Magnolia naga (Magnolia denudata) ' Yellow River '
- aniawoj
- Przyjaciel Forum 
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Żółta magnolia Fei Huang
U mnie niestety 'Susan' otwiera jeden kwiat 

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;

Iwciachnie denerwuj się.Twoja magnolia bedzie kwitła co roku.W pierwszym roku po posadzeniu kwitnie,ale w drugim całą swoją siłę pożytkuje na rozrost korzeni.Tez wpadłam w panikę kiedy moja nie zakwitła.Teraz kwitnie co roku.W tej chwili ma piekne zawiązki pakow na przyszłą wiosnę,a czy zakwitnie  w pełnej krasiei czy kwiaty nie pomarzną to już inna sprawa.Oby przymrozki wiosenne były łagodne.ANIAWOJ,,suzana,, reaguje bardzo szybko na zmianę temperatury.U nas w pażdzierniku były juz temperatury -5 więc na takie  terażniejsze ocieplenie może reagować rozwini ęciem się pąkow kwiatowych,tylko pytanie co wiosną  Czy znowu dopadnie nas nieurodzaj?????
 Czy znowu dopadnie nas nieurodzaj????? 

Magnolię YELLOW RIVER mam trzeci rok. Rośnie jak szalona i tak też kwitnie. W drugim roku po posadzeniu zwiększyła swoje rozmiary o 100 %, a ilośc kwiatów chyba o 500%. Rewelacyjna odmiana. Kupiłam ją jako mały krzaczek, a teraz jest wyższa ode mnie i baaardzooo szeroka - śliczny ma pokrój ! Tylko, że mnie kosztowała (trzy lata temu) 60,00 zł - miała wtedy dwa większe badylki z kilkoma mniejszymi rozgałęzieniami (wysokośc: ok. 90 cm) i dwa kwiaty. Polecam.

- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Ja też mam tą odmianę.Kupiłam ostatni egzemplarz,była bez czubka i malutka ale bardzo mi na niej zależało.Zrobiłam jej super stanowisko.Wypuściła dwie gałązki i zawiązała czubek a nawet 1 pączek kwiatowy.Bardzo się cieszę,jest b.dzielna.Jak zabezpieczyliście swoje magnolie na zimę.

Ja muszę się przyznac, okrywam swoją magnolię już trzeci sezon, głównie dlatego, że po moim ogrodzie "grasują" sarny i zjadły mi już (dosłownie, bo nic z nich nie zostało ...) 5 innych magnolii, ale tych bardziej pospolitych, a więc tańszych. To jedna przyczyna. Z drugiej strony miałam stracha, że mi młoda sadzonka przemarznie ... W tym roku tyle roślin okrywałam, że pomyślałam, że jeszcze jedna mnie nie zbawi i z rospędu opatuliłam też YELLOW RIVER. Ale tak jak pisałam, dobrze się ma, pięknie kwitnie i rośnie. Rośliny okrywam tym, co znajduję w koło, a więc jakimiś suchymi badylkami z łąk - w lecie kwitnie to całymi łanami na żółto, rośnie dużo ponad metr wysokości - świetne do okrywania...
P.S. Przypomniałam sobie, że mi w pierwszym roku po posadzeniu, też "zmarnił" się czubek magnolii - tak jakby ugnił (?). Dzisiaj ani śladu nie ma po tym incydencie ...

P.S. Przypomniałam sobie, że mi w pierwszym roku po posadzeniu, też "zmarnił" się czubek magnolii - tak jakby ugnił (?). Dzisiaj ani śladu nie ma po tym incydencie ...

- Georginia
Mówisz o YELLOW RIVER.Może ona tak ma, że zrzuca czubek.Moja też pierwszy rok ale już ją taką kupiłam.

E, chyba nie ... Ale najważniejsze, że te "czubki" w niczym im nie są potrzebne w przyszłej egzystencji, bo dalej pięknie rosną. Przypomniało mi się też, że znowu rok temu, moje figlaśne stworzonka złamały mi jedną gałązkę, ale i to magnolia nadrobiła i też znaku nie ma ...

- Georginia
To rzeczywiście bardzo żywotna roślinka.Czy nie możesz jakoś zabezpieczyć swojego ogrodu nawet prowizorycznie bo szkoda roślin.

Z a moja magnolię tez płaciłam 60 zł...zabezpieczam tylko korzenie.Przymrozki najgorsze są na wiosnę kiedy mają pąki kwiatowe.Nawet gdybym chciała to nie okryję już mojej magnolii....za duża....

- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Ja za swoją kupiłam za 100zł, a w pączków kwiatowych ani widu, ani słychu  , ale wcześniej mnie pocieszano że tak może być w drugim roku i prawdopodobnie rozhula się za rok.
 , ale wcześniej mnie pocieszano że tak może być w drugim roku i prawdopodobnie rozhula się za rok.

, ale wcześniej mnie pocieszano że tak może być w drugim roku i prawdopodobnie rozhula się za rok.
 , ale wcześniej mnie pocieszano że tak może być w drugim roku i prawdopodobnie rozhula się za rok.- Georginia
Moja była tania bo trochę "ostatnia"dałam za nią 25 zł.Ale takie zahukane najbardziej się odwdzięczają.Bo może bardziej dbamy o taki bidule.  

Georginia pisze:To rzeczywiście bardzo żywotna roślinka.Czy nie możesz jakoś zabezpieczyć swojego ogrodu nawet prowizorycznie bo szkoda roślin.
Niedawno zrobiłam prowizoryczne ogrodzenie z pachołków i sznurka, bo sarniątka obskubały mi z pączków kwiatowych sporą częśc azali ... Ale na szczęście tylko "obskubały", bo np. magnolie to były dosłownie "rozszarpane" i nie do odratowania. A tu pełna kulturka ... samiutkie pączki ... reszta zostawiona. Mój ogród to otwarta przestrzeń, więc i "gości" też gromadka ... Ale miło tak obcowac z sarnami w tle, chociaż trzeba wiele cierpliwości do tych ich szkód ...
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
barasha, zapraszam tutaj  http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1916533  i życzę miłej lektury z przymrużeniem  oka  .
 .

.
 .- 
				washka
- 100p 
- Od: 6 wrz 2010, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
iwciach - za(...)iste !!! Chociaż w moim przypadku było na odwrót : jak mi zjadły "aleję magnoliową", to się rzeczywiście rozpłakałam - ale teraz już wiem, że z własnej próżności. Świat się nie kończy na kwiatkach, te zawsze można zastąpic, a niektóre rzeczy niestety nie ...