Przycinanie pędu storczyka po kwitnieniu

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ice-baby26
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lis 2010, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Phalaenopsis kolor kwiatów a ucinanie pędu

Post »

To teraz zastanawiam się nad moim limonkowym. Obecnie został jeden kwiat i jak uważacie uciąć go czy zostawić do przedłużenia?
Dodam,że jestem z typu eksperymentujących stroczykomaniaków i jestem gotowa poświęcić pęd i tym samym spróbować obalić tezę autorów książki, którą przytoczyłam :uszy
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Witam!! :wit
Piękne masz kwiatki ;:196
Co do przycinania pędów ja robię tak .Jeśli zasycha to usuwam, jeśli jest zielony zostawiam.Na swoich kwiatach zauważyłam też niewielką prawidłowość ,że wszystkie żółte storczyki lubią się wydłużać i puszczać wiele gałązek.Przynajmniej u mnie się tak dzieje :)
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Multiflory lepiej nie obcinać, bo potrafi przedłużać pędy i je rozgałęziać nawet z nietypowych miejsc.
Tu kwitnienie (stare zdjęcie) tylko z przedłużeń :wink:

Obrazek
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Moja Laetitia jest właśnie taka, jak ten białoróżowy storczyk z ostatniej fotki. Po przekwitnięciu raźno wzięła się za przedłużanie i w tej chwili na jednym z odgałęzień mam kilka dorodnych pączków, niedługo będę się cieszyć kwiatkami. Z kolei bordowy półminiaturek, silnie rozgałęziony, po przekwitnięciu trzymażywe pędy, ale na razie nie zanosi się na żadną aktywność. To tyle w kwestii moich przedłużeń pędów, niektóre kwiatki zasuszały pędy, inne nie. Nie mam konkretnego zdana w tej kwestii, ucinam jak widzę, że pęd umiera.
Awatar użytkownika
kwiatulek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 cze 2011, o 19:09

Re: Storczyk przekwitł i co dalej???

Post »

Mam storczyka od 26 lipca. Kwiat pięknie się trzymał. Od wczoraj odpadają mi z niego kwiatki? Jaka jest tego przyczyna i czy tak objawia się przekwitanie storczyków? Co mam zrobić jak wszystkie kwiaty odpadną? bo nie za bardzo rozumiem czy mam odcinać łodyżkę czy nie :?:
Pozdrawiam serdecznie, kwiatulek
Awatar użytkownika
Bogusz_85
50p
50p
Od: 14 lut 2011, o 08:54

Re: Storczyk przekwitł i co dalej???

Post »

Witam! :wit
Proponuję dodać zdjęcia korzeni, liści i pędu. Wtedy dopiero będzie można ocenić czy przekwitanie jest naturalne, czy spowodowane innymi czynnikami: np. gnicie korzeni, robale....itp. A w międzyczasie czytaj, czytaj i czytaj. Nawet w tym wątku jest parę informacji o obcinaniu pędu kwiatowego. Skorzystaj też z wyszukiwarki żeby znaleźć potrzebne Ci informację. Wiele na ten temat już napisano na tym forum.
Czekam na zdjęcia :)
Pozdrawiam,
Renia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=47436" onclick="window.open(this.href);return false;
karolina_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 gru 2011, o 10:58

dlaczego niszczeją łodygi?

Post »

:) Witam wszystkich i proszę o pomoc. Mam storczyka o żółtych kwiatach, (teraz już przekwitły) łodygi są już przycięte, ale niestety zaczynają się robić suche. Liście są piękne i zielone, dlaczego więc coś dzieje się z łodygami? Dodam jeszcze, że do tej pory wszystko było dobrze, podlewanie również jest umiarkowane. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
PolishGal
100p
100p
Od: 20 gru 2011, o 18:37

Re: dlaczego niszczeją łodygi?

Post »

chodzi Ci o pędzik, po przekwitnięciu phalaenopsis może zostawić pędzik i drugi raz z niego zakwitnąć albo zasuszczyć, wtedy go obcinasz, to jest normalne, jak będzie miał zamiar zakwitnąć to wypuści nowe ;)
dopóki nie zaczyna suszyć pędzików nie podcinaj ich bo może jeszcze zakwitnąć...
'Flowers are the sweetest things God ever made and forgot to put a soul into...'
Moje storczykowe początki.
karolina_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

czyli jeszcze raz mam je przyciąć? jeśli tak, to w którym miejscu? bo były obcięte za czwartym oczkiem.
Awatar użytkownika
PolishGal
100p
100p
Od: 20 gru 2011, o 18:37

Post »

jak uschną do końca to całe obetnij :)
'Flowers are the sweetest things God ever made and forgot to put a soul into...'
Moje storczykowe początki.
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2011, o 22:16

Post »

To może ja też podepnę się z pytaniem - bo we wszystkich moich storczykach pędy usychają, ale sa tak twarde, że nie wiem w którym miejscu uciąć, żeby nie zaszkodzić, jak kwitną wyglądają tak, a później usychają do samego dołu, czy starć się uciąć między liśćmi, podpowidzcie proszę, bo chciałabym doczekać się kilku pędów, a nie tylko jednego

takiego dostałam
Obrazek
a teraz nie ma już kwiatów, pędy zaczęły od góry usychać, więc je przycięłam (zanim trafiłam na forum ;:223 ), ale widzę, że nadal usychają powoli. Ciachnąć? Jeżeli tak, to w którym miejscu?
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Poczekaj spokojnie aż zaschną do samego końca - roślinka wyciaga z nich wszystko co "nadaje sie do zjedzenia" - jak uschną całe , wytnij jak najniżej, żeby liści nie raniły
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2011, o 22:16

Post »

Dzięki bardzo za odpowiedź - ale one jak uschną są tak twarde, że nie można ich uciąć na samym dole i później taki kikut zostaje. Tak ma być?
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trzeba mieć dobry sekator, wtedy wyciąć jest łatwiej :D
karolina_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

niestety mam to samo, już przycięłam te suche pędy przy samych liściach i czekam co będzie dalej. Martwi mnie tylko to, że liście zaczynają marnieć. Robią się wiotkie i bez problemu można je wyciągnąć. A jak je zostawiam to usychają. Czy może to być spowodowane tymi pędami?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”