Andzina kuchnia :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Nalewko cieszę się bardzo, że tu zaglądasz (to po pierwsze :lol: )...
Delikat czerwony to przyprawa "Delikat do mięs" a jest po prostu w czerwonym opakowaniu i z dużą ilością jakiegoś czerwonego (papryka?) czegoś :;230
Napisz proszę jak robisz te nadziewane udka indycze, bo mnie bardzo przepis zainteresował.
aha! Przy okazji ostatniego wędzenia pstrągów i kurczaków, zapeklowałam i uwędziliśmy także udziec z indyka jak szynkę,wyszło wprost genialnie :!:
Peklowałam mięso wg przepisu na wędzonego kurczaka, wcisnęliśmy to w tą siateczkę na szynki, ale można też związać odpowiednio, zaparzyłam przed wędzeniem 30 minut, a po wędzeniu jeszcze 40 minut. Mięsko rewelacyjne, soczyste, lepsze od klasycznej szynki. Ma 2 wady: rozpada się przy krojeniu jednak, bo to takie mięsko, i baaardzo szybko się kończy ;:224
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Wczoraj było Święto Dziękczynienia także u nas? Bo te indyki, to chyba nie przypadek :wink:
Aniu, masz wędzarnię? Napisz coś więcej.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu, ja bardzo często robię coś z udźca indyczego, bo to na prawdę bardzo smaczne mięso a ma głównie tę zaletę, że jest chude i właściwie nie ma cholesterolu. Nawet na grillu zamiast karczku robiła, zupa gulaszowa też już byłą, w różnych sosach itd...
Poza tym... ja tam mam codziennie święto dziękczynienia... jestem w miarę zdrową, otaczają mnie dobrzy ludzie, mam wymarzony domek, wiele wspaniałych forumków w zasięgu netu... jest za co dziękować ;:196
A o wędzeniu pisałam już w tym wątku, TUTAJ, to chyba nie będę powielać tego... zapraszam :D
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu, zobaczyłam, zazdroszczę. Wędzonki domowe muszą być pyszne. U mnie ta metoda bez szans, ze względu na sąsiadów. Do indyka nie jestem przekonana, zawsze wychodzi jakiś suchy -ale to na pewno kwestia przyrządzenia.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu to namów sąsiadów na wspólne wędzenie ;:108
Namawiam Cię do wypróbowania tego udźca z indyka, nigdy nie jest suchy. Można by go porównać do delikatnej wołowiny... spróbuj... Sucha jest pierś, ale to i kurza taka jest.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

He, he, wspólne? Dym to ich największy wróg, bo przeszkadza działać klimatyzacji.
A udziec spróbuję na pewno, bo ostatnio mam dietę wybitnie mięsną i mi się pomysły kończą. Pieczeń też, jakieś urozmaicenie by było :D
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Obrazek
Święta, święta... goście, goście... ;:138
Trzeba znowu rodzinkę zaskoczyć :heja
Trzy nowe sałatki, w tym jedna wymyślona przez mnie na potrzeby śniadaniowo-pracowe i od przepisu na nią zacznę:

Moja sałatka :P
Porcja dla 3-4 osób
5 jajek na twardo
15 dag chudej szynki
1 słoik selera
Sos:
1 mała cebula
1 średni ogórek kiszony
kilka marynowanych grzybów (mogą być pieczarki)
2 łyżki majonezu
pieprz, szczypta soli
Składniki sosu bardzo drobno posiekać i wymieszać z 2 łyżkami majonezu.
Jajka pokroić w grubszą kostkę, szynkę w słupki, seler odsączyć z zalewy i wszystko dokładnie połączyć z sosem. GOTOWE!

Poniżej zamieszczony przepis został przetestowany przez moja siostrę, jadłam to - pycha-pych!

Składniki układać w poniższej kolejności
Sałatka z selerem, anansem i nie tylko
1 słoiczek selera
3 pory ? pokroić, sparzyć i podzielić na 2 części
1 puszka ananasa (może być ten krojony)
2 jabłka ? pokrojone w kostkę
3 jajka na twardo ? pokrojone w dużą kostkę
druga część sparzonego pora
500 ml majonezu kieleckiego
250 g sera żółtego startego (może być mniej)
uprażony słonecznik

A ta ma takie dziwne połączenie składników, że muszę ją wypróbować:
Brukselkowa

50 dag brukselki ? pokroić bardzo drobno
1 szklanka rodzynek
? szklanki białego wytrawnego wina
Rodzynki zalać winem i odstawić.
Sos:
1 szklanka jogurtu lub śmietany 12%
1 cebula bardzo drobno posiekana
Sok z cytryny
Cukier
Biały pieprz
Wszystkie składniki sosu połączyć i wymieszać z brukselka i rodzynkami.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu, ja nie tak dawno odkryłam selera ze słoika, wygodna i smaczna forma. Chętnie spróbuję takich sałatek :D
Brukselka z rodzynkami, to jadalne? Jak zrobisz, podziel się opinią.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Robiłam sałatkę z brukselki ugotowanej, posypanej miękkimi rodzynkami i siekanymi migdałami, z oliwą. Było ładnie i smacznie :)

(Brukselkę kroiłam tylko na ćwiartki, a nie drobno, rodzynek zaś w niczym nie moczyłam, a tylko wybrałam świeże i miękkie.)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Naleweczko kochana, to napisz coś więcej o tej sałatce, a ja jak tylko przetestuję tą surową brukselkę to podzielę się z Wami wrażeniami...
Jest tylko pewien maleńki problem w potrawach, do których daje się wino... resztę trzeba wypić ;:224 ;:136
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Rzadko oglądam program kulinarny Ewy Wachowicz, ale ostatnio przypadkiem widziałam jak robiła udka glazurowane. Rzecz tak prosta, że w zasadzie do zrobienia na poczekaniu... a pyszne, że Hej!

8 udek (pałek)
2 łyżki masła (użyłam margaryny)
6 łyżek sosu sojowego
4 łyżki miodu

Udka umyć i bardzo dokładnie osuszyć. Masło roztopić, dodać sos sojowy i miód, w taka glazurę włożyć udka, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 45 minut, często obracając.
GOTOWE!! Wyglądają pięknie, zapach niesamowity.... podałam to z ryżem i mizerią z ogórków świeżych.
Wszyscy byli zadowoleni, łącznie z psem... ;:137
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Jadłam,potwierdzam,dobre.Tylko ,ze ja zamiast pałek daje ćwiartki,bo więcej mięcha :wink:
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6698
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Andziu to są przepisy,które stosuje od wieków.
Rosyjska sałatka z buraków.
3 Srednie ugotowane buraki
2 duze kwaskowate jabłka
2 łyzki soku cytrynowego
kubeczek śmietany gęstej, nie kwaśniej
2 łyżki chrzanu
sól,świeżo zmielony pieprz,kminek

Buraki obrać,pokroić w plastry a następnie w kostkę. Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w drobną kosteczkę i natychmiast skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.żśmietanę połączyć z chrzanem,solą,pieprzem i kminkiem.Wszystko wymieszać i zostawić na godzinkę do "przegryzienia".

Sałatka z selera.

Sredni seler
2 czerwone jabłka
1/2 szkl.śmietany
2 łyżki majonezu
10 orzechów włoskich
sól,pieprz
sok z 1 cytryny

Seler i 1 jabłko zetrzec na tarce. Od razu skropić sokiem z cytryny.Dodać pokrojone orzechy.Śmietanę połączyć z majonezem,solą i pieprzem.Wymieszać z selerem. Przełożyć do salaterki i ozdobić plasterkami drogiego jabłka.

Surówka z białej kapusty.

1 główka białej kapusty (ok.600g)
300 g marchwi
50g rodzynków
1 żółtko
1 łyżeczka niezbyt ostrej musztardy
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka octu winnego
szczypta soli,pieprzu i cukru

Gółwkę kapusty pokroić na ćwiartki,wykroić głąb,poszatkować na cienkie paski.Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Rodzynki przelać wrzątkiem na sicie i dobrze odsączyć.Żółtko utrzeć z musztardą,dodawać po kropli olej.Na koniec dodać ocet,doprawić solą,cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.Jeżeli sos jest za gęsty można go rozcieńczyć mlekiem lub wodą.Poszatkowaną kapustę połączyć z marchwią,rodzynkami i sosem majonezowym.Sałatkę odstawić conajmniej na 1 godzine pod przykryciem.
Sałatka smakuje wybornie z mięsem pieczonym lub grilowanym.

Są wielokrotnie wypróbowane.Tylko nie wiem,czy już wcześniej tych przepisów nie miałaś.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Grażynko, wielkie dzięki!!
Nie znałam tych surówek, przepisy superaśne ;:138 bardzo moje smaki...
Na pewno wypróbuję wszystkie ;:196
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Potrzeba matką wynalazku :;230 Robiłam pasztet i jakoś tak mi sie narobiło tego, że 2 woreczki po 1,5 kg zamroziłam, 2 kg upiekłam, a jeszcze zostało...
No to zrobiłam ...
Drożdżowy tort pasztetowy :;230

Ok. 3 szkl. mąki
5 dag drożdży
? kostki margaryny (ma być bardzo miękka)
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
2-3 łyżki ciepłej wody
2 jajka
1 łyżka soli
szczypta cukru
1 łyżka majeranku

Porcja na średnią tortownicę. Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto, jeśli będzie zbyt twarde dodać wody lub śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie: najlepiej pasztet, który się nie zmieścił do foremki ?, ale może być też taki farsz jak robicie do krokietów czy do pierogów z kapustą i grzybami.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i warstwami przekładać razem z nadzieniem w wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Piec w temp. 160-180 stopni przez minimum 1 godzinę.

Wyśmienicie smakuje z barszczykiem, na zimno też mniam mniam.... a w pracy podgrzałam kawał tortu w mikrofali ;:224 i musiałam podzielić się nawet z szefem :;230
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”