Storczyki Storczykowej cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 3

Post »

Może już za kilka dni bedzie wiadomo, co to jest. Mam nadzieję, że keiki...
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Dusiu przykro mi z powodu pędzika na vandzi, ale i bez niego Twoja vandzia jest cudna. Trzymam kciuki by urosly Ci Twoje wymarzone keiki. ;:108
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sporo oczek jest spuchniętych, więc zaczyna się coś dziac, ale keiki ucieszyłyby mnie najbardziej. Szczególnie bym chciała rozmnożyć sobie botaniczne i rzadsze hybrydy. Jakby było więcej niż jedno keiki, to wtedy cześc na pewno by poszła do sprzedania. Ale przede wszystkim chcę rozmnożyć dla siebie, żeby mieć dwie roślinki, np. 2 tetraspisiki.

A wczoraj zauważyłam, ze cos się kluje na bellinie. Ciekawe, co to jest. na razie jest jeszcze pod "skórą" storczyka, ale to takie miejsce, ze może być zarówno pęd, jak i korzeń. Bardzo bym chciała pędzik...
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

STORCZYKOWA
Wielokrotnie bywałam w Twoim wątku storczykowym, gdzie mnóstwo rad, porad i ogromne doświadczenie w uprawie storczyków. Zawsze wychodziłam cichaczem i tylnym wyjściem.Też mam kilka storczyków ale radość z uprawy ich bywa różna, choć ostatnio zaczynają mi się odwdzięczać za troskę i opiekę nad nimi. Niektóre mają już pędy kwiatowe, inne zaczęły kwitnąć, a jeszcze inny wypuścił mi na jednym pędzie dwa keiki i jeszcze pęd kwiatowy i zakwitł. Ośmielę się wkleić w Twoim wątku zdjęcie i poproszę o wskazówki co dalej.........

Obrazek

A to rozwinięte pąki na keiku

Obrazek

;:138 ;:63 ;:138 za Twoją ogromną wiedzę i miłość do nich.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że to keiki już można niedługo oddzielić. Obetnij tak,żeby został kawałek pędu ok. 5 cm z tym keikiem i posadź normalnie do przeźroczystej doniczki z korą (bardzo dobre podłoże do Phal. to takie w przeźroczystych workach, kora z bialymi kamykami, można je kupić w LM). Potem uprawiaj tak jak normalne Phal., czyli podlewaj gdy przeschnie podłoże (mniej więcej co 10-14 dni, zalezy od szybkości przesychania), można używac wody przegotowanej, niektórzy używają tez destylowanej, ale ja jej nigdy nie używałam, więc nie wiem. Używam teraz wody ze studni, bo przy 100 storczykach gotowanie wody byłoby bardzo kłopotliwe.
A możesz jeszcze pokazać zdjęcie z bliska, jak wyglądają korzenie tej doroslej rośliny? Bo na tym zdjęciu wygląda, jakby ich nie było...
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za informację. Jutro pstryknę zdjęcie i pokażę.
Wczoraj odwiedziłam LM w Poznaniu i właśnie na żywo po raz pierwszy widziałam Vande, moje zdziwienie, że one sobie wisiały bez żadnego podłoża z pięknym kwiatem.
OJJJ - podobał mi się, cena troszkę mi się nie podobała. Ale gdybym wiedziała od czego zacząć mając go w domu to kto wie, czy bym się nie skusiła. Dzisiaj troszkę żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia bo aparat miałam w torebce.
Będę Cię odwiedzała i wiedzę czerpała.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok ;). Co do Vand, one własnie tak wiszą, bez żadnego podłoża. Można tez trzymać w wazonach. W sprzedaży są albo w wazonach albo z drutami do zawieszenia w oknie. Jeśli chcesz uprawiać w wazonie, a kupiłaś bez, to wtedy sobie trzeba taki jakiś zwykły dokupić. A jakie ty widziałas te Vandy i po ile?

A u Phal. coraz więcej oczek ożywa, nie umiem się doczekać, kiedy okaże się, co to jest, tak mi się marzą keiki, moje wlasne storczyki wyhodowane od podstaw :). Na siew z nasion niestety nie mam szans, więc chce sprobować z keikami.
A pędziki u Phal. rosną bardzo szybko, wiele ma już pąki. Phal. philadelphia, choc ma króciutki pędzik, zakwitnie obficiej niż zwykle (zwykle miał 6 kwiatów, teraz będzie więcej). Inne też mają pąki, niezbyt liczne, ale są. U mnie zazwyczaj Phal. mają 3-6 kwiatków na pędzie, czasami więcej, a czasami mają naraz parę, a potem przez jakiś czas (nawet kilka miesięcy) przedłuzają się i mają naraz np. 3 kwiatki, zrzucą je i puszczają nastepne. jeden tak robił przez ileś miesięcy, po obcięciu pęd mial z metr dlugości, choć to był półminiaturek.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ależ się cieszę, Dusiu, że oczka posmarowane keiki-pastą, nabrzmiewają ;)
Gratuluję tylu pędzików ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pędziki ma ponad 20 Phal., łącznie z tymi, co mają przedłużenia, będzie ze 30 kwitnących.
Co do oczek, nawet tetraspisikowi jedno nabrzmiewa. Inne tez ma posmarowane, ale z tamtych nie udało mi się zdjąć oczek, więc je posmarowałam po oczkach. Bardzo cięzko zedrzeć oczko, nie uszkadzając tej cześci rosnącej, która jest pod nim.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Storczykowa!! :wit
Dopiero wróciłam z pracy od samego rana tj. od godz. 8.00 ale tak bywa tylko we wtorek.
To jest wytłumaczenie na obiecane korzonki mojego storczyka.
Vandy wisiały sobie zahaczone na jakimś tam druciku, bez żadnego wazonu.
Kolor kwiatu trudny dla mnie do określenia, ale na pewno pochodne ciemnej czerwieni/bordo a może by trzeba jeszcze inaczej określić. Płatki w kropki, przecinki - ja u Ciebie chyba widziałam takie kolory Vandy albo bardzo podobne.
Cena do zwariowanych chyba nie należała - 99.00 zł.
:roll: :oops:
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że medycyna wkracza do storczyków.
Smarowanie, pędzlowanie - co Wy z nim wydziwiacie :?: :?: :?:
Ja tutaj z Wami to dopiero nabiorę doświadczenia
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Dusiu - "będzie ze 30 kwitnących" ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

leszczyna pisze:Witaj Storczykowa!! :wit
Dopiero wróciłam z pracy od samego rana tj. od godz. 8.00 ale tak bywa tylko we wtorek.
To jest wytłumaczenie na obiecane korzonki mojego storczyka.
Vandy wisiały sobie zahaczone na jakimś tam druciku, bez żadnego wazonu.
Kolor kwiatu trudny dla mnie do określenia, ale na pewno pochodne ciemnej czerwieni/bordo a może by trzeba jeszcze inaczej określić. Płatki w kropki, przecinki - ja u Ciebie chyba widziałam takie kolory Vandy albo bardzo podobne.
Cena do zwariowanych chyba nie należała - 99.00 zł.
:roll: :oops:
Jak 99 zł to bardzo tanio jak na kwitnące Vandy, ja bym bez zastanowienia brała. Bardzo dawno już nie widziałam Vand w takiej cenie, w tym roku wszędzie spotykałam ok. 150 zł lub więcej... Na pewno były cudne, Vandy to fantastyczne storczyki.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłam ostatnio troszkę zdjęć:

Rozwinął się żółty Phalaenopsis:

Obrazek

Obrazek

Rózowa Vandzia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Obrazek . Dusiu są śliczne . Wyglądają jak sztuczne .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”