mogę załatwić doniczki używane 7x7 cm lub 9x9 cm, ostatnio kupiłem 100 sztuk 7x7 cm i płaciłem 7 zł :D :D
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bartii9512 pisze:Ja mogę załatwić doniczki używane 7x7 cm lub 9x9 cm, ostatnio kupiłem 100 sztuk 7x7 cm i płaciłem 7 zł :D :D
Ooo :shock: to z jakiego plastiku one :lol: ? W sensie grubszy czy taki wiotki jak folia.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”