
Ciasta Bogusi
- Zyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2939
- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
- Kontakt:
Re: Ciasta Bogusi
Jadziuś ja te sklepy mam blisko - dziękuję 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5636
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ciasta Bogusi
Kubeczki niemieckiej śmietany Schmand 24% mają najczęściej 250g, czasem ją używam, jest świetna, bardzo gęsta!JAKUCH pisze: Do tej wersji na zdjęciu miałam wszystkie produkty z Niemiec a tam jest 24% śmietana i nazywa się schmand a te budynie miałam z firmy Landliebe . One naprawdę mają w środku kruszoną wanilię i są pyszne . Te nasze waniliowe [oczywiście bez śmietany u góry ] nie są tak dobre . Zobaczę ilu gramowe są te kubki i napiszę [wiadomo ,że smietany ]

Czyli 5 kubeczków wychodzi 1250g śmietany.
Zrobię z mandarynkami jak mówicie, że dobre.
W Niemczych to ciasto sprzedają nawet gotowe w sklepach i jest bardzo popularne (Mandarinen-Schmand-Kuchen),
Widziałam też wersję z truskawkami, wygląda smakowicie.
Zatem do dzieła!

- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 33424
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bytom
Re: Ciasta Bogusi
Dziś kupiłam w Caerfurze z Danona 22% śmietanę i budynie waniliowe . Ta smietana jest 200gr. a budynie mają po 125 gr.Będę znowu piekła to ciasto synowi na urodziny . Nawet nie przypuszczałam ,że aż tak dużo śmietany tam wchodzi . Życzę Wam miłego pieczenia .Ewuniu nawet nie wiedziałam ,że takie ciasto można kupić w Niemczech



- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Ciasta Bogusi
Bomba kaloryczna to, to jest, ale pewnie smakuje wybornie.
Co tam kilogramy - wiosna wyciągnie z nas siódme poty i znów będziemy szczupłe.....

Co tam kilogramy - wiosna wyciągnie z nas siódme poty i znów będziemy szczupłe.....

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Zyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2939
- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
- Kontakt:
Re: Ciasta Bogusi
Napiszę czy wyjdzie. Dziękuję
Jadziuś

Re: Ciasta Bogusi
Czekam z utęsknieniem na fotki serniczka.Ja dziś mam zamiar uszykować składniki na drożdzowca 14 godzin 

Re: Ciasta Bogusi
To fantastyczny przepis jest na ten sernik!
Tylko co "trzyma" tą masę? Ona się nie rozpływa po upieczeniu? Nie rozwarstwia się?
Ja też spróbowałabym z prawdziwym budyniem ;:26

Tylko co "trzyma" tą masę? Ona się nie rozpływa po upieczeniu? Nie rozwarstwia się?
Ja też spróbowałabym z prawdziwym budyniem ;:26
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 33424
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bytom
Re: Ciasta Bogusi
ANIU nie masz się czego obawiać nic się nie rozwarstwia . Spokojna głowa . Jak nie wypróbujesz nie będziesz wiedzieć . Mnie to też zdawało się nienormalne
Re: Ciasta Bogusi
Szybciutko pragne poinformować ,ze drożdżowiec wyszedł wybornie.Mamuchno kochana jak urósł
Nie wiem czy dobrze zrobiłam wylewając ciasto na zwykłą podłużną blaszkę do pieczenia.Może to miała być blaszka z piekarnika ??(ta wyższa?)No takie ciacho wyszło ,ze nie szło go do ,,paszczy,,wsadzić.Może robić z połowy porcji ,albo na dwie blaszki
Teraz pytanie....Skoro tak cudnie urósł placek,a chciała bym jeszcze dodać mase makową to mogę z połowy porcji czy raczej z całości i na jaką blaszkę lać ciasto skoro ono już tak wielkie wyrosło??? Moja propozycja na kruszonkę,więcej mąki mniej cukru...Cukier powoduje twardość kruszonki(bynajmniej ja wolę mniej chrupiącą) Drożdzowcem zaskoczyłam teścia,stwierdził ,ze w życiu takiego wielkiego ciacha nie widział hihihi.Wielkie Dzięki za przepis






- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Ciasta Bogusi
Pestko, czy ten?
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0#p1196890
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0#p1196890
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Ciasta Bogusi
Zrobiłam sernik bez sera Jadziu. Kompletnie mi nie wyszło
Masa w smaku jest przepyszna, ale w czasie pieczenia nic jej nie wiąże i po upieczeniu ma tą samą półpłynną konsystencję jak przed upieczeniem. Z ciasta spodniego natomiast wyszła mi twarda 'podeszwa', w dodatku piekarnik mi ją trochę podpalił.
Kompletna poraszka
.
Muszę trochę popracować na tym przepisem (jeśli pozwolisz
), bo ciasto w smaku naprawdę jest pyszne
.

Masa w smaku jest przepyszna, ale w czasie pieczenia nic jej nie wiąże i po upieczeniu ma tą samą półpłynną konsystencję jak przed upieczeniem. Z ciasta spodniego natomiast wyszła mi twarda 'podeszwa', w dodatku piekarnik mi ją trochę podpalił.
Kompletna poraszka

Muszę trochę popracować na tym przepisem (jeśli pozwolisz


Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5636
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ciasta Bogusi
Ja też zrobiłam tydzien temu sernik bez sera- REWELACJA!!!
Wielkie dzięki za przepis Jadziu!!
Uzyłam nawet śmietany 18% bo w poblizu nie było innej, cukier też zredukowałam o połowę a na wierzch posypałam płatki migdałowe.
Ciasto wyszło pyszne, tylko po upieczenieu trzeba je całkowicie ostudzić. A najlepszej jest na drugi dzień, po nocy w lodówce. Gdyby nie rozsądek zjadłabym pół blaszki na raz!
Aniu, ciasto wiążą jajka i budyń! Wydaje się płynne dopóki nie ostygnie.
Lepiej tez pieć od góry a na 15 ostatnie minut włączyc góra i dół + nawiew. Wtedy nie przypali się spód.
Jeszczeraz dziękuję i proszę o więcej takich pysznych przepisów!

Wielkie dzięki za przepis Jadziu!!

Uzyłam nawet śmietany 18% bo w poblizu nie było innej, cukier też zredukowałam o połowę a na wierzch posypałam płatki migdałowe.
Ciasto wyszło pyszne, tylko po upieczenieu trzeba je całkowicie ostudzić. A najlepszej jest na drugi dzień, po nocy w lodówce. Gdyby nie rozsądek zjadłabym pół blaszki na raz!

Aniu, ciasto wiążą jajka i budyń! Wydaje się płynne dopóki nie ostygnie.
Lepiej tez pieć od góry a na 15 ostatnie minut włączyc góra i dół + nawiew. Wtedy nie przypali się spód.
Jeszczeraz dziękuję i proszę o więcej takich pysznych przepisów!

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Ciasta Bogusi
Bo w budyniu jest mąka
A na dobrą sprawę każdy sernik póki nie ostygnie na dobre, jest nieco płynny.

A na dobrą sprawę każdy sernik póki nie ostygnie na dobre, jest nieco płynny.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."