Storczyki Katarzynki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Katarzynki

Post »

Kasiu, cieszę się bardzo, ze LODZIA otworzyła kolejny pączek ;:138
To oznacza, ze chyba jej już lepiej ;:108

Do Gracjana polecam dac troszkę pokruszonych skorupek po gotowanym jajku, to jest storczyk wapnoplubny.
Mój sabotek z wymiany forumowej właśnie po dodaniu tych skorupek ruszył z kopyta ;:108

Pozdrawiam :wit
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O widzisz Asiu dziękuję ;:196 za podpowiedź, tego nigdzie nie doczytałam tylko tyle że liście buku i węgiel drzewny ,zaraz ugotuję jajko i poczęstuję wszystkie moje saboteczki niech mają.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Kasiu mam nadzieję, że Lodzi pomoże to przesadzenie i będzie ładnie rosła :wink:
Sabotek bardzo ładny ;:138
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Kasiu ja dziś przesadziłam moje Oncydium.Powiem Ci ,że straszna tragedie ujrzałam po wyciągnięciu z doniczki.Już teraz rozumiem czemu było takie tanie.Korzeni było może z 5cm sześciennych. :(
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Wiolu dziękuję .Lodzia jest pod stałą obserwacją :shock: na razie jest OK. Jagódkomój też ma liche korzonki i bulwy cały czas się marszczą, jedyne pocieszenie że ma małą bulwę ale czy da radę i urośnie :?: .Po wystawie wsadziłam w spagnum ale żadnej poprawy nie zaobserwowałam :( , może za krótko.Kwiatki już przekwitły szkoda były takie ładne i tak ślicznie pachniały.
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p

Post »

No to trzymam kciuki za nasze kwiatki :( :) !
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu świetnie poradziłaś sobie z Lodzią, życzę, żeby było już tylko lepiej ;:108
A paphiopedilum cudowny ;:63
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Dziękuję za uznanie ;:196 Obrazek Obrazek Obrazekzdjęcia może takiej sobie jakości :roll: ale widać Lodzi zżółknięte pączki ale i rozwijające się następne .Listek który też zaczynał żółknąć na razie zatrzymał ten proces :D Obrazek a to już pęczki Marka -M.M. jemu przesadzenie nie zaszkodziło w cale a w cale :D wręcz przeciwnie Obrazeka to jeden ze skrzatów (wełnowce, już niema śladu) nowy listek i korzonek jak się cieszą :tan a kolega (gapowicz) jeszcze coś niepewny na razie nie daje żadnych oznak .
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p

Post »

Pilnuj jeszcze tego kwita z wełnowcami.Dobrze??Bo czasem człowiek myśli ,że już nie ma a tu tras i wylazły :roll:
Lodzia śliczna jest naprawdę chyba Ci ja ukradnę :)
--> Spis moich wątków
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Jagódko, no co Ty daj mi się nacieszyć Lodzią ;:113 Co to tych małych stworów, to tak jak mówisz, jak już myślałam że się ich pozbyłam, to po tygodniu jakiegoś jednego osobnika znalazłam i tak było ze dwa razy .Więc dlatego poszły w ruch opryskiwania środkiem na mszyce i wszystkie ssące czyli wełnowce również ,a i jeszcze pałeczka ,tak na wszelki wypadek .Co dziennie je maltretuję oglądając ,bo każdy listek jest odchylany we wszystkie strony w miarę możliwości zaglądam :shock: w najmniejszą lukę .Skrzaty są u mnie już ponad miesiąc i chyba już na dobre się pozbyłam tych szkodników. W poniedziałek byłam w OBI kupowałam nawóz z dżdżownic do storczyków .Mieli przeceny phal. a po śród nich stał cudny woskowy takie bordowo-rudawy no po prostu mój wzrok nie mógł się oderwać od niego.I już go chwyciłam i już widziałam w mojej kolekcji ale po dokładnym obejrzeniu niestety odstawiłam na miejsce .Miał tyle wełnowców że po prostu cały był nimi obklejony liście ,kwiat bo miał już tylko jednego i pączki tych miał za cztery . Już nie chcę narażać moich kwiatuszków na jakieś takie paskudne szkodniki ,także bardzo było mi przykro :( , a tak mi się podobał . Z tego właśnie marketu ma skrzaty ale to już był zakup przemyślany one są małe i tak właśnie myślałam ze dam z nimi radę a tamten storczyk miał duże liście więc ciężko było by dotrzeć do każdego zakamarka i poświecić pęd musiałabym go obciąć .Nie wiem co oni robią że tam tak się szerzy to cholerstwo, pewnie jeden dotyka drugiego i w ten sposób się przemieszczają i atakują wszystkie po kolei.
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p

Post »

Ja na urodziny od przyjaciółki zainfekowanego dostałam(ona o tym nie wiedziała i ja też) .Gdybyś zobaczyła jak 4 kwiaty przez to potraktowałam to byś padła.Najpierw opryski i zbieranie.Niestety nic nie dały później przesadzenie i wyparzenie donicy.Nic nie dało. Na sam koniec i ostateczne rozprawienie się z dziadami.Wykąpanie CAŁEGO storczyka razem z korzeniami w płynie do naczyń ,osuszenie i spryskanie przed posadzeniem całego preparatem na wszystkie szkodniki kwiatowe.Od tamtej pory odpukać jest porządku :D Z mamą wtedy naprawdę się namęczyłyśmy.No cóż teraz już wiem ,że trzeba w takim przypadku poświecić kwiaty i kąpać nie zważając na nic.One lubią w ziemi się chować jak czują zagrożenie. :(
--> Spis moich wątków
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

No tak człowiek całe życie się uczy ja już teraz też jestem mądrzejsza :D Skrzaty tez przeszły takie katusze ze dwa razy w całości je kąpałam w płynie do mycia naczyń i jak to nie bardzo pomogło to wtedy już poszły opryski .Powiem Ci ze właściwie to myślałam ze bardziej są zainfekowane ale to co widziałam na woskowcu to moje skrzatki jakby nic nie maiły tylko ta pajęczyna tak strasznie wyglądała. Cytrynka też z tam tond przyniosłam też miał jakąś pajęczynkę i nawet jakiś kokon ale po oczyszczeniu pięknie rośnie i kwitnie do tej pory i nic się nie dzieje ObrazekTak właśnie wygląda :D Chyba przestanę tam kupować storczyki choć z drugiej strony serce się kraje jak się widzi te biedulki które po tych katuszach trafiają na śmietnik :(
Artexo
50p
50p
Od: 7 kwie 2010, o 19:36

Post »

Kolekcja wprost przepiękna ;:138 A możesz powiedzieć w którym OBI była przecena phali?
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Oczywiście że mogę ,ale odradzam ;:78 w Łodzi na Widzewie tam wszystkie przecenione zainfekowane wełnowcami. :(
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Kasiu cytrynek wygląda bajecznie ;:224
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”