na początek ciasto z chałwą : które było ostatnio na spotkaniu u Jolciajci

1 CIASTO Z CHAŁWĄ
potrzebne - upieczony biszkopt przekrojony na pół
krem :
250 -300 gr. chałwy
kostka margaryny
3/4 szklankę cukru pudru (może być zwykły, ale zwykły trzeba dłużej ucierać)
rodzynki
orzechy posiekane
20-30 ml wódki lub spirytusu
polewa:
czekolada mleczna /lub z bakaliami - nie nadziewana
czekolada biała
margarynę utrzeć, dodać cukier i utrzeć na jednolitą masę, podrobić chałwę i ucierając wrzucać po kawałku i dolewać po troszku alkoholu, dodać orzechy i rodzynki i ucierać dalej do wyrobienia jednolitej masy bez grudek
gotową masę podzielić na dwie części 3/4 i 1/4 - 3/4 dać na biszkopt przykryć 2 częścią 1/4 rozsmarować
rozpuścić z odrobiną wody czekoladę czarną na małym gazie, mieszając by się nie przypaliła i odstawić na chwilkę do przestygnięcia, tak samo rozpuścić drugą czekoladę białą
przestudzoną czekoladą polać ciasto po wierzchu, najpierw czarną - robiąc różne wzorki, gdy zastygnie polać przestudzoną białą czekoladą - odstawić w chłodne mniejsze do dobrego zastygnięcia czekolad i kroić, i jeść

moje drugie ciasto jakie nauczyłem się piec

2 JASKÓŁCZE GNIAZDA
6 jaj
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka masła lub margaryny
2 łyżki wody
3 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
200g wiórków kokosowych
margarynę/masło rozpuścić z wodą szklanką cukru i kakao i ostudzić
3 białka ubić ze szczyptą soli ubijając dodać szklankę cukru i wiórki kokosowe
3 białka ubić ze szczyptą soli, dodać rozpuszczoną masę, mąkę , żółtka , proszek i wymieszać mikserem - wylać na natłuszczoną blachę łyżeczką ponakładać kokosowe "kupki" i piec ok 30 min w temp. 160 - 180stopni
3. CIELAK (dostałem niedawno od koleżanki ale polowałem na przepis już pewien dłuższy czas

Składniki:
Ciasto
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
3/4 szkl. oleju
2 całe jaja
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa;
30 dkg sera przekręconego
3 żółtka(piana)
1/2 palmy
1 szkl. cukru
1 łyżka kartoflanki
Przepis:
Składniki ciasta razem wszystkie połączyć i wylać na uprzednio wysmarowaną tłuszczem blachę.
Składniki masy serowej również połączyć i wykładać łyżką na ciasto robiąc małe odstępy. Piec 45 min.
na razie tyle