D.M. van Gelderen, J.R.P. van Hoey Smith "Conifers. The illustrated encyclopedia". Timber Press 2002
Podstawowa książka dla wszystkich miłośników iglaków. Składa się głównie z ilustracji (2347 szt.) stąd nie wymaga znajomości angielskiego. Podstawowa dla mnie pozycja odpowiadająca na pytania z serii 'A jak to wygląda ?". Podoba mi się, że pokazuje również zdjęcia gatunków rosnących w swoich naturalnych środowiskach. Żadna inna nie uświadamia takiej rozmaitości form wśród nagonasiennych (bo jest i ginkgo i ephedra...) ze wszystkich stref klimatycznych. Bez wątpienia warta swojej ceny. (2 tomy, 706 stron).
Jak tak dalej pójdzie to dostaniemy może jakiś podarek od Timber Pressu za darmową promocję albo posądzą nas o kryptoreklamę
"Perennials"
S. Carter, C. Becker, B. Lilly
2007 Timber press ( )
srton 542
Encyklopedia bylin, omówiona gatunek po gatunku. Niestety na jeden gatunek przypada 1 zdjęcie + ogólna charakterystyka opisowa i omówienie odmian w wersji tabelarycznej. Tak więc na masę zdjęć nie ma co liczyć w przypadku tej pozycji. Niestety, mimo sporej ilości stron, czuje się pewien niedosyt. Osobiście daję takie mocne 4, ale gdyby był wybór, szukał bym czegoś innego, lub czegoś na uzupełnienie tej książki.
Hans Dieter Warda "Das Grosse Buch Der Garten- Und Landschafts- Geholze" Bruns Pflanzen 2002
Postanowiłem na chwilę odejść od Timber Pressu prezentując jeden z tzw. kompaktów - wytwór pewnej dużej niemieckiej szkółki. Polecam tą książkę szczególnie tym wszystkim, którzy chcą zapełnić sobie półkę czymś dostojnym i robiącym wrażenie. Pozycja nadaje się do tego doskonale. Jest to bowiem ciężkie, opasłe tomisko, wielkie niczym jednotomowy zbiór dzieł wszystkich Lenina, z poważnym, dającym po oczach i bardzo niemieckim tytułem na grzbiecie. Wewnątrz znajdziemy pobieżne opisy ponad 3000 roślin ogrodowych (bez bylin) od A do Z choć z całkiem przyzwoitymi zdjęciami. Omówiono jedynie podstawowe odmiany. Nie jestem pasjonatem kompaktów, stąd uważam, że pozycja ta nie jest warta swojej ceny - dwukrotnie wyższej od standardowego Timber Pressu. (900 stron)
"Van Der Berk on Trees" Boomkwekerij Gebr. Van den Berk B.V. 2002
Chciałbym zaprezentować kolejną pozycję wydaną nakładem jednej z większych szkółek drzew z Holandii. Przedstawiono w niej jasne, rzeczowe i zwięzłe opisy większości dostępnych w handlu gatunków i odmian drzew alejowych. Dla mnie jest to podstawowa książka służąca mi pomocą w tym temacie. Znajdziemy w niej wszystkie niezbędne informacje dla właściwego wyboru drzewa ozdobione przepysznymi zdjęciami. Moim zdaniem podstawowa pozycja dla projektantów zieleni i ogrodów a także dla wszystkich profesjonalistów i amatorów zainteresowanych tematem. (870 stron)
Bruce Macdonald "Practical Woody Plant Propagation For Nursery Growers" Timber Press 1986 Vol 1
Zaręczam, że książka ta nie ma nic wspólnego z popularną siecią fast food'ów ! Jest to najlepsza pozycja dostępna w handlu jaką znam dedykowana wszystkim profesjonalnie zajmującym się rozmnażaniem drzew i krzewów. Również i amatorzy nieśmiało próbujący eksperymentować znajdą tu wiele wyjaśnień swoich niepowodzeń oraz dalsze inspiracje. Książka w bardzo praktyczny i szczegółowy, niemal łopatologiczny sposób omawia wszystkie techniki rozmnażania: wysiew, sadzonkowanie, szczepienie, odkłady, technikę in-vitro. Specjalne rozdziały poświęcono wyposażeniu technicznemu, podłożom, narzędziom, pojemnikom i chorobom. Całość ilustrowana 600 zdjęciami. Przed lekturą doradzam obstawić się zawczasu wszystkimi posiadanymi słownikami, gdyż autor posługuje się dość trudnym, technicznym i fachowym językiem. Bliżej zainteresowanych odsyłam do przetłumaczonego artykułu z tej książki publikowanego przeze mnie w sieci. (635 stron).
Jedyny minus tej pozycji to wyłącznie czarno-białe zdjęcia. Niektóre dość słabej jakości. Kupując tą książkę trzeba się nastawić na tekst pisany (co zresztą jest chyba naturalne w tego typu pozycjach ) Jednak ja jako wzrokowiec potrzebuję kolorowych ilustracji, nawet przy takich książkach
Ja również daję chwilę przerwy timber pressowi i kontynuuję zagadnienie wytworów pewnych dużych niemieckich szkółek
Lappen
2005
stron 678
Bogato ilustrowany katalog, drzew, krzewów, bylin, iglaków i roślin owocowych. Dostępny po niemiecku i angielsku. Naprawdę pokaźna liczba roślin i ich odmian, zebrana w jednej książce. Przy każdej podstawowy opis i zdjęcie. Polecam każdemu. (ja ją kupiłem na targach w Essen)
Wiem, że istnieje pewna monumentalna książka w całości opisująca rodzinę motylkowatych. Nim poświęcę trochę waluty rad bym się dowiedział jak wygląda w środku.
Czy ktoś mógłby mi też coś powiedzieć o drugim tomie MacDonalda ? Czy w ogóle istnieje ?
dr Ewa Zaraś-Januszkiewicz "Zamiast Trawnika" Wyd. Działkowiec 2005
Aby trochę odetchnąć od tych majestatycznych dzieł dzisiaj prezentuję bardzo light-ową broszurkę wydaną staraniem sędziwego Wydawnictwa Działkowiec a traktującą o roślinach okrywowych. Zaprezentowano w niej prosty zestaw traw, bylin i krzewów będących alternatywą dla trawnika. Za udany manewr uważam czytelne podawanie w nagłówkach liczby roślin na 1 m kw. Na szczęście chyba, rozbujana wyobraźnia naszych projektantów dawno już zdystansowała zakres proponowanych w tej książce rozwiązań. Pewnie niejeden działkowiec ucieszyłby się móc przeczytać np. o dereniu kanadyjskim czy tawulcu. Autorka postanowiła jednak bardzo oszczędnie dawkować emocje stąd polecić mógłbym tą pozycję jedynie początkującym bądź mało wymagającym ogrodnikom. (78 stron)
Dr. Michael A. Dirr, Dr. Charles W. Heuser, Jr. " The Reference Manual of Woody Plant Propagation: From Seed to Tissue Culture" Varsity Press 2006
Książka, która moim zdaniem powinna znaleźć się na wyposażeniu każdego szkółkarza. Doskonale kompletuje się z wcześniej już prezentowanym dziełem Bruce'a Macdonalda. Opisuje wszystkie możliwe sposoby rozmnażania ponad 1100 gatunków i odmian drzew i krzewów, zwracając uwagę na ich specyficzne wymagania. Szczegółowe zalecenia sformułowane zostały na podstawie wieloletniej praktyki szkółkarzy w USA. Nieco oszczędnie traktuje o szczepieniu za to drobiazgowo skupia się na sadzonkowaniu. Znakomity podręcznik dla zaawansowanych. (390 stron)
Hawthorns and Medlars - książka w całości poświęcona jedynie dwóm rodzajom - głóg i nieszpułka. Dość dokładnie opisano ich znaczenie w folklorze, praktyczne wykorzystanie, zasady uprawy oraz kierunki hodowli. W części drugiej, opisującej poszczególne gatunki zbyt mało miejsca poświęcono nieszpułce (5 stron). Jak dla mnie zbyt skromne opisy odmian, tak głogu jak i nieszpułki, a szkoda ...
Dość użyteczne klucze do identyfikacji. Nie chcę porównywać tej książki z innymi, gdyż to jedyna pozycja jaką znam traktująca o tym temacie. 130 stron, 75 kolorowych zdjęć + ryciny.
Christopher Newsholme "Willows. The Genius Salix" Timber Press 2003
Przed nami Wielkanoc, więc można się już merytorycznie przygotować. Polecam w tym celu kolejną pozycję Timber Pressu w całości poświęconą wierzbom. Wyczerpująco opisano w niej większość gatunków i odmian, od małych krzewinek po duże drzewa. Całość pogrupowano wg ich przydatności: do dużych ogrodów i parków, małych ogrodów, na skalniaki i małe rośliny błotne. Jeden rozdział poświęcono wymaganiom uprawowym. Jedynie 65 barwnych zdjęć. (215 stron)
Guy Sternberg & Jim Wilson "Native Trees for North American Landscapes" Timber Press 2004
Robin White "Daphnes. A Practical Guide for Gardeners" Timber Press 2006
Chris Lane "Witch Hazels" Timber Press 2005
David D. Stuart "Buddlejas" Timber Press 2006
James B. Phipps, Robert J. O'Kennon, Ron W. Lance "Hawthorns and Medlars" Timber Press 2003
Christopher Bailes "Hollies for Gardeners" Timber Press 2006
John Kelly & John Hillier "The Gardener's Guide to Trees and Shrubs" David & Charles 2004
Barbara Perry Lawton "Hibiscus. Hardy and Tropical Plants for the Garden" Timber Press 2004
Gwilym Lewis, Brian Schrire, Barbara Mackinder, Mike Lock "Legumes of the World" The Royal Botanic Gardens, Kew 2005
C. Colston Burrell & Judith Knott Tyler "Hellebores. A Comprehensive Guide" Timber Press 2006
Paul Cappiello & Don Shadow "Dogwoods" Timber Press 2005
Hellebores - kompendium wiedzy o ciemiernikach. Prawie 300 stron, bogato ilustrowana. Pozwala jakoś poruszać się w skomplikowanej tematyce międzygatunkowych krzyżówek i przelicznych form ogrodowych z jakimi mamy do czynienia w obrębie tego ciekawego rodzaju.
Hamamelis - podstawowa jak dla mnie pozycja wprowadzająca w świat oczarów. Znakomite omówienia większości dostępnych na rynku odmian, pasjonujące opowieści o ich hodowli, opisy gatunków, rozdział poświęcony uprawie i pielęgnacji tych intrygujących krzewów. Czegoż chcieć więcej ? 200 stron pasjonującej lektury, którą polecam tak amatorom jak i profesjonalistom. 144 kolorowe zdjęcia.
Od miesiąca jestem szczęśliwą posiadaczką domu z ogrodem.
Jednak wiele potrzeba, aby ten ogród był piękny, ponieważ poprzedni właściciel bardzo go zaniedbał.
Jestem laikiem w tematach ogrodnictwa,dlatego od pewnego czasu przeglądam różne artykuły, książki i fora ogrodnicze.
Kilka dni temu znalazłam na tym forum wątek zapoczątkowany przez Elizabetkę 18 listopada 2008 r. o kalendarzu księżycowym.
Bardzo mnie ten temat zainteresował i wybrałam się do EMPiKu.
Tam znalazłam "Kalendarz Księżycowy Ogrodnika 2011" napisany przez Iwonę Bigońską.
Jak dla mnie to pozycja idealna: nie trzeba mieć specjalistycznej wiedzy ogrodniczej i pamiętać wszystkich terminów siewu i cięcia, bo autorka przeprowadza nas przez wszystkie prace w ogrodzie dzień po dniu w bardzo przystępny sposób.
Zamierzam z mojego ogrodu zrobić moją dumę a dzięki temu zakupowi wydaje mi się, że bardzo się do tego zbliżyłam. Na pewno nie tak bardzo jak na tych pięknych zdjęciach z kalendarza, ale od czegoś trzeba zacząć. Postanowiłam bazować na tym kalendarzu nie tylko dlatego, że jest swoistym elementarzem ogrodnictwa, ale dlatego, że głęboko wierzę w moc Księżyca. Poza tym jak weszłam na stronę internetową podaną pod koniec kalendarza i dowiedziałam się, że autorka kalendarza jest właścicielka ogrodów Hortulus w Dobrzycy koło Kołobrzegu, do których przyjeżdżają turyści nie tylko z Polski, po to żeby je podziwiać. Dla mnie to niewątpliwy autorytet. Jednak teraz mam problem innej natury: z tego co wiem, to fazy księżyca nie powtarzają się w tym samym czasie co rok, więc do końca tego roku kalendarz ten jest bezużyteczny, jednak nie chcę marnować czasu i już teraz chciałabym o swój ogród "zawalczyć".
Nie znalazłam na stronie firmy Hortulus informacji o tym, czy Iwona Bigońska napisała taki sam kalendarza na 2010 rok. Byłby świetną ściągawką.
Może ktoś mi podpowie, co powinnam i co jeszcze mogę zrobić w tym roku w moim ogrodzie.
A co w ogóle sądzicie o kalendarzach księżycowych?
Można sobie poczytać, chociaż nie jest w całości, niestety. Brakuje stron 41-42, 48-58, 62-70, 74-88, 92-93, 97-106, 111-240, ale i tak to co jest zapiera dech w piersiach!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Poza tym zakupiłam niedawno książkę, która mimo, że nie jest pokarmem dla zmysłów, to może Państwa zaciekawić ze względu na swój wymiar praktyczny:
"Co niszczy ogród" - Hanna Masternak, Anna Kulikowska
Książka, której nie zauważyłam przeglądając temat, a ostatnio zauważona w ogrodniczym. Po szybkim przejrzeniu b. ciekawa - "Iglaki w ogrodzie" Ewa Chojnowska