Agawa choruje - pomocy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Agawa choruje - pomocy

Post »

Witam

Proszę o pomoc ;:180
Zdjęcie w całości i liści zarażonych
Część uszkodzeń to pamiątka z letniego gradobicia , a co z resztą :roll: to coś coraz bardziej się rozprzestrzenia :( muszę wiedzieć co to by pomóc roślinie .

Obrazek Obrazek

Obrazek

Kurcze komputer mi się wywalił a póżniej fotki poszły nie tu gdzie trzeba ;:223 ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
Michaeli
500p
500p
Od: 19 sie 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Agawa choruje - pomocy

Post »

Według mnie jest to korkowacenie, spowodowane najczęściej zbyt dużymi wahaniami temperatury, za ciemne stanowisko, a jednocześnie za dużo wody i nieregularne podlewanie. :wink:
;:3 Ustawia się roślinę w jaśniejszym miejscu i dokładnie usuwa zaatakowane części rośliny. :wink:
Może ktoś inny wysnuje inną teorię jeszcze. ;:169
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Agawa praktycznie przez cały rok jest niepodlewana , od wczesnej wiosny do póżnej jesieni stoi w ogrodzie i to co od czasu do czasu spadnie z nieba wystarcza jej do rośnięcia . Od momentu zniesienia do domu nie była podlewana nawet kroplą wody ;:108 stoi w widnym dużym pomieszczeniu o wystawie południowo/ zachodniej , w tym samym miejscu zimowała już rok i nie było żadnych problemów :roll: plamy na liściach pojawiły się niedawno , teraz jest ich więcej więc szukam pomocy :(

Dziękuję za przeniesienie w odpowiednie miejsce ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niepokoi mnie wygląd kilkuletniej AGAWY po zimie - ma skręcone ku dołowi liście i zaschnięty czubek ( sam koniec) co jednak uniemożliwia jej rozwiniecie kolejnego liścia . Jaka może być tego przyczyna ? Jak postąpić by jej się " poprawiło" ?

Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

W tym koszyku jest doniczka?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”