Ogród Soczewki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Soczewki
Witaj Moniko! Bardzo jestem ciekawa Twoich rozwiązań w przedogródku..."Nie widzę" całości, z tego co pisałaś wynika,że elementem łączącym będą kulki na pniu i w ogóle regularne formy bukszpanu. A i fioletowe kwiaty krzewinek. Myślę,że to fajny pomysł na ogród frontowy. Ja u siebie też coś zmieniam, ale nie mam jeszcze ostatecznej koncepcji.
Co do stycznia-akceptuję pomysł. Jestem bardziej dyspozycyjna czasowo, więc się do Was dostosuję.
Georginia mnie także zmobilizowała do osłonięcia korzeni roślin !
Co do stycznia-akceptuję pomysł. Jestem bardziej dyspozycyjna czasowo, więc się do Was dostosuję.
Georginia mnie także zmobilizowała do osłonięcia korzeni roślin !
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Izo powyżej zdjęcie przedstawiające ogród przed domem. Fotografia jest z maja- teraz trochę to wygląda inaczej.
Przy chodniku będą rosły bukszpany na kiju a na lewo (już nie widać na zdjęciu) jest rabata którą pokazałam na projekcie.
Dziś znalazłam czas i zaprojektowałam rabatę przy ogrodzeniu.
Trochę wyszła sztucznie ale mam nadzieję, że w rzeczywistości wypadnie lepiej i naturalniej.

Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- mmgosik
- 50p
- Od: 9 lis 2010, o 12:20
Fiu fiu co za widoczki !
A cóż to za fioletowe kuleczki przed bukszpanami jak domniemam ?
Bardzo ładnie ! W jakim programie robisz te cuda ? Może też bym spróbowała ?

Pozdrawiam Gosia
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
MONIKO
Projekty świetne w realu będzie jeszcze piękniej
Projekty świetne w realu będzie jeszcze piękniej

-
- 1000p
Gosiu dobrze domniemywasz, zielone kulki to bukszpany, a pomiędzy nimi są bordowe berberysy. Niestety projekt nie oddaje naturalnych barw roślin i trochę to wygląda krzykliwie. Z przodu planuję nasadzić żurawki o bordowym zabarwieniu. Na projekcie wyszły trochę za bardzo fioletowe.
Takie aranżacje są proste do zrobienia . Polega to na wycinaniu elementów z jednego zdjęcia i wklejaniu do drugiego.
Ja korzystam z programu Gimp, ale nie sądzę byś go miała bo on działa na ubuntu a nie znam osoby któraby miała inne oprogramowanie niż Windows. Coś takiego można zrobić w fotoshopie a także w zwykłym Paint-cie.
Krysiu mam taką nadzieję, Już nie mogę doczekać się momentu sadzenia roślin.Zdaję sobię sprawę ,że rośliny które posadzę będą o wiele mniejsze i na taki efekt zagęszczenia będę musiała trochę poczekać
Takie aranżacje są proste do zrobienia . Polega to na wycinaniu elementów z jednego zdjęcia i wklejaniu do drugiego.
Ja korzystam z programu Gimp, ale nie sądzę byś go miała bo on działa na ubuntu a nie znam osoby któraby miała inne oprogramowanie niż Windows. Coś takiego można zrobić w fotoshopie a także w zwykłym Paint-cie.
Krysiu mam taką nadzieję, Już nie mogę doczekać się momentu sadzenia roślin.Zdaję sobię sprawę ,że rośliny które posadzę będą o wiele mniejsze i na taki efekt zagęszczenia będę musiała trochę poczekać

Pozdrawiam Monika
-
- 1000p
Dziś się zmobilizowałam i wyszłam popracować w ogrodzie. Wszystkie róże zakopczykowane naszczęście nie było ich dużo.
Hortensje zakopczykowane i owinięte agrowłókniną, hibiskus też otrzymał okrycie. Zostały mi jeszcze RH ale z nimi jeszcze poczekam.Brry nienawidzę zimna wróciłam do domu z sinymi palcami u rąk.
Cieplutka herbatka na ogrzanie i kwitnące róże

Hortensje zakopczykowane i owinięte agrowłókniną, hibiskus też otrzymał okrycie. Zostały mi jeszcze RH ale z nimi jeszcze poczekam.Brry nienawidzę zimna wróciłam do domu z sinymi palcami u rąk.
Cieplutka herbatka na ogrzanie i kwitnące róże

Pozdrawiam Monika
-
MONIKO
Piękna róża. Zabezpieczyłaś roślinki teraz już tylko czekać na wiosnę.
Piękna róża. Zabezpieczyłaś roślinki teraz już tylko czekać na wiosnę.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Cześć Monia
Znowu piękna aranżacja.
Ja do tej pory nie mogę swojej zrobić. To znaczy nie umiem. Coś zaczęłam robić w paincie, ale to nie to.
Rh nie okrywaj agrowłókniną. Im trzeba tylko dać cień, ochronić przed słońce. Trzeb okryć je siatka cieniującą

Znowu piękna aranżacja.
Ja do tej pory nie mogę swojej zrobić. To znaczy nie umiem. Coś zaczęłam robić w paincie, ale to nie to.
Rh nie okrywaj agrowłókniną. Im trzeba tylko dać cień, ochronić przed słońce. Trzeb okryć je siatka cieniującą
-
- 1000p
Gosiu a agrowłóknina (cienka) może im zaszkodzić?
Pozdrawiam Monika
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Żeby ich nie zaparzyć. One tolerują mrozy. Tylko światło im szkodzi. Chyba że zrobisz im taki daszek
- mmgosik
- 50p
- Od: 9 lis 2010, o 12:20
Faktycznie te berberysy troche sztucznie wyszły ale nażywo będa pieknie się prezentować ! Tez na nie zachorowałam i są na mojej liście chciejstw
Oj długa ta moja lista
Widzę, że pracowity dzień miałaś ! Ja się zastanawiam czy owijać juz różę na pniu ? W zeszłym roku mi zmarzły ale była zima 100 lecia. Oj ta zima ! Chociaż wolę już jak spadnie śnieg i troche przymrozi niż chlapę jaka była do tej pory i te deszcze brr.

Pozdrawiam Gosia
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tylko w tym roku zapowiadają zimę 1000 leciammgosik pisze: W zeszłym roku mi zmarzły ale była zima 100 lecia.

-
Oj nie straszcie zima 1000 lecia. Tyle już szkód w tym roku.
-
MONIKO
Przepraszam coś mi się pomieszało.
Przepraszam coś mi się pomieszało.
-
- 1000p
Gosiu myślę że w rzeczywistości kolory roślin będą bardziej stonowane i będą ze sobą współgrały. Bardziej mnie przeraża nieustannie powiększająca się lista chciejstw. Obiecałam sobie ,że co miesiąc będę odkładała trochę pieniędzy na wiosenne zakupowe szaleństwo i jak do tej pory skarbonka świeci pustką. Może uda mi się coś zaoszczędzić od stycznia.
Jolu ta zima przyszła o cały miesiąc za wcześnie. Na działce mam prawie pół metra śniegu. Wczoraj drogę z pracy do domu pokonałam w 1,5 godziny gdzie przy normalnych warunkach zajmuje mi to 25 min. Dziś wcale nie jest lepiej a do tego zachowałam się jak przysłowiowa blondynka. Zostawiłam na chwilę zgaszony samochód z włączonymi światłami i to wystarczyło by mi akumulator padł. Uratował mnie mój mąż ale do pracy już mi się nie chciało jechać i wróciłam do domu. Jak na jeden dzień miałam dość wrażeń a wizja ,że po drodze mogę gdzieś się zakopać nie bardzo mi się podobała. Po drugie miałam doła, że zrobiłam z siebie kretynkę
Żeby na własne życzenie rozładować sobie akumulator i to jeszcze przy takich warunkach pogodowych
Krysiu ku mojemu niezadowoleniu wydaje mi się że ta zima da nam w kość i nie ma co się łudzić, że nam odpuści. Wczoraj pokazała, że wciągu jednego dnia potrafi sparaliżować prawie całą Polskę.
Oglądałam program na Discovery o zmożonych wybuchach na Słońcu. Astronomowie twierdzą, że im bardziej aktywne Słońce tym na ziemi bardziej mroźne i śnieżne zimy. Chyba coś w tym jest bo od paru lat odnotowuje się coraz silniejsze wybuchy a u nas "porządne" zimy.
Oglądałam wczoraj program dokumentalny o sytuacji w Korei Północnej. Mimo , że wiedziałam już wcześniej o reżimie totalitarnym i warunkach jakie tam panują to i tak mnie wstrząsnął fakt,że mamy XXI wiek a nadal istnieją obozy zagłady, że ludzi traktuje się gorzej niż zwierzęta.
A jeszcze bardziej wstrząsnęło mnie to, że nikogo to nie obchodzi. Państwa nie chcą się mieszać. Nawet Korea Południowa zamyka oczy i udaje, że nic nie wie. W szkołach nie uczą o sytuacji ich rodaków. Korei Południowej nie byłoby na rękę przygarnąć miliony zacofanych ludzi. Oczywiście nie ma problemów gdy chodzi o kilku uchodźców natomiast cały biedny naród to już problem.
Zastanawiam się czy gdyby taka sytuacja miała miejsce w Polsce czy też bylibyśmy nieczuli na losy naszych rodaków?
Jolu ta zima przyszła o cały miesiąc za wcześnie. Na działce mam prawie pół metra śniegu. Wczoraj drogę z pracy do domu pokonałam w 1,5 godziny gdzie przy normalnych warunkach zajmuje mi to 25 min. Dziś wcale nie jest lepiej a do tego zachowałam się jak przysłowiowa blondynka. Zostawiłam na chwilę zgaszony samochód z włączonymi światłami i to wystarczyło by mi akumulator padł. Uratował mnie mój mąż ale do pracy już mi się nie chciało jechać i wróciłam do domu. Jak na jeden dzień miałam dość wrażeń a wizja ,że po drodze mogę gdzieś się zakopać nie bardzo mi się podobała. Po drugie miałam doła, że zrobiłam z siebie kretynkę

Krysiu ku mojemu niezadowoleniu wydaje mi się że ta zima da nam w kość i nie ma co się łudzić, że nam odpuści. Wczoraj pokazała, że wciągu jednego dnia potrafi sparaliżować prawie całą Polskę.
Oglądałam program na Discovery o zmożonych wybuchach na Słońcu. Astronomowie twierdzą, że im bardziej aktywne Słońce tym na ziemi bardziej mroźne i śnieżne zimy. Chyba coś w tym jest bo od paru lat odnotowuje się coraz silniejsze wybuchy a u nas "porządne" zimy.
Oglądałam wczoraj program dokumentalny o sytuacji w Korei Północnej. Mimo , że wiedziałam już wcześniej o reżimie totalitarnym i warunkach jakie tam panują to i tak mnie wstrząsnął fakt,że mamy XXI wiek a nadal istnieją obozy zagłady, że ludzi traktuje się gorzej niż zwierzęta.
A jeszcze bardziej wstrząsnęło mnie to, że nikogo to nie obchodzi. Państwa nie chcą się mieszać. Nawet Korea Południowa zamyka oczy i udaje, że nic nie wie. W szkołach nie uczą o sytuacji ich rodaków. Korei Południowej nie byłoby na rękę przygarnąć miliony zacofanych ludzi. Oczywiście nie ma problemów gdy chodzi o kilku uchodźców natomiast cały biedny naród to już problem.
Zastanawiam się czy gdyby taka sytuacja miała miejsce w Polsce czy też bylibyśmy nieczuli na losy naszych rodaków?
Pozdrawiam Monika