Guciowe doniczkowce - gucia
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przemku, czytałam, ale nie wiedziałam co to za piasek gliniasty, ale teraz już wszystko ok!
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- anoli
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzymam kciuki za Twojego Cycasa, wszyscy już to mówili ale ten kokosowo-bambusowy kwietnik jest naprawdęwspaniały więc i ja to powiem. Śliczna Begonia. Dzielnie sobie radzisz z naprawianiem błędów i nauką, może ja też się kiedyś odważę pokazać moje zielone nieszczęścia. Jeśli jakiś skrawek Twojego filodendrona szukałby domu będę chętna:) Powodzenia i dalszego zapału w nauce. Ja też zaczynam się uczyć tutaj:)
Guciu - mówisz nowy pawilon obok giełdy? I w przyzwoitych godzinach otwarcia? To by mi bardzo pasowało
Jak będziesz coś wiedziała to czekam na cynk
Zaraz tam bryknę spenetrować czy mają coś ładnego i w przystępnych cenach.
anoli pokaż szybciutko swoje zielone szczęścia. A co do nauki to codziennie czegoś nowego na tym forum się uczę

anoli pokaż szybciutko swoje zielone szczęścia. A co do nauki to codziennie czegoś nowego na tym forum się uczę

- gucia
- Przyjaciel Forum
Buniu, "może do piątku się wyrobi", tak mi dzisiaj obiecywał!
Anoli, zielone nieszczęścia u mnie są na co dzień, ale mówi się trudno, na naukę nigdy nie jest za późno;
A temu co się stało????? Za sucho, czy za mokro????????
Kupiłam go we wrześniu, można jeszcze coś z nim zrobić?

Anoli, zielone nieszczęścia u mnie są na co dzień, ale mówi się trudno, na naukę nigdy nie jest za późno;
A temu co się stało????? Za sucho, czy za mokro????????
Kupiłam go we wrześniu, można jeszcze coś z nim zrobić?

Moje wątki
Moje wątki
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- gucia
- Przyjaciel Forum
Już nie mam cierpliwości do niego, z dnia na dzień jest gorzej.Babopielka pisze:biedny kwiatekale ja nie umiem Ci pomóc
Moje wątki
Moje wątki
- gucia
- Przyjaciel Forum
Aniu, napisane było wilczomlecz, przesadziłam go jak należy, podlewałam i oto są efekty!!!anna czarnota pisze:A co to jest w ogóle za kwiatek? Przesadzałaś go po kupnie?
Moje wątki
Moje wątki
- anoli
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
Czy to jest wilczomlecz lśniący (europhorbia milii)? Taki kolczaty z listkami zielonymi i czerwonymi kwiatuszkami?Mój nie lubi mieć zbyt mokro, ale jak za bardzo przeschnie żółkną mu liście i opadają. Robiłam wszystko wg zaleceń mojej mądrej książęczki ale teraz też mam z nim problemy, ale aż tak jeszcze ni wygląda. Tyle, że nie jest mu do tego już daleko.
piszą tak: miejsce słoneczne, wrażliwy na wilgoć, dobrze znosi temp. pokojową nawet zimą, jeżeli zielone liście zaczną zimą opadać znaczy to, że ma zbyt chłodno lub zbyt mokro, albo i jedno i drugie; niekorzystna zmiana miejsca może spowodować zrzucenie listków; podlewać umiarkowanie zimą tylko tyle by nie zeschła się bryła korzeniowa, itd.
Może u ciebie nastąpił, któryś z tych czynników. U mnie nie wiem co:(
piszą tak: miejsce słoneczne, wrażliwy na wilgoć, dobrze znosi temp. pokojową nawet zimą, jeżeli zielone liście zaczną zimą opadać znaczy to, że ma zbyt chłodno lub zbyt mokro, albo i jedno i drugie; niekorzystna zmiana miejsca może spowodować zrzucenie listków; podlewać umiarkowanie zimą tylko tyle by nie zeschła się bryła korzeniowa, itd.
Może u ciebie nastąpił, któryś z tych czynników. U mnie nie wiem co:(
- gucia
- Przyjaciel Forum
O takiej mieszance nie wiedziałam, wsadziłam do zwykłej ziemi dla doniczkowców.
Moje wątki
Moje wątki
Na wilczomlecza lśniącego ma troszkę dużawe liście(ale może to jakaś sztucznie wyhodowana roślina) co do przesadzenia posadź ją w mieszankę ziemi dla kaktusów, gliny, piasku i żwiru w stosunku 1: 0,25: 0,5:0,25(tak po kolei jak napisałem). Na pewno to jakiś wilczomlecz ale dokładnie nie zidentyfikuję. Podlewaj oszczędnie i tak by ziemia od podlewania do podlewania przeschła powierzchniowo.