Nowy ogród Jacka 2010/11
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010/11
Ja pisałam o lewkonii , teraz nie mogę znaleźć zdjęcia ale w <<Garnku >>lub w albumie na pewno jest ..
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym chciała jeszcze mieć kalinę angielską,ale podobno rośnie dosyć duża i nie mam miejsc dla niej.Szkoda bo podobno pięknie pachnie.
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Piękne i optymistyczne, jak na tą porę roku zdjęcia
Kończysz już prace ogrodowe, ale mam nadzieję, że będziesz nadal odwiedzał ogród i robił dla nas fotki ?
Piękne i optymistyczne, jak na tą porę roku zdjęcia

Kończysz już prace ogrodowe, ale mam nadzieję, że będziesz nadal odwiedzał ogród i robił dla nas fotki ?
- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Dziękuję...Jacku
Teraz juz czekam na zimę...ale fotek z lata trochę zostało:)))

Teraz juz czekam na zimę...ale fotek z lata trochę zostało:)))
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Przepraszam Maniusiu, już poprawiłem.
Alu, kalina angielska jest u mnie w szkółce i pewnie trafi i do mnie.
Witaj Pelagio
Póki będzie co fotografować - będę to robił
Reniu, ja też mogę spać spokojnie - rośliny zabezpieczone.
Na pożegnanie sezonu kupiłem sobie nowy, markowy szpadel
Nie omieszkałem go wypróbować. Super
Aż się chciało trochę pokopać
To z kolei za sprawą glicynii 'Kuchi-beni', którą kupiłem na wyprzedaży
Jak przeżyje, będzie na środku "Forum Romanum" w formie drzewka.
Poza tym prawie wszystkie rośliny zabezpieczone. Nawet trawa pampasowa została opatulona "po zęby". Szkoda mi było, bo się ładnie rozrosła i tryskała liśćmi ale ważniejsze, by nie zgniła zimą.
Alu, kalina angielska jest u mnie w szkółce i pewnie trafi i do mnie.
Witaj Pelagio

Reniu, ja też mogę spać spokojnie - rośliny zabezpieczone.
Na pożegnanie sezonu kupiłem sobie nowy, markowy szpadel

Poza tym prawie wszystkie rośliny zabezpieczone. Nawet trawa pampasowa została opatulona "po zęby". Szkoda mi było, bo się ładnie rozrosła i tryskała liśćmi ale ważniejsze, by nie zgniła zimą.
- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Czy mógłbyś Jacku cyknąć fotkę i pokazać jak zabezpieczyłeś swoją pampasówkę. W ubiegłym roku mi zgniła na starej działce, ale tam był straszny wygwizdów i ciężka ziemia. Pomimo zrobionego drenażu nie udało się. Stale mnie korci aby w następnym roku znów spróbować.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Jacku ciekawa jestem jak będziesz prowadził glicynię w formie drzewka.Widziałam takie na zdjęciach w pismach i chyba nawet był opis jak to się robi.Mnie też się taka marzy.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Jacku, długo masz trawę pampasową?
Bo moja wymarzła ostatniej zimy i się ciagle zastanawiam, czy próbować jeszcze raz...
Bo moja wymarzła ostatniej zimy i się ciagle zastanawiam, czy próbować jeszcze raz...

- JacekP
Krysiu, zdjęcia będę robił pewnie w niedzielę, to wtedy cyknę. Ale mogę opisać: zrobiłem z kawałka starej gumowej wykładziny tubę i nałożyłem na trawę. Mocno związałem sznurkiem. Całość okryłem stroiszem. Wystaje tylko pióropusz liści u góry.
Alu, z glicynią wydaje mi się sprawa prosta - doprowadzić ją do żądanej wysokości, pozwolić jej wypuścić na szczycie kilka gałązek, a potem ciąć, ciąć i jeszcze raz ciąć
Oczywiście na początku solidna podpora (chyba będzie z metalowej rurki).
Aniu, mam ją pierwszy rok i to jej pierwsze zimowanie. Z takiego maleńkiego badylka z kapersu bardzo się rozrosła ale już nie dała rady zakwitnąć. A podobno różowa.
Alu, z glicynią wydaje mi się sprawa prosta - doprowadzić ją do żądanej wysokości, pozwolić jej wypuścić na szczycie kilka gałązek, a potem ciąć, ciąć i jeszcze raz ciąć

Aniu, mam ją pierwszy rok i to jej pierwsze zimowanie. Z takiego maleńkiego badylka z kapersu bardzo się rozrosła ale już nie dała rady zakwitnąć. A podobno różowa.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Ten rok jest paskudny i zbyt dużo wody , ja wykopała, i wstawiłam do piwnicy swoją trawkę pampasową , nie wiem czy przetrwa ale na dworze i tak by zgniła stała w wodzie .
Owijanie roślin włókniną zostawiłam do soboty niech tylko przymrozi .Ale oglądałam prognozę pogody to dopiero we wtorek ma być -6 ., nie wiem czy nie zaczekać .
Genia
Owijanie roślin włókniną zostawiłam do soboty niech tylko przymrozi .Ale oglądałam prognozę pogody to dopiero we wtorek ma być -6 ., nie wiem czy nie zaczekać .
Genia
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku super prezent zrobiłeś sobie na zakończenie sezonu. Na pewno bardzo ułatwi pracę. Ja też muszę zainwestować w taki lepszy, bo mam zwyczajne, w których ciagle łamię trzonki

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Ja na wiosnę posiałam trawę pampasową , biała i różową , na jesieni część posadziłam do ziemi a część wyniosłam do piwnicy , zobaczę jak przetrzymają ,, dwie zostaną w doniczkach i będą chowane na zimę aby mieć z czego robić nowe krzaczki ...jakby te na dworze zmarzły ..
Moja glicynia też jest prowadzona jako drzewko ale dlatego że co roku górne gałęzie jej przemarzają i muszą być przycinane ,ale na wiosnę kupię nową i posadzę w cieplejszym miejscu ..
Moja glicynia też jest prowadzona jako drzewko ale dlatego że co roku górne gałęzie jej przemarzają i muszą być przycinane ,ale na wiosnę kupię nową i posadzę w cieplejszym miejscu ..
- JacekP
Witaj Geniu
Tak, ten rok dla roślin nie lubiących zamakania był nie za ciekawy. W dodatku te moje tereny zalewowe. Już teraz w miejscu na oczko stoi woda. Pampasówka na szczęście rośnie u mnie nieco wyżej i chyba dlatego nie ucierpiała.
Agnieszko, wczoraj też miałem prace ziemne, bo robię podjazd i szpadel sprawdził się idealnie
Maniusiu, bardzo słusznie. Też bym tak zrobił. Tylko za długo nie da się trzymać pampasówki w doniczce, bo rośnie bardzo duża.
Zastanowiło mnie to, co napisałaś o glicynii. W starym ogrodzie nigdy nie przemarzała (tam cieplej). Tu jednak będzie w zacisznym miejscu. Kwiaty ma piękne - lawendowo-białe.

Agnieszko, wczoraj też miałem prace ziemne, bo robię podjazd i szpadel sprawdził się idealnie

Maniusiu, bardzo słusznie. Też bym tak zrobił. Tylko za długo nie da się trzymać pampasówki w doniczce, bo rośnie bardzo duża.
Zastanowiło mnie to, co napisałaś o glicynii. W starym ogrodzie nigdy nie przemarzała (tam cieplej). Tu jednak będzie w zacisznym miejscu. Kwiaty ma piękne - lawendowo-białe.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
A u mnie w tym miejscu gdzie rosła trawa pampasowa zrobiło się bagno, jak tak mocno cały czas padało , więc ją wykopałam .
Dziś w końcu piękna słoneczna choć zimna pogoda , tak powinno być .
Genia
Dziś w końcu piękna słoneczna choć zimna pogoda , tak powinno być .
Genia

- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Podoba mi się tyen Twój wilczomlecz u Gieni...sosnka mówisz...muszę zapisac...a na wiosnę rozejrzec się za nim