Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Powojnik
200p
200p
Posty: 255
Od: 24 sie 2010, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

77.Kaczka pieczona z jabłkami.

Kaczkę opłukać, natrzeć solą, majerankiem. Jabłka pokroić na ćwiartki wybierając gniazda nasienne. Włożyć do kaczki, zaszyć.
Włożyć do brytfanny na gorący tłuszcz. Piec w gorącym piekarniku około dwóch godzin, polewając sosem i skrapiając wodą. Smacznego :)

Obrazek

Obrazek
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 1539
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Wczoraj ok 22.00 dowiedziałem się od żony, że dzisiaj na obiad wpadnie do nas szwagrostwo (2 osoby), i że ona nie ma nic w lodówce. Dzisiaj Święto Niepodległości, sklepy pozamykane, żona była na skraju paniki, nic tylko się obwiesić. :wink:
Zrobiłem remanent w zamrażarce i znalazłem 12 szt. skrzydełek z kurczaka i dwie pojedyncze piersi również z kurczaka. No to jesteśmy uratowani. :tan
Oto co zrobiłem, jak się te znaleziska rozmroziły przez noc.

78. Skrzydełka miodowe - pikantne

Składniki:
  • - 12 skrzydełek
    - 3 łyżki miodu naturalnego
    - 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
    - sól, pieprz przyprawa Gyros lub przyprawa do kurczaka
    - 1-3 łyżki ketchupu
    - 1 łyżka sosu sojowego
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
Robimy:
Skrzydełka czyścimy, odcinamy lotki (końcową część), wykładamy do głębokiej miski, posypujemy przyprawami i mieszamy. W małej miseczce mieszamy ketchup, sos sojowy, miód i oliwę. Wlewamy sos do skrzydełek i ponownie dobrze mieszamy. Wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki i co jakiś czas wszystko mieszamy. Najlepiej wstawić po wymieszaniu na całą noc do lodówki. W tym przypadku nie miałem tyle czasu więc stały w niej ok 3 godzin.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st., (bez termoobiegu) wkładamy skrzydełka i pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Należy je raz obrócić by ładnie "opaliły się na miodowo z obu stron" :) Polecam wyłożyć blachę folią aluminiową, ponieważ miód powoduje przywieranie mięsa do blachy jak sos odparuje, można temu zapobiec dolewając trochę (2 - 3 łyżki) przegotowanej gorącej wody.
Podawać je można też do piwa np. z grzankami ziołowymi. Palce lizać, dosłownie, bo tę potrawę wcinamy paluchami.

Kotleciki z piersi kurczaka

Składniki:
  • - 1/2 kg filetów z kurczaka (dla niewtajemniczonych piersi)
    - 2 cebule
    - 4 łyżki maki ziemniaczanej
    - 2 cale jajka
    - 1 łyżka maggi w płynie
    - 1 łyżka sosu sojowego
    - 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    - 1/2 strąka słodkiej papryki
    - sól, pieprz
Robimy:
Filety, 1/2 papryki i cebulę kroimy w kostkę, (filety w jak najmniejszą, najwygodniej jak są lekko zamrożone). Wykładamy do miski, doprawiamy przyprawami, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i na 1 godzinę wstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy na patelni oliwę, a następnie kładziemy wyrobioną masę łyżką, podobnie jak placki ziemniaczane.
Smażymy na zloty kolor.
Ekonomiczna i wypróbowana szybka potrawa.

Podałem to wszystko z ryżem i grecką sałatką z serem feta. Czerwone wytrawne wino, bardzo mi do tych potrawy smakowało.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Takie rzeczy opisywać mi przed śniadaniem :twisted: Co za sadyzm!!!

Te skrzydełka to rozumiem, że mają po obcięciu kształt jakby litery V, tak? Obcinasz ten najcieńszy koniec, a zostawiasz dwa grubsze?

Moja siostra robi podobne przegryzki ze skrzydełek, tylko za każdym razem doprawia w sposób dowolny, raz bardziej pikantnie, a innym razem łagodnie, czasem z miodem, kiedy indziej z miodem i musztardą, a czasem moczone w marynacie z białego wina z przyprawami i bez miodu. Czasem są tylko marynowane czas jakiś, a czasem dodatkowo posypane na wierzchu bułką tartą. Można jeść na gorąco, ale równie dobre są na zimno.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 1539
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Tak mają kształt litery V, odcinamy na ostatnim stawie.
No to jeszcze się trochę drobiowo - przekąskowo poznęcam. :wink:

79. Chrupiące skrzydełka

Składniki (proporcje zależą od ilości chętnych na nasze danie!)
  • - skrzydełka kurczka
    - olej
    - 1 jajko
    - mąka ziemniaczana
    - majonez
    - trochę mleka
    - płatki kukurydziane
    - kostka rosołowa (dowolny aromat)
    - sól, pieprz, ostra papryka, oregano, tymianek, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn, imbir, czosnek, jednym słowem co kto i ile lubi


Sos:
  • - duży jogurt naturalny
    - pomidory z puszki
    - sos sojowy
    - ostra musztarda (idealna jest musztarda De Dijon)
    - bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Robimy:

Mięso:
W litrze wody gotujemy dwie kostki rosołowe. Do gotującej wody wkładamy umyte i oczyszczone skrzydełka, gotujemy 10 min., następnie dokładnie odsączamy z wody, po odsączeniu skrzydełka rozkładamy luźno na tacy do wyschnięcia. (Uwaga! Nie wycieramy wcześniej mięsa, kiedy samo wyschnie zostanie na nim naturalna warstwa tłuszczu, do której idealnie przywiera panierka).

Panierka:
W dużej misce mieszamy mąkę, rozdrobnione (wystarczy pokruszyć w ręku) płatki kukurydziane oraz wszystkie przyprawy, dodajemy jajko, majonez, troszkę mleka - panierka musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Finał:
Zimne skrzydełka wkładamy do miski z panierką, dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso wkładamy do garnka z bardzo gorącym tłuszczem i smażymy tak długo aż uzyskają złoty kolor (metoda jak w przypadku przygotowywania frytek). Bardzo praktyczna jest w tym przypadku frytkownica.
Sos:
Jogurt mieszamy dokładnie (można zmiksować) z pomidorami z puszki. Dodajemy ostrą musztardę, 2-3 łyżki sosu sojowego i zioła do smaku. Sos można ozdobić listkami świeżej bazylii.

80. Ziołowo-czosnkowe pałki z kurczaka pieczone w folii.

Składniki:
  • - 8-10 pałek z kurczaka
    - 1 cebula
    - 8 ząbków poszatkowanego czosnku
    - 1 łyżka ziół prowansalskich
    - 1 łyżeczka ostrej papryki
    - 2 łyżki przyprawy do kurczaka lub przyprawy Gyros
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka pieprzu
    - oliwa
    - worek lub rękaw do pieczenia
Robimy:
Przyprawy mieszamy z oliwą a następnie razem z kurczakiem, cebulą i czosnkiem wrzucamy do woreczka lub związanego wcześniej rękawa. Mocno wstrząsamy, aby wymieszać wszystkie składniki. Odkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po marynowaniu wkładamy do piekarnika i pieczemy w worku 60 min w temperaturze 180 st C. Później rozrywamy woreczek i pieczemy jeszcze około 30 minut aż skórka zbrązowieje.

81. Udka kurczaka w miodzie.

Składniki:
  • - 6 sztuk udek kurczaka
    - 2 cytryny,
    - 4 łyżki miodu,
    - 3 łyżki oliwy
Marynata:
  • - 1 łyżka suszonego lub świeżego rozmarynu,
    - 1 łyżeczka suszonego tymianku
    - 4 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    - 2 łyżki oliwy

Robimy:
Udka myjemy i osuszamy.
Robimy marynatę, rozcierając w moździerzu przyprawy z czosnkiem i łącząc je z oliwą. Nacieramy udka i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Cytryny szorujemy i obieramy tak, aby nie pozostały na obierkach białe fragmenty spodniej części spod skórek. Do żaroodpornego naczynia wciskamy sok z dwóch obranych wcześniej cytryn i wrzucamy skórki. Mięso polewamy miodem wymieszanym z oliwą.
Pieczemy w 180°C ok. 1 godz. 20 min, polewając mięso sosem lub 2-3-krotnie obracając udka na drugą stronę.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Beata0410
200p
200p
Posty: 207
Od: 5 wrz 2008, o 23:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Ale super, że są nowe przepisy. Od jutra będę próbować przepisy, te których jeszcze nie zaserwowałam mojej rodzince.

82.Przepis na mięso nie tylko od święta.

Już jesień, więc okazji do wypróbowania przepisu będzie coraz więcej.
Zaletą tego przepisu jest łatwe przygotowanie i nie zabiera dużo czasu, tak więc należy zakupić kawałek schabu i boczek wędzony ( może być taki dość tłusty),oregano ,pieprz ,zioła prowansalskie, sól i czosnek(może być sól czosnkowa).
Schab bez kości rozkrajamy ostrym nożem na jeden plaster ok. 1cm krojąc ostrożnie wzdłuż, by nie narobić dziur. Rozcięty i rozwinięty plaster mięsa lekko roztłuc młotkiem do mięsa, następnie posypać obficie oregano i delikatnie pieprzem. Na tak przygotowany schab układamy plasterki wędzonego boczku jeden przy drugim, tak aby przykryć całą powierzchnię mięsa. Teraz pozostało tylko zwinąć w rulon , natrzeć dookoła solą z czosnkiem i delikatnie posypać ziołami prowansalskimi.
Przygotowaną roladę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Podajemy po upieczeniu w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez 45 - 60 minut.
Dla lubiących eksperymenty w kuchni proponuję ten przepis z dodatkiem odrobiny sera pleśniowego (układamy go na boczku)lub z ostrym żółtym serem lub z dodatkiem suszonych grzybów(pamiętać o wcześniejszym namoczeniu grzybów). Smacznego!

Przepis na zapiekany makaron z mięsem Najlepiej kupić makaron muszelki Lubella, lub któryś z włoskich makaronów - nie kupujcie tych tanich bo to Dżuma. Gotujemy makaron według przepisu,około 6o dkg mięsa mielonego podsmażamy na oleju, dajemy cebule pokrojona w kostkę, czosnek 1-2 ząbki ,przyprawiamy pieprzem , vegetą ,ziarenkami smaku(ja tylko tych przypraw używam) odrobina majeranku ,lub ziół prowansalskich - no czego kto używa ,jak mięso jest gotowe mieszamy wszystko z odcedzonym makaronem kosztujemy doprawiamy jeszcze do smaku czym kto chce. Wkładamy wszystko do naczynia żaroodpornego lub innego którego używacie do zapiekania w piekarniku, posypujemy wszystko dużą ilością sera do krajania potartego na grubej tarce, ozdabiamy ketchupem najlepiej, można posypać zieloną cebulką lub odrobiną zielonej posiekanej pietruszki. Wkładamy do piekarnika, jak ser się stopi wyciągamy i zaczynamy degustację. SMACZNEGO. PYCHA. POLECAM

83. Przepis na mięsko z szpinakiem.

500 gr.piersi kurczaka-pokroić w cieńkie kawałki, przesmażyć na patelni, na oleju z przyprawami. Przełożyć do większego garnka, dodać 2 cebule - mogą być też czerwone cebule, jak kto chce. Podsmażyć z tym mięsem. Dodać 2 paczki sosów (z knorra-macie je w sklepach) do gulaszu i pieczarkowy (możecie do woli zmieniać te sosy jakie lubicie), później dodać 300gr.szpinaku-mrożonego (ten szpinak ma się powoli w tym mięsie rozmrażać) i wszystko razem wymieszać.Wiem ze dużo dzieci a zresztą i dorosłych nie lubi szpinaku, ale pod tą postacią smakuje bardzo dobrze.
Wiem to po moich dzieciach. Do tego przepisu dodać na samym końcu dwie łyżki śmietany słodkiej. Podawać z makaronem albo ryżem i oczywiście sałatkę.
Przepis szybki-smacznego!

Ponieważ w kuchni najczęściej improwizuję (nie trzymam się kurczowo tego co napisane) moje przepisy mogą być mało dokładne w proporcjach.

Powiedzcie kto lubi seler ? Przypuszczam ,że raczej nie cieszy się powodzeniem na stołach. Aby to negatywne nastawienie zmienić, proponuję surówkę z tego uroczego korzenia. Surówka z selera jest prosta i szybka w przyrządzeniu .

Składniki: seler średniej wielkości, sok z połowy cytryny, śmietana(polecam słodką, świeżą, 30%),płaska łyżka majonezu, cukier(według uznania).

Seler umyć , obrać i potrzeć na drobnej tarce skrapianej obficie sokiem z cytryny,aby seler nie z czerniał .Dodać cukier ,śmietanę i majonez - dokładnie wymieszać i już surówka gotowa (powinna być śnieżnobiała).
Najlepiej przygotować ją na co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
Doskonale smakuje również z dodatkiem rodzynek. SMACZNEGO !!!

Każdy, kto odważy się zaryzykować, niech opisze swe wrażenia smakowe.
"Kwiaty są pięknymi słowami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Każdy dzień jest piękny !
Pozdrawiam Beata.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2988
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Od lat jem surówkę z selera (drobna tarka) z jabłkiem (grubsza tarka) skropionych sokiem z cytryny (jak nie ma, to z kwaskiem cytrynowym). Do tego odrobina cukru i śmietana ;:137 .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 12754
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

84. Zapiekanka Ziemniaczana (przepis autorski)
Składniki:
- 3 duże ziemniaki,
- 2 laski kiełbasy (śląskiej lub zwyczajnej),
- 2 duże cebule,
- 2 owoce (mogą to być ? do wyboru ? pomarańcze, mandarynki, kiwi, banany lub ewentualnie ananas z puszki ? wtedy jedna puszka wystarczy),
- ser żółty.
- oregano, curry, imbir, przyprawa do grilla.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy w plastry (oczywiście jeśli z owoców wybraliśmy pomarańcze lub mandarynki, nie kroimy ich w plastry, lecz rozdzielamy na cząstki). W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, cebulę, kiełbasę, owoce, przyprawy, ser (i powtarzamy taki układ jeszcze raz). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy jedną godzinę. Palce lizać!

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36510
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Do surówki z selera można dodać także ananas, to niweluje trochę jego smak, który nie wszystkim się podoba.
Taka surówka jest jeszcze lepsza.
Ananas może być zarówno z puszki jak i świeży.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 12754
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

@ Powojnik ? Zrobiłem na święta kaczkę wedle Twojego przepisu ? i była wyśmienita. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Korynka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 12
Od: 22 sty 2011, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Zaraz zabieram się za surówkę z selera, taka z ananasem to nawet szanowny małżonek zje.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5858
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska Gorlice

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

co prawda nie na gorąco, ale w temacie surówka z selera :wink:

85. Surówka z selera (autorski)
  • - seler starty na małych oczkach
    - jabłko
    - posiekane orzechy
    - rodzynki
    - sok cytryny (troszkę)
    - zalane jogurtem morelowym
Pycha! oczywiście jak ktoś lubi surówki na słodko
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7426
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

86.Szybki obiad z sezonowych warzyw.

Wróciłam z działki ,przyniosłam z niej fasolkę szparagową (płaską),cukinie,dwa pomidory,szczypiorek ,natkę pietruszki,koperek,cebulę,bazylię.
Ugotowałam ryż (na 4 osoby 1,5 szklanki ryżu ),oraz fasolkę ,tak na pół twardo.(dwie garści)
Małą cukinie (ok 30 dkg) pokroiłam w paski i zalałam wrzątkiem
Na oliwie podsmażyłam razem z cebulą, boczek,mięso z kurczaka(resztki to co mialam w lodówce,naprawdę nie wiele).
dodałam trochę kurkumy,pieprzu, soli (lub vegety),ostrej papryki.
Odcedziłam cukinie,pokroiłam fasolkę w 2-3 cm kawałki,pokroiłam pomidorki i dodałam na patelnie. Dorzuciłam 2 ząbki czosnku, smażyłam jeszcze ok 5 minut.
Na sam koniec wrzuciłam ryż,wymieszałam dokładnie, posypałam ziołami,znowu wymieszałam i uzyskałam przepyszny obiad
w stylu hiszpańskiej paelli ;:137
Ważne ,żeby cukinia i fasola nie były rozgotowane. Muszą chrupać podczas jedzenia
Asia
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Posty: 272
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Super przepisy, kilka sobie już odpisałam :heja
Czy ktoś może ma dobry sprawdzony przepis na gulasz węgierski ?
A to przepis który, dostałam od szefa kuchni ze szpitala w którym kiedyś pracowałam:

87. Pierogi słupskie.

Ciasto jak na kluski śląskie, przygotować nadzienie ;
do wyboru według smaku
  • - mięso z grzybami
    - mięso z kapustą
    - grzyby z kapustą
Na ciasto nakładamy nadzienie, zlepiamy i formujemy małe walce ( cepeliny )
Cepeliny pieczemy, zanurzone w gorącym oleju na złoty kolor. Podajemy gorące z sosem grzybowym i surówką.

88. Zapiekana z kaszy (mazurska, perłowa, krakowska co kto lubi)

Składniki:
  • - 2 szklanki kaszy ( mazurska , perłowa , krakowska co kto lubi)
    - 5 cebul,
    - 1 szklanka mleka
    - 6-8 jajek ( ja daję 8)
    - 30-50 dkg sera żółtego ( potartego)
    - koper zielony ( ja daję dużo bo lubimy, można zastąpić pietruszka jak ktoś nie lubi
    koperku)
    - 30 dkg boczku wędzonego , 30 dkg wędliny ( pokrojone w kostkę )
Przygotowanie :
Kaszę zalewam wodą ( około 2cm nad poziom kaszy ) doprawiam curry i ziołowymi ziarenkami smaku ( może być vegeta , kucharek). Gotuję do momentu kiedy , poziom wody zaczyna się zbliżać do poziomu kaszy. Wkładam kaszę do gorącego piekarnika i tam sobie dochodzi.
W tym czasie smażę wędlinę na patelni ( dodaję trochę smalcu, może być oliwa ) na koniec dodaję drobno pokrojoną cebulę i smażę do momentu aż się zeszkli ( nie spalić ). Jajka wymieszać z szklanką mleka.
Wyciągam kaszę z piekarnika , dodaję do niej wędlinę z cebulką , połowę jajek z mlekiem, połowę startego sera , połowę ilości zielonego koperku- dokładnie mieszam.
Żaroodporne naczynie wysmarowane i wysypane bułką tartą , napełniam masą, wyrównuję, na wierzch , posypuję resztą sera, zielonym koperkiem i zalewam pozostałym mlekiem z jajkami.
Wkładam do piekarnika i piekę ( pod przykryciem ) około 45 minut ( z termoobiegiem )
Podaję z sosem grzybowym i surówką z kapusty pekińskiej.
Kapusta, pomidory, ogórki, oliwki , sos ? z łyżki majonezu z oliwą z oliwek, dwa ząbki czosnku ( drobno posiekane ) doprawiony pieprzem i solą .
Czasami do surówki dodaję surowy brokuł i kalafior ale, wtedy musi dłużej postać aby trochę zmiękły.
Proporcje są dla 4 osób jako jednodaniowy obiad lub gorąca kolacja .
Pozdrawiam! Róża
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

89. Kotleciki z piersi kurczaka

Składniki:
  • - podwójna pierś z kurczaka
    - wywar z włoszczyzny
Robimy:
Pierś gotujemy ok 20min na wywarze z włoszczyzny, wyjmujemy i studzimy w ciasno zawiniętym woreczku foliowym, aby pierś się skleiła i nie rozpadała przy krojeniu.
Zimną pierś kroimy rozdzielając na dwie połowy. Następnie w poprzeczne ok 7-8mm kotleciki.
Składniki na ciasto:
  • - szklankę mleka,
    - szklankę mąki,
    - łyżeczkę sody,
    - Vegetę i pieprz,
    - 1jajko
Robimy:
Mieszamy wszystkie składniki wałkiem lub trzepaczką do jajek.
Na średnio rozgrzanym oleju smażymy pierś zanurzoną w cieście.
Ogień nie może być ostry, szybko się rumienią.
Obsmażamy kotleciki z obydwu stron na lekki brąz.
Podaję z rewelacyjnym, uniwersalnym (do tostów, kanapek, pasztecików, ziemniaków, zapiekanek, mięs, kotletów, pizzy itd) sosem czosnkowym
Sos:
Składniki:
  • - średni słoiczek majonezu,
    - łyżeczka ostrej musztardy (Sarepska, Rosyjska Kamisa),
    - 4-5 dużych ząbków
    - sporo pieprzu.
Robimy:
Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na min pół godz do lodówki, przed podaniem przechowujemy w lodówce. Do polania ziemniaków mozna lekko rozrzedzić mlekiem, jogurtem lub wodą. ;:137

90. Pieróg z grzybami i kapustą

Składniki:
  • -1/2 kg białej kapusty
    - 30dkg kiszonej kapusty
    - 2 cebule drobno posiekane
    - 30dkg pieczarek lub leśnych grzybów
    - 1/3 szkl oleju
    - 3dkg drożdzy
    - 1 szkl. ciepłej wody.
    - 1 jajko
    - bułka tarta
Robimy:
Farsz:
Szklimy cebulę, przysmażamy drobno pokrojone pieczarki lub grzyby,
Białą kapusty szatkujemy i wrzucamy do wrzątku, gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku.
Kapustę kiszoną gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości (może być sama biała kapusta), odcedzić.
Wszystko razem łączymy i przesmażamy do odparowania, można zmielić, ale nie trzeba, doprawiamy sola, pieprzem.Gdy przestygnie dodajemy łyżkę bułki tartej.
Ciasto:
Drożdże kruszymy do miski, dolewamy szklankę ciepłej wody, mąkę. Ciasto ma być gęstę, dodajemy ok 1/3 szkl oleju lub roztopionej margaryny, mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy na kulę, dosypujemy tyle mąki żeby ciasto nie kleiło się do rąk ale tworzyło kulę.
Ciasto kładziemy na stół lub stolnicę wysypaną mąką, wałkujemy na dość cienki prostokątny placek, szerokości długiej blaszki keksowej posypujemy warstwą bułki tartej (oprócz ok 4cm brzegów, które lekko zwilżamy roztrzepanym jajkiem).
Na ciasto posypane bułką, nakładamy przestudzony farsz, zwijamy delikatnie, ale dość ciasno w rulon, zawijając brzegi, delikatnie przekładamy do blaszki wysmarowanej porządnie masełkiem i posypanej mąką lub bułką tartą.
Wierzch ciasta smarujemy roztopionym masłem i posypujemy bułką tartą, pieczemy w nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia.
Odstawiamy do przestudzenia i delikatnie odwracając blaszkę wykładamy na stolnicę, deskę, itp, kroimy w grubsze plastry.

MNIAM MNIAM :)

Pyszny polany sosem czosnkowym:)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36510
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

A ja tam zamiast sosu zrobiłabym barszczyk w kubku a pieróg na zimno.
Tez byłoby super.
Och trzymajcie mnie .......bo zamiast spać zabiorę się do pichcenia.......mniammmmmm. Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”