Ja też dziękuję za artykuł A wiecie może jak reaguję piwonia po przenawożeniu?
boję się,że pod dwa mniejsze krzaczki trochę za dużo nawozu dałam i tak po dwa listki lekko zżółkły i przykurczyły się chyba,że jakie chorubsko...
Świnko wszystko z nią o.k:) słabiej kwitła...opryskiwna była a teraz na zimę już zabezpieczona-jak i cała reszta:)i tak na wszelki wypadek żadna nie dostała nawozu...
A tak kwitły niektóre
Zauważyłam,że dużo pędów piwonii jest niższych od pozostałych i gdy je dotknęłam zaczęły się przewracać .Po wyjęciu ich okazało się że są zgniłe.Czy to może być szara pleśń ]??????????.Dotyczy to tylko piwonii majowej,pozostałe są ok.Czym popryskać, aby było najskuteczniej i reszta piwonii ocalała?Tak wyglądają pędy i pozostała piwonia
Może to być też przędziorek, sprawdź czy na spodniej stronie są kremowe lub pomarańczowe pajączki wielkości poniżej 1 milimetra, w załamaniach liści może też być widoczna delikatna pajęczynka, przędziorek bardzo się rozpanoszył w tym roku bo lubi upały - zwalczamy Magusem
Te liście wyglądają na zupełnie zdrowe. Na pewno sfotografowałeś takie, które mają widoczne od góry objawy? Na nowym zdięciu sąsiednie liście są zdrowe nawet od góry.
filo oczywiście. Sfotografowałam tego najbardziej białego.
Obejrzałam każdy liść z osobna pod spodem i nic. Czysto.
Jutro jadę na działkę to zrobię zdjęcie całego krzaczka.
Parę dni temu były tylko dwie gałązki takie wybarwione
a wczoraj już opanowało prawie cały krzew.
Pozdrawiam Hania.