Krzewy liściaste - Bufo-bufo
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Krzewy liściaste -prośba o identyfikację.
Bardzo jestem ciekawa, co z tego jaśminowca ujawni się w przyszłym sezonie.
Przeszukałam wiele ofert różnych polskich szkółek i nie natrafiłam na nazwę jaśminowca, która przypominałaby to co Bufo-bufo sugerowała. Będę niecierpliwie czekać na foty z przyszłego roku.
Przeszukałam wiele ofert różnych polskich szkółek i nie natrafiłam na nazwę jaśminowca, która przypominałaby to co Bufo-bufo sugerowała. Będę niecierpliwie czekać na foty z przyszłego roku.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie zapomnę o tym wątku w przyszłym roku. Obawiam się jedynie że ta roślina nie jest karłowa, choć na taką wyglądała.. (drobny liść oraz miniaturowy kwiat). Te pędy juwenilne zupełnie zbiły mnie z tropu.. 

- śnieżka
W sumie pojęcie ,karłowe' nie jest tu jednoznaczne. Dla sprzedawcy roślina osiągająca 1.5m może być karłowa w stosunku do innej odmiany tej samej rośliny, osiągającej od 3 do 5m, bo tyle mogą mieć niektóre jaśminowce.
To że po posadzeniu wypuściła duże, silne pędy też nie musi do końca wskazywać na to, że docelowo jest duża. Wielokrotnie zdarzało mi się nabywać rośliny przetrzymywane w pojemnikach przez dłuższy czas w punktach sprzedaży, które były po prostu ,zagłodzone', a gdy zostały posadzone do żyznej gleby to trochę ,szalały'. W następnych latach sytuacja się normowała.
A co do nazwy, może jest szansa odnalezienia oferty tego sprzedawcy i sprawdzenia nazwy, albo po prostu kontaktu telefonicznego i podpytania się, jakie odmiany były w sezonie sprzedawane? Może w ten sposób szybciej udałoby się ustalić nazwę kupionej odmiany?
To że po posadzeniu wypuściła duże, silne pędy też nie musi do końca wskazywać na to, że docelowo jest duża. Wielokrotnie zdarzało mi się nabywać rośliny przetrzymywane w pojemnikach przez dłuższy czas w punktach sprzedaży, które były po prostu ,zagłodzone', a gdy zostały posadzone do żyznej gleby to trochę ,szalały'. W następnych latach sytuacja się normowała.
A co do nazwy, może jest szansa odnalezienia oferty tego sprzedawcy i sprawdzenia nazwy, albo po prostu kontaktu telefonicznego i podpytania się, jakie odmiany były w sezonie sprzedawane? Może w ten sposób szybciej udałoby się ustalić nazwę kupionej odmiany?
- Bufo-bufo
Dziękuję za wyjaśnienia, niestety dotarcie do sprzedawcy jest mało prawdopodobne gdyż zakupiłam tę roślinę na targach (no chyba że do kolejnych targów..). Hehe najbliżej mam sklep ogrodniczy w którym sprzedawca uznaje za niecelowe umieszczanie tablic z nazwami roślin.. TAAK 

- śnieżka
No szkoda, a już liczyłam, że może sprawa się szybciej wyjaśni. No cóż wypada czekać do następnego roku.
A swoją drogą jak nabyty na targach, to w ogóle nie ma gwarancji, że to rzeczywiście karłowy i że jego nazwa jest faktycznie taka, jaką podał sprzedawca. Nie wszyscy znają się na tym, czym handlują i nie wszyscy są godni zaufania.
A swoją drogą jak nabyty na targach, to w ogóle nie ma gwarancji, że to rzeczywiście karłowy i że jego nazwa jest faktycznie taka, jaką podał sprzedawca. Nie wszyscy znają się na tym, czym handlują i nie wszyscy są godni zaufania.
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Ja też kupiłam jaśminowca na targach. Za duży to on nie był. Dopiero po posadzeniu na stałe miejsce zaczął się szał rośnięcia. Zaczął puszczać bardzo grube gałęzie w porównaniu z tymi co miał wcześniej. Teraz ma co najmniej 2m i jeszcze by rósł w górę i wszerz jak bym mu pozwoliła. Nie chcę zeby wyrósł mi na olbrzyma to go przycinam. Nic a nic przycinanie mu nie szkodzi. Kwiaty ma nie duże ale za to ślicznie pachną.
- Bufo-bufo
Przesadziłam biedaka między dereń alba 'sybirica variegata' a sosnę czarną, niech więc rośnie jak mu się podoba, w zasadzie lepiej gdyby nie został karłowym krzewem w tym towarzystwie
a na przyszłość mam nauczkę żeby zawsze zapisywać nazwę na miejscu zakupu.

- falkenburg
- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
Re: Krzewinka
Uwaga - nie zimuje w gruncieBufo-bufo pisze:Witam!
Krzewinka delikatna i krucha o blado-szarych, drobnych gałązkach. Nieco przypomina lawendę. Wiem tyle że jest sprzedawana przez kwiaciarzy..Proszę o oznaczenie.
Małgorzata i Krzysztof
- Bufo-bufo
Re: Krzewy liściaste - Bufo-bufo
O tak, dziękuję, widać to po tych delikatnych nie drewniejących pędach..znalazłam już parę opisów w sieci. Dziękuję 
ps. a gdzie się podział ten tajemniczy czarno-biały awatarek?

ps. a gdzie się podział ten tajemniczy czarno-biały awatarek?
- Bufo-bufo
Re: Krzewy liściaste - Bufo-bufo
Jeśli chodzi o jaśminowca jest to najprawdopodobniej :
'Manteau d'Hermine', którego typowała Grażynka (Śnieżka). Tej zimy podmarzł (podobnie jak niektóre z sąsiednich krzewuszek), więc ze zdjęciem zaczekam.
'Manteau d'Hermine', którego typowała Grażynka (Śnieżka). Tej zimy podmarzł (podobnie jak niektóre z sąsiednich krzewuszek), więc ze zdjęciem zaczekam.