działka w Jeżewie - Bory Tucholskie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: działka w Jeżewie - Bory Tucholskie

Post »

Pięknie kombinujesz z tymi kamlotami. Wszędzie w tych waszych borach widzę te kamloty i parcie na naturę. Docenią to nasze wnuki, zamieniając ten region w europejskie centrum turystyczne. Tobie tego nie życzę, lepiej tak jak w Norwegi: naturalnie, mało ludzi, cicho i na pozór nudnie, ale przepięknie. Pozdrawiam. Jarko
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marto uważaj z tym staraniem się bo można przepukliny dostać albo w krzyżu strzyknie i do wiosny nie wydobrzejesz :D

Jarko teraz jest cicho i spokojnie (zbyt), ale w lecie tylko 500m i plaża z wszystkimi dodatkam :shock: :shock: :shock:
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Zbyszku widzę że już koniec ze wspinaczką hakową i linową. Wszędzie dogodne wejścia. Schodki super!
Rośliny piękne i dobrze rosną nawet w miejscach nie dla nich, to coś dla mnie. Też posiadam ten dopalacz , w przyszłym roku wykorzystam, a może także moczowe kropelki. To forum jest bardzo interesujące.
pozdrawiam, Elżbieta
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Elżbieto właściwie to nigdy nie byłem "hakowy i linowy" (młotkowy też nie) raczej łańcuchowy co widać poniżej:
Orla Perć
Obrazek

Obrazek
szron na głowie i zero powagi i rozwagi :oops: (właśnie obejrzałem powtórkowy odcinek Ratowników z nieudanej akcji ratowniczej na Orlej Perci)
Obrazek
kajpej pisze:..Też posiadam ten dopalacz , w przyszłym roku wykorzystam, a może także moczowe kropelki...
dla niewtajemniczonych chodzi o wykorzystanie wody z prania i kąpieli - podlewanie roślin
i nawóz azotowy - mocznik do przesypywania warstw w kompoście -przyspiesza rozkład
i uwaga ostatnio zalecane jest oprysk 6% roztworem mocznika -w okresie bezlistnym zwalcza choroby grzybowe w tym pomaga na rdzę gruszy - tak 6% ;:132
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

adamza07 pisze:Dopiero po latach i kolejnych przeróbkach uzyskasz zamierzony efekt :D
Sosna czarna po usunięciu przewodnika wyprowadzona z jednej gałęzi.

Obrazek
"uprowadziłem " to zdjęcie i pomysł od Adama bo po prostu muszę tak zrobić
poeksperymentuję i to nie tylko z czarną sosną
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Zbyszku

Orla Perć?! ;:63 .....ale TO juz było :D .Jak trudno docenić 'roślinożernych' :lol:

Sosna czarna to alpejska odmiana a dokładnie AUSTRYJACZKA.......rośnie w oczach i faktycznie robi pędzle po przycięciu :D Też Ją lubię .........

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciekawe, czy możliwa jest taka machinacja z sosna wejmutką... Posiadam takową, z przeznaczeniem na eksperymenta.
Bardzo interesujacy pomysł! Choć raczej skuszę się na przyginanie na odciągach... Nigdy tego nie robiłam, ale poczytam przez zimę i spróbuje od wiosny.
Pozdrowienia - Ula
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Smokini pamiętam smoki i Czarni Górale lubią Austryjaczki znaczy się czarne :wink:
ostatnio był Kościelec i Krywań a wiosną ???? mam nadzieję że coś nowego z większą dawka adrenaliny (ciśnienie jest w wieku poborowym to może dam radę) :D

Ursulko też spróbuję z wejmutką i nie tylko wariant odciągu jest lepszy w przypadku małej, można śmiało kształtować przewodnik ;:7
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

minismok pisze::

Orla Perć?! ;:63 .....ale TO już było :D .Jak trudno docenić 'roślinożernych' :lol:
"To sobie ne vrati, Panie Hawranek.." ?? było i vrati, chyba że TOPR w trosce o nasze bezpieczeństwo i być może własną przewodnicką kieszeń zamknie ten szlak, a że widziałem na nim nie raz przykłady wyjątkowej głupoty i braku minimum przygotowania to już inna sprawa

a dla wyciszenia emocji moje cisy
1
Obrazek
2
Obrazek
3
Obrazek
4
Obrazek
5
Obrazek
6
Obrazek
7
Obrazek
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Zbyszku ładna kolekcja cisów, u siebie mam pospolitego odm. Aurea Decora, pośrednie Hucksii i Hilii oraz Wojtka i Krzysztofa i jeszcze nieznaną odmianę o drobniutkich igiełkach.
Czy swoje formujesz w szczególny sposób?
pozdrawiam, Elżbieta
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Jakoś mnie te Twoje cisy wcale nie wyciszają :) Wręcz przeciwnie, głos w głębi serca wołający o szkółking, jakby się wzmagał... :) Piękności!
A krzywa sosna...Czyżbyś chciał kawałek Pienin i Sokolicy u siebie odtworzyć? :wink:
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

artam pisze:A krzywa sosna...Czyżbyś chciał kawałek Pienin i Sokolicy u siebie odtworzyć? :wink:
"...Lekko wsparłszy się na sośnie W oczy patrzył jej ..." sosna pokręcona lub "rozdarta" to chyba kawałek wspomnień każdego kto włóczył się po górach więc chyba warto poeksperymentować i podrobić naturę

Elu z cisami dopiero zaczynam, dwa duże krzaki przyciąłem ostro zostawiając po jednej gałęzi i teraz będę coś kombinował
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

napatrzyłem się na innych wątkach na hortensje i postanowiłem przedstawić "historię jednej znajomości"

Jej Wysokość Limelight w kolejnych odsłonach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i dla kontrastu - mignęła mi gdzieś dyskusja o forsycji czy warto dla krótkiego kwitnienia trzymać krzak - na pewno warto jak ma takie liście

Obrazek
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

No, to przekonałeś mnie... muszę zaprosić do swojego ogródka Jej Wysokość Limelight . Czemu się tak wahałam... już by rosła ;:14
Ale ta forsycja :roll: żółta jakaś taka :;230 Poczekam aż powstanie różowa :;230
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Oj, Zbigniewie, a ja wiem, że Ty więcej znajomości z hortensjami zawarłeś :) Ale Twoja Limelight wyjątkowo ponętna!
A forsycja Golden Times(to chyba ona) oczywiście warta zatrzymania jej w ogrodzie!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”