Kwiatoterapia u Asi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kwiatoterapia u Asi

Post »

Asiu,
"puchate" jajeczka na sam wygląd takie jakieś lepsze, ekoloegiczne :uszy od szczęśliwej kurki :D
Piękne jesienne zdjęcia! Ostrokrzew z białym brzegiem bardzo dekoracyjny! Mogę cię prosić o przypomnienie jak wygląda cały ten krzew? jakoś go prowadzisz, przycinasz czy idzie na żywioł? Widziałam podobnego u znajomych i przybrał formę bardziej płożącą niż krzaczastą :roll:
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, Aniu , ;:196

Izuniu, dziękuję za miłe słowa i przesyłam buziaki dla córci a kurki wesoło machają do niej skrzydełkami.

Ewuniu, zdjęsia ostrokrzewu wkleję jutro bo w archiwum jakoś nie mam go uchwyconego tak, żeby był widoczny jego pokrój. Mam go od 2 lat i przycięłam go delikatnie wiosną żeby się ładnie zagęszczał ale widzę, że jego pędy rosną raczej pionowo bez tendencji do rozłażenia się na boki. W zeszłym roku na zimę był okręcony agrowłókniną i przetrwał bez uszczerbku a w tym roku mam ochotę zaryzykować i zostawić go bez okrycia. Innych ostrokrzewów nie okrywam ale te z obrzeżonymi liśćmi są podobno bardziej wrażliwe. Ech, z tą zimą to same kłopoty. U was we Wrocławiu pewnie nie macie takich rozterek :roll: .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No i porób wiecej zdjęć jesiennych. Za mało ich :roll:
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Witam wszystkich w ten ciepły wieczór :wit .
Dzisiejszy słoneczny dzień spędziłam w ogrodzie, to miła odmiana od aury z mijającego tygodnia.
Ale nie pracowałam. Spacerowałam, piłam kawę na tarasie, robiłam zdjęcia, oswajałam Waciki,
które coraz śmielej podchodzą do ręki. Dzisiaj wpadły na szalony pomysł urządzenia sobie kąpieli.
Ale nie w piasku przygotowanym do tego celu. W korze! Narzucały na siebie tą korę i widać
sprawiało im to ogromną radochę. Wyglądały po tym jak kupka nieszczęścia. Potem zrobiły sobie
dzień dziecka i poszły takie brudne spać. Oto Waciki w SPA:

Obrazek Obrazek

Po raz kolejny podziwiałam zimozielone liściaste, które sprawiają, że jesień nie jest tak smutna i szara.
Niektóre mają soczystozielony kolor przez cały rok.

Berberys Julianny i Pieris japoński 'Little heath"

Obrazek Obrazek

Laurowiśnia "Otto Luyken" i Machonia pospolita

Obrazek Obrazek

Pieris japoński "Prelude" i Ciemiernik wschodni

Obrazek Obrazek

Turzyca japońska "Ice dance" i Trzmielina japońska

Obrazek Obrazek

Ewuniu, wrzucam obiecane zdjęcie ostrokrzewu. I kolorowe koraliki berberysu.

Obrazek Obrazek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Asiu trudno uwierzyć, że to jesienne portrety roślin. Wszystkie są soczysto zielone, jakby był schyłek lata, a nie końcówka jesieni ;:63 Teraz rozumie, dlaczego Twoje Waciki zawsze takie eleganckie i zadbane, ale jak spędza się weekend w SPA, to nie może być inaczej ;:224 ;:7
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Asiu, te Twoje Waciki są przefajne :;230 :;230 :uszy
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Iwonko, Monia, ;:196 miło mi, że do mnie zaglądacie. Muszę Wam powiedzieć, że te kury to był strzał w 10-tkę.

Pokażę jeszcze moich skrzydlatych gości odwiedzających karmniki:

Obrazek Obrazek
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Asiu,
dziękuję za zdjęcie ostrokrzewu! ;:196 ładny pokrój, prosty w górę. Takie lubię! :)
Waciki szaleją :lol: a kto to powiedział, że trzeba się kąpać w wodzie ? :;230
Piękne portrety zimozielonych! jedynie opadłe liście zdradzają porę roku ;:63
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Witam Cię Asiu! Waciki biją wszystko ! Z początku nie zajarzyłam co to te waciki i latałam po wątku! :;230 :;230 ;:
;:180 Jak to się mówi "wielki szacun " dla Ciebie za cudowne fotki i jakże ciekawe opisy roślin, drzew. Masz przepięknie urządzony ogród i z Twoich zdjęć powinien być kalendarz. Gosiu zauważyłam u Ciebie skimmie Rubelie. Ja też sobie ją sprawiłam i teraz sie martwie, bo podobno to całkowicie wymarza. Poradz proszę, jak się wystrzec zaginięcia tej pięknej rośliny.Czym ja najlepiej okryć. W Tobie nadzieja. Ja też karmię sikorki. Do tej pory zjadły 15 kg słonecznika.Mam je na balkonie i na działce. Serdecznie Cię pozdrawiam. A do Twojego wątku weszłam za podpowiedzią Neli i Ani z Pszczyny. Nie żałuję i jeśli pozwolisz będę częstym gościem. Ja jestem od kwietnia na forum i to co pokazujecie widzę pierwszy raz i wszystko bym chciała. na razie kupiłam 20 krzaków róż! A jeszcze Ci powiem Asiu!
:tan :heja ;:138 :wit ;:196 Zimy nie będzie!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też chcę do Spa. Kurczaki mają, a ja :(
Czy później doprowadziły się do porządku?
Czy nadal sa białe?
Zaczynam zastaniawiać się nad pierisem. U mnie jak do tej pory żadne nie przezimowały, ale może nauczyłam się czegoś nowego i teraz dadzą radę :roll:
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Tosiu, witaj w moim ogrodzie :wit .
U mnie zawsze furtka otwarta dla miłych gości.
Bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa, które działają jeszcze bardziej mobilizująco.
Po takich pochwałach to aż się chce dopieszczać ogród bez końca :D .
U mnie były 2 skimmie i jedna z nich wymarzła ubiegłej zimy. Myślę, że to kwestia miejsca, w którym jest posadzona.
Ta, która przetrwała jest z 3 stron otoczona roślinami iglastymi więc nie ma przeciągów a dodatkowo obok rośnie leszczyna,
której opadłe liście tworzą ciepłą kołderkę na zimę. Ale i tak coś nie domaga. Muszę jej podsypać wiosną więcej nawozu bo te listki to ona ma zbyt bladziutkie.
Pochwalam bardzo zakup róż ;:63 . Myślę, że z czasem i Twoja kolekcja się powiększy.
Wystarczy wejść na kilka wątków naszych Różanych Specjalistek i już człowiek zaczyna kombinować.
U mnie właśnie wyleciały marcinki, żeby zrobić miejsce dla róż :;230 .
A z tą zimą to powiem Ci, że bardzo bym się cieszyła. Nie jeżdzę na nartach i jakoś nie mam sentymentu do śniegu.
A jak sobie przypomnę ubiegłoroczne odśnieżanie to.... :evil:
Teraz pędzę do Twojego ogrodu....

Gosiu, skąd! Byłam u nich przed chwilą i dopiero teraz, powoli, zaczyna z nich ten pył z kory odpadać.
U mnie, odpukać, pierisy zimują bez żadnego okrywania. Dostały tylko ziemię do kwaśnolubnych do dołka w trakcie sadzenia.
A jakie masz pierisy? Jestem fanką tych roślin, cieszą oko o każdej porze roku.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, miałam, miałam pierisy. Oba mi wymarzły przez kolejne 2 lata. Ja też sadziłam je w kwaśnym torfie. Nie wiem co im tak u mnie niedobrze. Ale chyba mnie zraziłaś od nowa, mimo, że już sobie obiecałam że nie kupię, jak mnie tak nie lubią. :roll:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Na tych zdjeciach, to nie widać, gdzie waciki oczy mają :;230
Ależ grzywy :wink:
SPA jak widać każdemu służy :wink:
Muszę kupić karmnik, w tamtym roku jakoś nie wyszło.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Asiu, dzięki za podpowiedzi dot. skimi.Pozdrawiam. Pierisy też ma 2 i też je okryję. Tak,na wszelki wypadek. :;230 :uszy
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35

Post »

Witam :wit . Asiu, jestem u ciebie z pierwszą wizytą(za to bardzo dłuuuugą). Po obejrzeniu tych wszystkich cudności mogę powiedzieć tylko: OCH !!! , ACH !!! W zasadzie podoba mi się wszystko, a najbardziej oczywiście to, czego nie mam u siebie... :;230. No i te twoje kurki Waciki - są rewelacyjne. Wspaniale komponują się z całym ogrodem, a najbardziej z rozpleninicą japońską (bo też takie puszyste)-masz takie fajne zdjęcie.
NA pewno zajrzę jeszcze nie raz do ciebie, ale teraz zmykam. Obowiązki czekają ... :; :uszy .
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”