Pierwszy storczyk u DieSte - czy będą kolejne?
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pierwszy storczyk u DieSte - czy będą kolejne?
Pewnie sam od siebie tak zaczął. Storczyki czasem tak robią. jak chcą, to pęd potrafi ze 2 lata lub więcej stać zielony, u innych brązowieje zaraz po przekwitnięciu. Niektóre lubią się przedłużać, odgałęziać lub nawet puszczać keiki, inne nie puszczają nic.
No trudno poczekam co się bedzie działo,ale dziękuję
- DieSte
- 200p
- Od: 14 wrz 2008, o 13:56
Wróciłam po długiej przerwie. Mój storczyk nie ma się najlepiej - podstawowa roślina straciła wszystkie liście prócz jednego, a dwa keiki nadal siedzą na łodyżce i nawet nie myślą puszczać korzonków... Co z tym zrobić? To już z rok będzie, od kiedy keiki wyrosły...
Zapraszam do mojego spisu wątków
- DieSte
- 200p
Dziewczyny i chłopaki, co z tymi keikami zrobić? Mam wrażenie, że odkąd są, to mi roślina mateczna marnieje... A one są od ponad roku i nie mają nawet korzonków.
Witam.Mój storczyk,również ma jeden listek już chyba od 4 miesięcy .Kieik siedzi na pędzie też chyba już rok,tydzień temu zauważyłam pierwszy korzonek,a wczoraj drugi wychodzący nieśmiało z kieika.Czekaj cierpliwie,a doczekasz się
.Ja już traciłam nadzieję,a tu taka niespodzianka z nadejściem wiosny.

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
zrób zdjęcie pokaż go
- DieSte
- 200p
Starzejący się liść:

Oba:

Keiki (w drugim odłamał si jeden liść, też miało dwa)

Oba:
Keiki (w drugim odłamał si jeden liść, też miało dwa)
Witam.Utnij szybko ten kawałek liścia,który moim zdaniem gnije.Drugi listek wydaje mi się zdrowy.Mój storczyk ma też taki listek pęknięty na końcu chyba rok i nic mu się nie dzieje,jest nadal zielony.Nie przejmuj się złamanym listkiem kieika,wypuści sobie nowy,a i korzenie chyba już niebawem.Nie przelewasz czasem tego storczyka z chorym listkiem?a może nalałaś wody od góry między listka?
- DieSte
- 200p
To jest jeden i ten sam storczyk. Przelewać nie przelewam - nawet bym powiedziała, że bałam się, iż go zasuszyłam ;) Nie podlewam go, wstawiam do wody na wysokości połowy doniczki na 10 minut co tydzień-półtora, w zimie rzadziej. Od góry liście nie mają kontaktu z wodą.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Keiki są ładne, ale musisz czekać, aż się ukorzenią. Idealnie by było, gdyby miały ponad 5 dość długich korzeni, im więcej korzonków, tym większa szansa na przezycie, zwłaszcza, że korzenie są delikatne i część z nich może uschnąć po wsadzeniu w podłoże. A to usychające listko obetnij, tak, żeby stożek został nienaruszony. Ono i tak uschnie całe, więc możesz obciąć przy trzonie, może gdzieś tak centymetr od niego, żeby następny liśc mógł się jakos wydostać (o ile roślina ma stożek?).