Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Małgoś
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 wrz 2006, o 11:31

Post »

To jak śledzie...to i ja swoje dwa przepisy wrzucę..może siedmiokropko zachęcimy towarzystwo?? :D

65. Śledź w sosie curry z bananem
Składniki:

1 kg śledzi

1 banan

2 łyżki czubate rodzynek

1/2 łyżeczki curry

1 duża cebula (można dać dwie)

1/2 pojemnika śmietany (dużego pojemnika) lub w wersji light jogurtu

1/2 słoika majonezu (dużego)

cukier - szczypta, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Śledzie wymoczyć, pokroić w kawałki i ułożyć w miseczce .
Cebulkę kroimy w kosteczkę, banana w ćwiarteczki - plastereczki. Rodzynki parzymy. Mieszamy śmietanę z majonezem, dodajemy curry, cukier, sól i pieprz. W taki sosik wkładamy banana, rodzynki i cebulkę. Zalewamy śledziki i tak przygotowane wkładamy do lodówy. Najlepiej smakują na drugi dzień.

66. Śledzie Małgoś po kaszubsku z wariacjami

Składniki:

60 dag filetów śledziowych matias

6-8 dużych cebul

5 dag rodzynek

10 śliwek suszonych

2 łyżki majeranku

1 słoiczek pieczarek marynowanych

słoiczek przecieru pomidorowego

sól, cukier, papryka słodka w proszku, pieprz

Sposób wykonania:

Cebulkę pokroić w ćwierć krążki, dodać sparzone uprzednio rodzynki, śliwki pokroić w paseczki. Smażyć na oliwie lub oleju aż cebula będzie szklista a śliwki miękkie. Dodać do tego pokrojone w paski pieczarki i ogórka (w kostkę). Smażyć około 2-3 min. Dodać majeranek i przyprawy.
Jeżeli powstały sos będzie za bardzo kwaskowy - dosypać więcej cukru.
Śledzie (pokrojone na kawałeczki)układać w naczyniu i przekładać wystudzonym sosem. Do lodówki na 1 dobę.

Smacznego!

Poprawiłam formatowanie :) Nalewka
-----------------
Małgoś
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

67. Śledziowa sałateczka ode mnie :wink:

Półmisek cienko smarujemy majonezem i układamy w nim nastepujące warstwy :

1 kwadraty śledziowe - majonez
2 cebula pokrojona w drobną kostkę - majonez
3 starte na grubej tarce 2-3 ugotowane marchewki - majonez
4 starte..... 2 ugotowane zimniaki - majonez
5 starte..... białka z ugotowanych 2 jajek - majonez
6 starte..... żółtka z jajek

Sałatkę Małgosi będę próbowała jutro :wink:
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

68. Śledzie czosnkowo - majerankowe
10 płatów matiasów
10 ząbków czosnku
1/2 paczki majeranku
1 szklanka oleju
Śledzie wymoczyć w mleku do odpowiedniej słoności, każdy płat śledzia natrzeć porządnie majerankiem. Na każdy płat wycisnąć ząbek czosnku, pokroić na mniejsze kawałki i zalać olejem i odstawić na dobę do lodówki.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
justa
100p
100p
Od: 5 cze 2007, o 22:58

Post »

To ja do tych wszystkich pysznych sałatek proponuję 69. grzanki ala zapiekanki.
Potrzebne będą:weka, majonez, czosnek, ser zółty, mogą być pieczarki podsmażone. Wekę kroimy na kromki. w zależności od ilości osób bierzemy majonez, starty ser żółty i rozdrobniony czosnek - może być w proszku - i wszystko mieszamy. Smarujemy kromki ta masą, a na wierzch pieczarki - jeśli je mamy - i do piekarnika na 10 min. Szybkie i pyszne. SMACZNEGO :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dla nieobznajomionych - weka to bułka tzw. wrocławska albo jakaś inna długa.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
mamateo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lis 2007, o 11:25

Post »

To teraz, żeby "przełamać" wątek o śledziach ;), przepis na:

70. KOLOROWA SAŁATKA Z MAKARONEM

Składniki:
1/2 paczki makaronu kokardki (najlepiej właśnie tego kolorowego, ze szpinakiem i pomidorami)
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1/2 puszki ananasa
1/2 średniej kapusty pekińskiej
majonez
pieprz, sól, cukier, oliwa
odrobina sosu sojowego (ok 1-2 łyżki)

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pierś pokroić w drobną kostkę, przyprawić pieprzem, cukrem (1/2 łyżeczki) i sosem sojowym. Usmażyć na chrupko na oliwie. Kapustę pekińską drobno poszatkować, pokroić ananasa w kostkę, dodać kukurydzę. Do miski wrzucić chłodny makaron i kurczaka i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Przyprawić do smaku majonezem i przyprawami (polecam świeżo zmielony kolorowy pieprz). I smacznego!

Suuuper sałatka, zarówno na domową kolację, jak i na przyjęcie- bo dekoracyjna (robiłam ją na naszą rocznicę ślubu i wszyscy byli zachwyceni ;))

Polecam ;)
Awatar użytkownika
alice80
50p
50p
Od: 17 lis 2007, o 22:02

Post »

71. SAŁATKA Z SALAMI

1puszka kukurydzy
1puszka groszku konserwowego
1puszka czerwonej fasolki konserwowej
30dkg sera żółtego
30dkg kiełbasy Salami
1 majonez "delikatny w smaku"

Ser i Salami pokroić w drobną kostkę. Składniki wymieszać. SMACZNEGO!!!

Do sałatki można dodać ogórek konserwowy, jak również możliwie najdrobniejszy makaron. Zamiast Salami można zastosować łagodną w smaku wędlinę a nawet wędzone udko oczywiście pokrojone w kosteczkę.
Wyśmienite!
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też mam 72. przepis na naleśniki z parówką, ale nazywają się po nelsońsku.
Są bardzo podobne do tych tu już opisanych, ale troszeczkę się różnią. W naleśnik wkładam dwie połówki parówki. Na to kładę kawałek żółtego sera, kawałek ogórka kiszonego, kawałek papryki i pomidora. Całość zawijam i panieruję. Na każdy naleśnik wyciskam musztardę i ketchup. Można zrobić takie fantazyjne wężyki. Nie ma dużo roboty, ale pychota.

Nie mam zwykle dużo czasu dlatego lubię przepisy, które nie wymagają dużego nakładu pracy. Moi znajomi zawsze dopominają się u mnie o golonkę. Jest to mój własny przepis. Może zbyt prosty, ale wszystkim smakuje.

73. Golonkę (najlepiej małą) obsypać przyprawami (mogą to być te gotowe do mięs lub własne w zależności od upodobań). Podsmażyć na patelni, by zarumieniła się skórka. Do rondla (ja używam zeptera) wlać ok 2 cm piwa, włożyć liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć pokrywką i dusić. Golonka musi być bardzo miękka, by mięsko odchodziło od kości.

Życzę smacznego. Beata.
mia63
100p
100p
Od: 3 gru 2006, o 22:56

Post »

empuza pisze:1 sałata
2 pomidory
3 kromki bulki paryskiej
1 ogórek świeży
1 kalarepka
6 łyzek oleju
1 1/2 octu winnego, 1 łyzka majonezu
zabek czosnku, sól, pieprz, bazylia

to ile tego octu winnego?
pozdrawiam serdecznie
Ula R
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

74. Sałatka arabska po polsku

Surowce
kasza burghul (gruba)
ogórek surowy długi - w kostkę
ogórek kiszony duży - w kostkę
oliwki bez pestek - jakiekolwiek - ilość dowolna, ja lubię dużo
cebula słodka, albo czerwona, jakakolwiek, byle łagodna w smaku - w kostkę
papryka czerwona świeża - w drobną kostkę
marchewka surowa - w półplasterkach
oliwa
ziele kolendry, ziele mięty, oregano, mogą być świeże, albo ususzone
ser feta twardy, albo ser żółty wędzony, albo kilka cienkich parówek cielęcych, albo skwarki z chudego boczku

Przepis
Kaszę ugotować na prawie miękko. Letnią wymieszać z oliwą, oliwkami przekrojonymi na pół, pokrojonymi warzywami, ziołami i wybranym dodatkiem (ser albo mięsko). Odstawić, aby się przegryzło. Jeść :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57

Post »

Co to za kasza i skąd ją wziąc? A twardy ser feta? to chyba tylko oryginalny grecki?
Inne się nie umywają... chociaż lubię z mlekowi..; po otwarciu odcedzam i przechowuję około tygodnia, czasem dłużej w opakowaniu i w lodówce, jest wtedy trochę mniej "rozdyźdany"
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To taka kasza pszenna ze sklepu "kolonialnego" w Łodzi :D Na pewno jest też w sklepie z różnościami ze świata. Może być też podobno w sklepach ze zdrową żywnością, ale nie sprawdzałam. A jeśli nie ta, to można użyć kuskusu, to niemal to samo, tylko drobniejsze i zalewa się wrzątkiem, zamiast gotować.

A ser też wszystko jedno jaki, byle twardy i słony. Ja fetę kupuję w Tesco albo w innym hipermarkecie, ale jeśli nie feta, to "zamiast" mógłby być też oscypek, albo jakiś twardy ser kozi, albo cokolwiek. Dziś była sałatka z parówkami, całkiem niezła :D
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Nalewka pisze:Sałatka arabska po polsku

Surowce
kasza burghul (gruba)
ogórek surowy długi - w kostkę
ogórek kiszony duży - w kostkę
oliwki bez pestek - jakiekolwiek - ilość dowolna, ja lubię dużo
cebula słodka, albo czerwona, jakakolwiek, byle łagodna w smaku - w kostkę
papryka czerwona świeża - w drobną kostkę
marchewka surowa - w półplasterkach
oliwa
ziele kolendry, ziele mięty, oregano, mogą być świeże, albo ususzone
ser feta twardy, albo ser żółty wędzony, albo kilka cienkich parówek cielęcych, albo skwarki z chudego boczku

Przepis
Kaszę ugotować na prawie miękko. Letnią wymieszać z oliwą, oliwkami przekrojonymi na pół, pokrojonymi warzywami, ziołami i wybranym dodatkiem (ser albo mięsko). Odstawić, aby się przegryzło. Jeść :)
Nalewko a ile tej kaszy ????? :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tyle ile zostanie z obiadu z poprzedniego dnia :lol:

Na ogół gotuję garstkę suchej na osobę i dodatkową garstkę na garnek. W tzw. dużej lekko osolonej wodzie, jakieś 10 minut, zależy dla ilu osób. ogólnie rzecz biorąc podobnie jak ryż, ale trochę krócej.

Z obiadu zostaje garstka - dwie ugotowanej kaszy i tyle wystarcza na sałatkę dla trzech dorosłych osób, bo są w niej jeszcze różne dodatki. Nie może jej być za dużo, bo przyćmi inne smaki.
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41

Post »

Pytanie mam do "Małgoś" !!! Czy przy śledziach po kaszubsku marynowane pieczarki można zastąpić innymi marynowanymi np.podgrzybki, prawdziwki lub maślaczki ?????
Ulka buziaki przesyła
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”