Identyfikacja - jaki to storczyk ?
Według mnie to Cymbidium. Wrzuć w wyszukiwarkę i znajdziesz interesujące Ciebie informacje, gdyż na ten temat powiedziano już co nieco.
Ja dopiero raczkuję w Cymbidiach, ale one uwielbiaja spędzać lato na powietrzu (balkon, taras itp. - to pobudza je do kwitnienia.
Radzę poszperać tu w Orchidarium i dodatkowo poczekać na rady bardziej doświadczonych niż ja.. bo ja tylko taki mały żuczek jestem... ;)
Ja dopiero raczkuję w Cymbidiach, ale one uwielbiaja spędzać lato na powietrzu (balkon, taras itp. - to pobudza je do kwitnienia.
Radzę poszperać tu w Orchidarium i dodatkowo poczekać na rady bardziej doświadczonych niż ja.. bo ja tylko taki mały żuczek jestem... ;)
Witaj Lawendo! Według mnie to też Cymbidium. A jeśli fachowcy to potwierdzą,
to poczytaj tutaj: http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
A Ty Lucynko, jako Przyjaciel forum, na 100% nie jesteś "małym żuczkiem"
tylko co najmniej pięknym motylem... :P !
Pozdrawiam, Joanna
to poczytaj tutaj: http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
A Ty Lucynko, jako Przyjaciel forum, na 100% nie jesteś "małym żuczkiem"
tylko co najmniej pięknym motylem... :P !
Pozdrawiam, Joanna
Oj Joasiu,
takie słowa to balsam dla mojej duszy ... więcej, więcej.. żartuję oczywiście. Bardzo lubię to forum, dodaje mi takiej wiary w ludzi (poważnie), poza tym dzięki temu, że się tutaj znalazłam rozpoczęła się moja przygoda z roślinami, a głownie rozbudził się ten storczykowy bakcyl.. ciągle chcę więcej i więcej ... i cały czas mogę o nich czytać.. (TO JUŻ CHYBA JAKAŚ OBSESJA
) i przez to zakochuję się w kolejnych... a i czasem mogę doradzić, jeżeli potrafię.
takie słowa to balsam dla mojej duszy ... więcej, więcej.. żartuję oczywiście. Bardzo lubię to forum, dodaje mi takiej wiary w ludzi (poważnie), poza tym dzięki temu, że się tutaj znalazłam rozpoczęła się moja przygoda z roślinami, a głownie rozbudził się ten storczykowy bakcyl.. ciągle chcę więcej i więcej ... i cały czas mogę o nich czytać.. (TO JUŻ CHYBA JAKAŚ OBSESJA

Nasi storczykowi Fachowcy pewnie w niedzielne przedpołudnie odsypiają jeszcze
całotygodniowe zmęczenie... Ale wkrótce pewnie potwierdzą (lub zaprzeczą
) czy mamy
z Lucynką rację co do rodzaju storczyka Lawendy ??
A jeśli chodzi o "storczykowego BAKCYLA, to Lucynko - moje dzieci mi powiedziały,
że się minęłam z powołaniem... Ale przyznaj sama, (mój zawód jest związany z muzyką)
czy storczyki nie są piękne jak m u z y k a ? ... ich kształty, barwy, odcienie kolorów
??
całotygodniowe zmęczenie... Ale wkrótce pewnie potwierdzą (lub zaprzeczą

z Lucynką rację co do rodzaju storczyka Lawendy ??
A jeśli chodzi o "storczykowego BAKCYLA, to Lucynko - moje dzieci mi powiedziały,
że się minęłam z powołaniem... Ale przyznaj sama, (mój zawód jest związany z muzyką)
czy storczyki nie są piękne jak m u z y k a ? ... ich kształty, barwy, odcienie kolorów

Lawendo witaj :P
Tak ,to jest Cymbidium.
Myślę,ze już pomyszkowałaś po tematach- uzupełnię ,że na portalu też moim :P jest aktualnie świeżutka dyskusja i pokaz w tym temacie.
http://swiatorchidei.boo.pl/forum/viewt ... =cymbidium
Warto przeczytać.Po doprowadzeniu do szczęśliwego finału--->kwitnienia :P moich weteranek!! tutaj na naszej stronie dam również informacje, pigułę wiedzy :P .
Powiem,że łatwe nie są, mają swoje humory -wystarczy zboczyć z kursu i jest po...kwiatach.
Ja cieszę się, bo to zapowiadane kwitnienie traktuję jak wyczyn moich Cymbidiów na miarę mistrzostwa świata.
Muszę je chwalić.
A...... emocje moje.... to już drgają na najczulszych strunach :P .
To powiem na dowód i a'propos tej melodii , muzyki i w ogóle...całej orchipoetyki ;:95
pozdrawiam J ;:76 VANKA
Tak ,to jest Cymbidium.
Myślę,ze już pomyszkowałaś po tematach- uzupełnię ,że na portalu też moim :P jest aktualnie świeżutka dyskusja i pokaz w tym temacie.
http://swiatorchidei.boo.pl/forum/viewt ... =cymbidium
Warto przeczytać.Po doprowadzeniu do szczęśliwego finału--->kwitnienia :P moich weteranek!! tutaj na naszej stronie dam również informacje, pigułę wiedzy :P .
Powiem,że łatwe nie są, mają swoje humory -wystarczy zboczyć z kursu i jest po...kwiatach.
Ja cieszę się, bo to zapowiadane kwitnienie traktuję jak wyczyn moich Cymbidiów na miarę mistrzostwa świata.

A...... emocje moje.... to już drgają na najczulszych strunach :P .
To powiem na dowód i a'propos tej melodii , muzyki i w ogóle...całej orchipoetyki ;:95
pozdrawiam J ;:76 VANKA
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miltassia
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bożenko tak :P chciałam coś się o nim dowiedzieć zanim kupię żebym nie wybrała sobie zbyt trudnego , bo nie chciałabym utwierdzić się że jednak miałam rację że ich nie kupowałam
ale zostało tylko kilka sztuk więc postanowiłam mimo wszystko go kupić, bo jeśli będzie za trudny dla mnie to Konrad z Pati zajmą się nim :P tak sobie pomyślałam że tamtemu będzie weselej jak będzie miał kolegę :P
Mężowi też się podoba :P
tak wygląda może teraz będzie łatwiej go zidentyfikować co to za jeden
Czy podana nazwa Miltaschesia ma jakąś inną nazwę

Mężowi też się podoba :P
tak wygląda może teraz będzie łatwiej go zidentyfikować co to za jeden

Czy podana nazwa Miltaschesia ma jakąś inną nazwę