
65. Śledź w sosie curry z bananem
Składniki:
1 kg śledzi
1 banan
2 łyżki czubate rodzynek
1/2 łyżeczki curry
1 duża cebula (można dać dwie)
1/2 pojemnika śmietany (dużego pojemnika) lub w wersji light jogurtu
1/2 słoika majonezu (dużego)
cukier - szczypta, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Śledzie wymoczyć, pokroić w kawałki i ułożyć w miseczce .
Cebulkę kroimy w kosteczkę, banana w ćwiarteczki - plastereczki. Rodzynki parzymy. Mieszamy śmietanę z majonezem, dodajemy curry, cukier, sól i pieprz. W taki sosik wkładamy banana, rodzynki i cebulkę. Zalewamy śledziki i tak przygotowane wkładamy do lodówy. Najlepiej smakują na drugi dzień.
66. Śledzie Małgoś po kaszubsku z wariacjami
Składniki:
60 dag filetów śledziowych matias
6-8 dużych cebul
5 dag rodzynek
10 śliwek suszonych
2 łyżki majeranku
1 słoiczek pieczarek marynowanych
słoiczek przecieru pomidorowego
sól, cukier, papryka słodka w proszku, pieprz
Sposób wykonania:
Cebulkę pokroić w ćwierć krążki, dodać sparzone uprzednio rodzynki, śliwki pokroić w paseczki. Smażyć na oliwie lub oleju aż cebula będzie szklista a śliwki miękkie. Dodać do tego pokrojone w paski pieczarki i ogórka (w kostkę). Smażyć około 2-3 min. Dodać majeranek i przyprawy.
Jeżeli powstały sos będzie za bardzo kwaskowy - dosypać więcej cukru.
Śledzie (pokrojone na kawałeczki)układać w naczyniu i przekładać wystudzonym sosem. Do lodówki na 1 dobę.
Smacznego!
Poprawiłam formatowanie
