Zielona kolekcja Ani
- Anno
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zielona kolekcja Ani
Mam problem.Kupiłam dwa storczyki na wyprzedaży. Przekwitnięte. Były słabe, oncidum pomarszczone pseudobulwy, a ja jeszcze zalałam... Mają korzenie niektóre podgniłe. Myślałam o wyłożeniu ich z donic. Co robić?
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zielona kolekcja Ani
Po pierwsze...Wstaw fotki storczyków. Możesz je wyciągnąć do zdjęć z doniczek, bo i tak trzeba zmienić im podłoże 
U mnie, najlepiej sprawdza się reanimacja storczyków w spagnum i przezroczystym, plastkiowym pojemniku. Ale Możesz spróbować w zwykłym podłożu reanimować, tylko zwiększyć wilgotność wokół rośliny.
Oncidia mają drobne korzonki, po wyciągnięciu z doniczki, Musisz je delikatnie rozplątać i wyciąć zgnite i suche korzonki. Rany, Zasyp cynamonem.
Potem Zasadź go w drobne podłoże< może być ze sklepu lub Sama je Zrób: z drobnej kory, styropianu i drobnego keramzytu>. Zamgławiaj roślinkę, nie Podlewaj przez okolo 5,7 dni.
A drugi storczyk, to jaki? Phalaenopsis? Jego zupełenie inaczej się reanimuje... Bez fotek ciężko coś doradzić...

U mnie, najlepiej sprawdza się reanimacja storczyków w spagnum i przezroczystym, plastkiowym pojemniku. Ale Możesz spróbować w zwykłym podłożu reanimować, tylko zwiększyć wilgotność wokół rośliny.
Oncidia mają drobne korzonki, po wyciągnięciu z doniczki, Musisz je delikatnie rozplątać i wyciąć zgnite i suche korzonki. Rany, Zasyp cynamonem.
Potem Zasadź go w drobne podłoże< może być ze sklepu lub Sama je Zrób: z drobnej kory, styropianu i drobnego keramzytu>. Zamgławiaj roślinkę, nie Podlewaj przez okolo 5,7 dni.
A drugi storczyk, to jaki? Phalaenopsis? Jego zupełenie inaczej się reanimuje... Bez fotek ciężko coś doradzić...
- Anno
- 500p
- Kontakt:
Phalenopsis:
Oncidum
Obsypałam już wcześniej cynamonem, bo wycinałam te bardziej mokre. Z przesadzaniem będzie gorzej. Nie podlewam już ich od tygodnia, więc czekam...
Nieaktywne linki do zdjęć usunięto/wanda
Oncidum
Obsypałam już wcześniej cynamonem, bo wycinałam te bardziej mokre. Z przesadzaniem będzie gorzej. Nie podlewam już ich od tygodnia, więc czekam...
Nieaktywne linki do zdjęć usunięto/wanda
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z falkiem nie jesr źle, ma dużo korzonków i zielone. Czyli nie zgnite.
Zobacz, przy trzonie roślinki, czy nie ma zgnitych, brązowych albo pustych korzonków. Jeśli nie Chcesz go przesadzać, przynajmniej tak Oceń jego stan
Ale, ja bym go przesadziła, bo korzoki mogą gnić od zbyt mokrej kory...
Żeby odsączyć za dużą ilość wody, Postaw doniczkę na gazetach, albo ręcznikach papierowych. Zmieniaj je, aż będą suche.
Oncidium, Przesadź. Widzę, że chyba rośnie mu nowa, maleńka psb, może jeszcze uda się go uratować...
Jeśli kilka tygodni nie Podlewałaś, a korzonki mają mokro, to jest przelane podłoże, może nawet już "rozłożone"< zgnite>. Świeże podłoże powinno przesychać w 3,4 dni, a nie w kilka tygodni...Storczyk w nim się udusi, bo korzonki nie mają dostępu powetrza...
Możesz, po bokach doniczek porobić dziurki, dla lepszego przewiewu. Wystarczy rozgrzać śrubokręt nad kuchenką i powypalać dziurki w doniczkach.
I nie Wkładaj roślinek do ciasnych, dopasowanych osłonek. Jak już, to o parę numerów większa osłonka.
Zobacz, przy trzonie roślinki, czy nie ma zgnitych, brązowych albo pustych korzonków. Jeśli nie Chcesz go przesadzać, przynajmniej tak Oceń jego stan

Żeby odsączyć za dużą ilość wody, Postaw doniczkę na gazetach, albo ręcznikach papierowych. Zmieniaj je, aż będą suche.
Oncidium, Przesadź. Widzę, że chyba rośnie mu nowa, maleńka psb, może jeszcze uda się go uratować...
Jeśli kilka tygodni nie Podlewałaś, a korzonki mają mokro, to jest przelane podłoże, może nawet już "rozłożone"< zgnite>. Świeże podłoże powinno przesychać w 3,4 dni, a nie w kilka tygodni...Storczyk w nim się udusi, bo korzonki nie mają dostępu powetrza...
Możesz, po bokach doniczek porobić dziurki, dla lepszego przewiewu. Wystarczy rozgrzać śrubokręt nad kuchenką i powypalać dziurki w doniczkach.
I nie Wkładaj roślinek do ciasnych, dopasowanych osłonek. Jak już, to o parę numerów większa osłonka.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
A czy ten Phalaenopsis nie za głeboko siedzi w doniczce? Pewnikiem zgnije, jak tak będzie zasadzony, bo łatwo o wejście wody między liścia i ugnicie. Korzonki ma ładne. Pokaż go jeszcze od góry, chce zobaczyć listka.
- Anno
- 500p
- Kontakt:
Nie podlewałam półtorej tygodnia. Woda nie cieknie. I osuszam nie inwazyjnie. Dzisiaj oglądam biedaki i wygląda na to, że jeden z k.p. jest zdrowy, tj. nie mokry. Mam nadzieję, że odchorują.
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
Najlepiej, jeśli wstawiłabyś aktualne zdjęcia, wtedy łatwiej coś doradzić
Ogólnie przez jakiś czas, jeśli phal nie byłby zbyt przesuszony ograniczyłabym zupełnie podlewanie (dopóki korzenie nie staną się srebrzyste. Zeby roślina mimo to miała w miarę wilgotno postawiłabym osłonkę na tacce z wodą deszczową, tak żeby woda parowała na liście (ale woda nie może dostawać się do podłoża)
Ogólnie przez jakiś czas, jeśli phal nie byłby zbyt przesuszony ograniczyłabym zupełnie podlewanie (dopóki korzenie nie staną się srebrzyste. Zeby roślina mimo to miała w miarę wilgotno postawiłabym osłonkę na tacce z wodą deszczową, tak żeby woda parowała na liście (ale woda nie może dostawać się do podłoża)
Jak kupuje z przeceny phanelopsis to zawszę przesadzam roślinę do nowego podłoża wcześniej ją namaczam, obcinam umarłe korzenie i do momentu kiedy nie przeschnie nowe podłoże nie podlewam, później już normalnie co tydzień lub dwa w zależności od przesychania.
Co do oncidum to musisz wyciągnąć roślinę i zobaczyć jaki jest stan korzeni najlepiej wrzuć fote. Najczęściej te przecenione mają słaby system korzeni. Delikatnie dotknij pojedynczych korzonków i sprawdź czy mają turgor czy są miękkie i puste takie należy usunąć żeby nie zagniwały. W zależności ile roślina ma zdrowych korzeni należy ją wsadzić do kory ze sphagnum lub do samego sphagnum!
P/bulwy nie wyglądają ciekawie możliwe że są pomarszczone ze starości lub korzenie są w słabym stanie i nie dostarczają roślinie odpowiedniej ilości wody. Wrzucając zdjęcie w doniczce nie wiele można doradzić. Myślę też, że łatwiej będzie Ci oncidum obserwować w przeźroczystej doniczce.
Miejsca po cięciach zasyp węglem drzewnym lub cynamonem!
Co do oncidum to musisz wyciągnąć roślinę i zobaczyć jaki jest stan korzeni najlepiej wrzuć fote. Najczęściej te przecenione mają słaby system korzeni. Delikatnie dotknij pojedynczych korzonków i sprawdź czy mają turgor czy są miękkie i puste takie należy usunąć żeby nie zagniwały. W zależności ile roślina ma zdrowych korzeni należy ją wsadzić do kory ze sphagnum lub do samego sphagnum!
P/bulwy nie wyglądają ciekawie możliwe że są pomarszczone ze starości lub korzenie są w słabym stanie i nie dostarczają roślinie odpowiedniej ilości wody. Wrzucając zdjęcie w doniczce nie wiele można doradzić. Myślę też, że łatwiej będzie Ci oncidum obserwować w przeźroczystej doniczce.
Miejsca po cięciach zasyp węglem drzewnym lub cynamonem!
- Anno
- 500p
- Kontakt:
Re:Zielona kolekcja Ani
Roślinki już mają się trochę lepiej. Przeschły, więc zaczęłam regularnie, co tydzień podlewać. Oncidium nadal ma pb. pomarszczone, ale nowa jest coraz większa...
Jestem zmartwiona korzeniami falka
Są zielone, a podobno to nieprawidłowo. Dlaczego tak jest i co mogę poradzić ?
Jestem zmartwiona korzeniami falka

Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Phalaenopsis mają mieć zielone korzenie, to u nich absolutnie naturalne 

- Anno
- 500p
- Kontakt:
Dziękuje za pomoc. Widzę w twoim opisie wzmiankę o akwarium. Jak miło
Też mam akwarium, tyle, że 112 litrów i same nurzańce, pelie i 'rzęsę ->
'

Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
- Anno
- 500p
- Kontakt:
Proszę o pomoc
Motylnik ma ciągle zmarszczone wszystkie pb. Czy jest szansa na wygładzenie od środka na zewnątrz po miesiącach dobrego, regularnego podlewania? Nawóz stosuje raz na miesiąc.

Motylnik ma ciągle zmarszczone wszystkie pb. Czy jest szansa na wygładzenie od środka na zewnątrz po miesiącach dobrego, regularnego podlewania? Nawóz stosuje raz na miesiąc.
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
To raczej nic złego, u mojego pseudobulwy są pomarszczone odkąd pamiętam i roślinka ma się całkiem nieźle, obecnie wypuszcza nowe listki ;)
- Anno
- 500p
- Kontakt:
Mały coś wyrósł na młodziutką pb. Niedojrzała jeszcze.
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Brawa dla przyrościka
Sabotek przepiekny

Sabotek przepiekny