Nie mieszajmy w jednym worku rodzajów Cereus i Pilosocereus. To są zupełnie dwie różne bajki. Dla przykładu lofki też kiedyś były opisywane jako Echinocactus czy matukany jako Gymnocalycium. Jednak nikt o zdrowych zmysłach nie wrzuca teraz ich do tego samego rodzaju.moritius pisze:To teraz możesz go spokojnie podpisać Pilosocereus ( Cereus ) azureus - mam takie same i to na pewno to ( albo prawie na pewno )
Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- bool
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Super kolekcja Mammillarii

Mammillaria była pierwszym w moim życiu kaktusem, który mi zakwitł i wtedy wszystko się zaczęło...
Pozdrawiam

- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
moritius, blabla, bool Witam, dziękuję za zainteresowanie i zapraszam częściej do mnie
Kolumnowy rzeczywiście przypomina Pilosocereus pachycladus i tak go podpisuję (dzięki Bartosz!).
Tak samo było u mnie, nawet najmniejszy sukces- jakim jest choć jeden malusieńki kwiatek lub przyrost- zachęca nas do dalszego zaangażowania i stąd biorą się nasze pasje, a ta jest wyjątkowo przyjemna 

Kolumnowy rzeczywiście przypomina Pilosocereus pachycladus i tak go podpisuję (dzięki Bartosz!).
Dziękuję za miłe słowabool pisze: Super kolekcja Mammillarii
Mammillaria była pierwszym w moim życiu kaktusem, który mi zakwitł i wtedy wszystko się zaczęło...

- theoria_
- Kontakt:
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ładne przecież. Ale przez miłośników kaktusów jakoś tak pomijane w kolekcjach. Twoje ładne.Do tej pory byłam pesymistycznie nastawiona do grudników, ale teraz zmieniłam zdanie

- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Pomijane raczej przez miłośników facetów, kobietki bardziej je lubią.Ciekawe czemu?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Nie koniecznie pomijane. Mi np. bardzo podoba się Schlumbergera opuntioides. Wyjątkowo oryginalny epifit. Jakbym dorwał gdzieś taką roślinkę to na pewno wyszedłbym od jej właściciela z kilkoma odrostami do ukorzenienia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Grudników kilka mam, bo chciałem mieć jakiś kolor również zimą. Chociaż przyznam, że bardziej podobają mi się wielkanocniki. 

Bardzo ciekawa. Podobna do opuncji z resztą z nazwy też można wnioskować.blabla pisze:Nie koniecznie pomijane. Mi np. bardzo podoba się Schlumbergera opuntioides. Wyjątkowo oryginalny epifit. Jakbym dorwał gdzieś taką roślinkę to na pewno wyszedłbym od jej właściciela z kilkoma odrostami do ukorzenienia.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- theoria_
- Kontakt:
Do tej pory w mój gust trafiały tylko kaktusy, a Schlumbergera wizualnie ich nie przypomina
Dopiero w tym roku przekonałam się do innych sukulentów, a schlumbergerę kupiłam-tak jak Bartek- żeby w zimie coś się działo na moim parapecie
Jak widać to kwestia gustu nie płci
Dzięki Tomku, że się tą wiedzą z nami dzielisz 

Dopiero w tym roku przekonałam się do innych sukulentów, a schlumbergerę kupiłam-tak jak Bartek- żeby w zimie coś się działo na moim parapecie

Jak widać to kwestia gustu nie płci

Tomek zna takie rośliny o których nawet nam się nie śniłoDelete pisze:Bardzo ciekawa. Podobna do opuncji z resztą z nazwy też można wnioskować.blabla pisze:Nie koniecznie pomijane. Mi np. bardzo podoba się Schlumbergera opuntioides. Wyjątkowo oryginalny epifit. Jakbym dorwał gdzieś taką roślinkę to na pewno wyszedłbym od jej właściciela z kilkoma odrostami do ukorzenienia.

- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
myslę że płeć ma tu coś, jakby przejżeć całe forum, to wiecej wielbicieli sukulentów(nie kaktusów) i ogólnie wszystkich liściastych, jest wśród kobiet
- theoria_
- Kontakt:
Mężczyźni są bardzo konkretni, wiedzą czego chcą i z tego co zauważyłam więcej wśród Was specjalistów, a my kobiety po prostu lubimy otaczać się wszystkim co piękne 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
A my mężczyźni lubimy się otaczać pięknymi kobietami.a my kobiety po prostu lubimy otaczać się wszystkim co piękne

Poważniej już pisząc potwierdzam - kobiety mają jakby większe upodobanie do sukkulentów i kaktusów liściastych (choćby schlumbergery czy epies). Mężczyźni gustują bardziej w kaktusach. Tak jakoś jest - nie podejmuję się rozstrzygać czy to jest kwestia płci czy wyboru.

- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Masz rację Henryku. Trafne spostrzeżenie. Faktycznie mężczyźni lubią grasować w potężnych cierniach kaktusów, a kobiety raczej w sukulentach. 

Pozdrawiam, Darek.
- theoria_
- Kontakt:
Doczekałam się
Schlumbergera trunctata

A tu już stoi kolejka

Schlumbergera trunctata

A tu już stoi kolejka

Również doceniam ciernie im bardziej finezyjne tym lepiej, ale potężne kaktusy jakoś mnie przerażają i tę działkę chętnie odstąpię panomdarekcn42 pisze:Masz rację Henryku. Trafne spostrzeżenie. Faktycznie mężczyźni lubią grasować w potężnych cierniach kaktusów, a kobiety raczej w sukulentach.

No to jesteśmyhen_s pisze:A my mężczyźni lubimy się otaczać pięknymi kobietami.a my kobiety po prostu lubimy otaczać się wszystkim co piękne![]()