Pieczarki - uprawa amatorska

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
adasko79
50p
50p
Od: 30 maja 2010, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pieczarki - UPRAWA amatorska

Post »

jahcio jest pare miejsc w polsce gdzie sprzedają podłoże i torf, wrzuć w necie i sprawdzisz gdzie w twojej okolicy. Ja mieszkam koło wrocławia a po podłoże musze zaiwaniać koło Opola czyli jakieś 150 km (w jedną stronę) a torf to wyczaiłem w jakimś większym sklepie ogrodniczym we Wrocławiu (typowo do pieczarek mi sprowadzają). Torf warto kupić typowo do pieczarek a nie jakiś zwykły co w jakimś ogrodniczym ci powiedzą, że zrobią z pH pow. 7,5 nic z tego nie wyjdzie. Powodzenia
adasko79
50p
50p

Post »

a jak ci rosną pieczarki tylko bo bokach to jeszcze nic złego, jest tam pewnie miej ziemi i szybciej wychodzą takie wcześniaki, spokojnie i na całości powinny się pojawić, może nie od razu tylko takimi plamami bo może nie równo przerastało.
dorot
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2010, o 08:48

Post »

Witam, czy ktoś z was wie jakie środki mogę zastosować przeciwko rdzawej plamistości pieczarek? Jakby tego było mało to po zebraniu moich pieczarek z pierwszego rzutu na torfie pojawiła sie niebieska pleśń. Czy mogę jeszcze moją "uprawę" uratować?
eldar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lis 2010, o 15:02

Post »

Witam wszystkich.
Pierwszy raz zaczynam mini hodowlę pieczarki i mam pytanie, czy to normalne, że na ziemi przykrywającej grzybnię pojawia się biały nalot, który wygląda jak pleśń i rośnie tak dosyć wysoko, bo wydaje mi się że chyba tak nie powinno być.
Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi.
adasko79
50p
50p

Post »

ten biały nalot to możliwe, że ci przerasta okrywa ale bez foto to ciężko powiedzieć ile po nałożeniu okrywy tak się dzieje ? na całośći czy plamy ? a jakieś zawiązki się tworzyły ? jak już przerasta torobić szok
devnull
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lis 2010, o 02:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, chciałbym zacząć bawić się uprawą pieczarek. Znajomy dostawca podrzucił mi kostkę kompostu z grzybnią... po prostu rewelacja... może zna ktoś osoby zajmujące się handlem kostki? Skupują kostki od dużych firm produkujących to? Z góry dzięki za informację!
w ostateczności mógłby mi ktoś polecić jakąś firmę produkującą podłoże pod pieczarki?
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Kupiłem dwie wielkie,30kilogramowe kostki w firmie Gadar.Z transportem kosztowało mnie ok 120 zł.
Już pokazały się pierwsze grzybki,na razie są wielkosci naparstka.
mirzan
---

Post »

A jutro pójdą na kolację. Obrazek Obrazek Obrazek
mirzan
---

Post »

Coraz więcej. Obrazek
dragon44
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 gru 2010, o 19:58

Post »

Witam starych pieczarkarzy, ja 3 tygodnie temu kupilem kostke z grzybnia i dzis zebralem juz pierwsze grzybki :D , tylko teraz nie wiem co zrobic i mam pytanie. Wszedzie pisze, ze trzeba dokladnie usunac stara grzybnie, zeby nie wdaly sie robaczki. Wiec czy mam usunac wszystko biale z torfu, czy po prostu usunac caly torf i nasypac nowego?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobrze jest wykręcić razem z nóżką ,a w razie większych dziur w okrywie uzupełnić torfem. Okrywę przerasta grzybnia i musi być aby następne rosły.
adasko79
50p
50p

Post »

dragon44 nic tam nie wywalaj, grzyby jeszcze będziesz miał a jak wywalisz grzybnie to co ? znowu grzybnia i okrywa, tak jak pisał ekopom, pilnuj aby wilgotna był i uważaj nę dokładnie sprząta po zbiorach aby inne grzyby się nie rozwijały przy kolejnej uprawie
ekofarmer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 gru 2010, o 20:42

Post »

Witam

Uprawę pieczarek rozpocząłem 10 grudnia, bardzo mnie to zainteresowało i chciałem spróbować. Kupiłem więc zmoderowano grzybnię pieczarki białej (mała 5kg) i boczniaka cytrynowego. Prędziutko po otrzymaniu przesyłki przystąpiłem do uprawy. Odrobinę spryskałem podłoże, zasypałem torfem, który dostałem i nawodniłem. Zakryłem folią i postawiłem w temp pokojowej - u mnie jest to ok 23-24 stopnie. Od wczoraj, a dziś to już szczególnie zobaczyłem coś niepokojącego na mojej uprawie - jakieś białe plamki pojawiają się nad ziemią. Nie wiem co z tym zrobić. Czy tak powinno być, czy to nie za wcześnie ( dziś dopiero 5 dzień) i czy taka temperatura jest odpowiednia. Bardzo proszę o pomoc kogoś, kto się już na tym trochę zna, nie chcę aby zniszczyło mi uprawę :( Na dole załączam zdjęcia tego czegoś - to białe pojawiło się po bokach, na środku tego jeszcze nie ma. Robiłem wszystko zgodnie z instrukcją którą dostałem. Proszę o pomoc co powinienem teraz zrobić, krok po kroku, bo jestem ciemny jak na razie :(

Obrazek

Obrazek
mirzan
---

Post »

W tych miejscach wyrosną pierwsze grzyby,tez tak miałem.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uprawy pieczarek za bardzo nie powinno przykrywać folią, lepiej papierem, bo wydziela się CO2 , jeżeli zajrzysz lekko w okrywę i będzie biały rozrost grzybni ,to powinieneś schładzanie ,a teraz to nie ma problemu +12 do15 oC. Okrywę możesz lekko zraszać , aby była wilgotna i za kilka dni powinny pokazać się owocniki -młode pieczarki . Boczniak pewnie dłużej będzie przerastał. Można zrobić w foli 1 cm otwory i w tych miejscach będą się zawiązywały grzyby .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”