Ciasta Bogusi
- Zyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ciasta Bogusi
Jadziuś ja te sklepy mam blisko - dziękuję 

-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Kubeczki niemieckiej śmietany Schmand 24% mają najczęściej 250g, czasem ją używam, jest świetna, bardzo gęsta!JAKUCH pisze: Do tej wersji na zdjęciu miałam wszystkie produkty z Niemiec a tam jest 24% śmietana i nazywa się schmand a te budynie miałam z firmy Landliebe . One naprawdę mają w środku kruszoną wanilię i są pyszne . Te nasze waniliowe [oczywiście bez śmietany u góry ] nie są tak dobre . Zobaczę ilu gramowe są te kubki i napiszę [wiadomo ,że smietany ]

Czyli 5 kubeczków wychodzi 1250g śmietany.
Zrobię z mandarynkami jak mówicie, że dobre.
W Niemczych to ciasto sprzedają nawet gotowe w sklepach i jest bardzo popularne (Mandarinen-Schmand-Kuchen),
Widziałam też wersję z truskawkami, wygląda smakowicie.
Zatem do dzieła!

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziś kupiłam w Caerfurze z Danona 22% śmietanę i budynie waniliowe . Ta smietana jest 200gr. a budynie mają po 125 gr.Będę znowu piekła to ciasto synowi na urodziny . Nawet nie przypuszczałam ,że aż tak dużo śmietany tam wchodzi . Życzę Wam miłego pieczenia .Ewuniu nawet nie wiedziałam ,że takie ciasto można kupić w Niemczech

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Bomba kaloryczna to, to jest, ale pewnie smakuje wybornie.
Co tam kilogramy - wiosna wyciągnie z nas siódme poty i znów będziemy szczupłe.....

Co tam kilogramy - wiosna wyciągnie z nas siódme poty i znów będziemy szczupłe.....

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Zyta
- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Kontakt:
Napiszę czy wyjdzie. Dziękuję
Jadziuś

Czekam z utęsknieniem na fotki serniczka.Ja dziś mam zamiar uszykować składniki na drożdzowca 14 godzin 

To fantastyczny przepis jest na ten sernik!
Tylko co "trzyma" tą masę? Ona się nie rozpływa po upieczeniu? Nie rozwarstwia się?
Ja też spróbowałabym z prawdziwym budyniem ;:26

Tylko co "trzyma" tą masę? Ona się nie rozpływa po upieczeniu? Nie rozwarstwia się?
Ja też spróbowałabym z prawdziwym budyniem ;:26
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
ANIU nie masz się czego obawiać nic się nie rozwarstwia . Spokojna głowa . Jak nie wypróbujesz nie będziesz wiedzieć . Mnie to też zdawało się nienormalne
Szybciutko pragne poinformować ,ze drożdżowiec wyszedł wybornie.Mamuchno kochana jak urósł
Nie wiem czy dobrze zrobiłam wylewając ciasto na zwykłą podłużną blaszkę do pieczenia.Może to miała być blaszka z piekarnika ??(ta wyższa?)No takie ciacho wyszło ,ze nie szło go do ,,paszczy,,wsadzić.Może robić z połowy porcji ,albo na dwie blaszki
Teraz pytanie....Skoro tak cudnie urósł placek,a chciała bym jeszcze dodać mase makową to mogę z połowy porcji czy raczej z całości i na jaką blaszkę lać ciasto skoro ono już tak wielkie wyrosło??? Moja propozycja na kruszonkę,więcej mąki mniej cukru...Cukier powoduje twardość kruszonki(bynajmniej ja wolę mniej chrupiącą) Drożdzowcem zaskoczyłam teścia,stwierdził ,ze w życiu takiego wielkiego ciacha nie widział hihihi.Wielkie Dzięki za przepis

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Pestko, czy ten?
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0#p1196890
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0#p1196890
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Zrobiłam sernik bez sera Jadziu. Kompletnie mi nie wyszło
Masa w smaku jest przepyszna, ale w czasie pieczenia nic jej nie wiąże i po upieczeniu ma tą samą półpłynną konsystencję jak przed upieczeniem. Z ciasta spodniego natomiast wyszła mi twarda 'podeszwa', w dodatku piekarnik mi ją trochę podpalił.
Kompletna poraszka
.
Muszę trochę popracować na tym przepisem (jeśli pozwolisz
), bo ciasto w smaku naprawdę jest pyszne
.

Masa w smaku jest przepyszna, ale w czasie pieczenia nic jej nie wiąże i po upieczeniu ma tą samą półpłynną konsystencję jak przed upieczeniem. Z ciasta spodniego natomiast wyszła mi twarda 'podeszwa', w dodatku piekarnik mi ją trochę podpalił.
Kompletna poraszka

Muszę trochę popracować na tym przepisem (jeśli pozwolisz

Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Ja też zrobiłam tydzien temu sernik bez sera- REWELACJA!!!
Wielkie dzięki za przepis Jadziu!!
Uzyłam nawet śmietany 18% bo w poblizu nie było innej, cukier też zredukowałam o połowę a na wierzch posypałam płatki migdałowe.
Ciasto wyszło pyszne, tylko po upieczenieu trzeba je całkowicie ostudzić. A najlepszej jest na drugi dzień, po nocy w lodówce. Gdyby nie rozsądek zjadłabym pół blaszki na raz!
Aniu, ciasto wiążą jajka i budyń! Wydaje się płynne dopóki nie ostygnie.
Lepiej tez pieć od góry a na 15 ostatnie minut włączyc góra i dół + nawiew. Wtedy nie przypali się spód.
Jeszczeraz dziękuję i proszę o więcej takich pysznych przepisów!

Wielkie dzięki za przepis Jadziu!!

Uzyłam nawet śmietany 18% bo w poblizu nie było innej, cukier też zredukowałam o połowę a na wierzch posypałam płatki migdałowe.
Ciasto wyszło pyszne, tylko po upieczenieu trzeba je całkowicie ostudzić. A najlepszej jest na drugi dzień, po nocy w lodówce. Gdyby nie rozsądek zjadłabym pół blaszki na raz!

Aniu, ciasto wiążą jajka i budyń! Wydaje się płynne dopóki nie ostygnie.
Lepiej tez pieć od góry a na 15 ostatnie minut włączyc góra i dół + nawiew. Wtedy nie przypali się spód.
Jeszczeraz dziękuję i proszę o więcej takich pysznych przepisów!

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Bo w budyniu jest mąka
A na dobrą sprawę każdy sernik póki nie ostygnie na dobre, jest nieco płynny.

A na dobrą sprawę każdy sernik póki nie ostygnie na dobre, jest nieco płynny.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."