Skromny początek Eweli
Re: Skromny początek Eweli
Storczykowa - jeszcze nie natrafiłam na przecenę Cattleyi, bo pewnie już by stała na moim parapecie.. staram się nie szaleć na razie...tylko dzisiaj miałam mały napad w biedronce i wyszłam z miniaturowym fiołkiem alpejskim 

Pozdrawiam, Ewela
Mysz_ka - czyli wszyscy "storczykowo nawiedzeni" tak mamy
co do strachu...ja tez się boję, ale do odważnych świat należy!! A Cymbidium, którego też się bałam właśnie coś nowego wypuszcza, ale nie wiem co, a nie udało mi się rano wyraźnego zdjęcia zrobić
Vandzia wydaje się łatwiejsza, więc możesz spróbować, ale jak już to dorosłą
ja się na swoją naczekam zanim zakwitnie.
dziękuję również za odwiedziny

dziękuję również za odwiedziny

Pozdrawiam, Ewela
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może jeszcze trafisz... Co jakiś czas warto zajrzeć do LM czy obi, bo tam bywają Cattleye. Najcześciej spotykałam żołte z czerwonawymi warżkami, ale kiedyś w LM byly też rózowe. Ceny są różne, od 25 do 70 zł, zależy, za ile kupią. Po przecenach na pewno są tańsze.demonia pisze:Storczykowa - jeszcze nie natrafiłam na przecenę Cattleyi, bo pewnie już by stała na moim parapecie.. staram się nie szaleć na razie...tylko dzisiaj miałam mały napad w biedronce i wyszłam z miniaturowym fiołkiem alpejskim
TO chyba cos nie tak z tym moim LM, bo jedynek okazy jakie tam ostatio oglądałam to były Phalenopsis i przekwitnięte Cambrie... i już od dłuższego czasu nie mają nic ciekawego.Chyba, że ja źle szukam 
Zresztą tam ciężko zobaczyć przecenione rośliny, bo wszystkie w złym stanie stoją w jednym miejscu i mają na doniczkach ceny takie jak normalne rośliny (czyli nie poobniżane)

Zresztą tam ciężko zobaczyć przecenione rośliny, bo wszystkie w złym stanie stoją w jednym miejscu i mają na doniczkach ceny takie jak normalne rośliny (czyli nie poobniżane)
Pozdrawiam, Ewela
- Storczykowa
One są przeceniane, tylko musisz podejść do kogoś ze sklepu, zeby ci wypisali kartkę na przeceny, wtedy bedzie przeceniony. Tak jest w LM, obi i praktikerze. Czasami na przecenach mozna znaleźc naprawdę fajne rośliny, kiedyś w praktikerze po 5 zł kupiłam bardzo ładne Phal.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Demonia- Duśka Ma rację
Czasami sa opisane storczyki i inne rośliny na przecenie, a czasami nie. Warto się decydować na takie kwiatuchy, zwłaszcza, gdy Widzisz, że korzonki i liście ładne. Ja, za 9 zł- kupiłam katlejkę z kwiatkiem. Za - 42zł - mam Acocendę. Warto szukać takich przecen...i "polować" na nie 

- Storczykowa
Tak tanio kupiłaś Ascocendę? Wow! czemu u nas tak nie ma? U nas Vandy wolą wyrzucić, niż zejść poniżej 80 zł, a wtedy są już w takim stanie, że się nic nie da zrobić.justus27 pisze:Demonia- Duśka Ma racjęCzasami sa opisane storczyki i inne rośliny na przecenie, a czasami nie. Warto się decydować na takie kwiatuchy, zwłaszcza, gdy Widzisz, że korzonki i liście ładne. Ja, za 9 zł- kupiłam katlejkę z kwiatkiem. Za - 42zł - mam Acocendę. Warto szukać takich przecen...i "polować" na nie
Co do przecen, przecenione storczyki są często gdzies na uboczu, warto się porozglądać, czasami moga być dość daleko od innych storczyków, ale są, można coś wybrać ciekawego, potem się idzie po kartkę na przeceny i z tą kartką do kasy.
- justus27
Storczykowa- też sie cieszę, że za tyle kupiłam. Jeśli jeszcze będą w takiej cenie, pomarańczową sobie kupie albo biało-zieloną, o której marzę 

NO to ja jakoś nie umiem chyba szukać
) niedługo wybieram się do LM to tym razem będę węszyć w każdym ogrodowym kącie, może akurat się coś trafi.(najchętniej Cattleyka albo Paphiopedilum
)
A mam takie małe pytanie do znawców... jak długo utrzymują się kwiaty na Cymbidium? (tak mniej więcej) bo coś widzę, że jeden już zaczyna usychać, a nawet się nie rozwinął jeszcze w pełni, ale może to dlatego, że był tak wciśnięty między inne, że nie umiał się przebić i porządnie rozwinąć

A mam takie małe pytanie do znawców... jak długo utrzymują się kwiaty na Cymbidium? (tak mniej więcej) bo coś widzę, że jeden już zaczyna usychać, a nawet się nie rozwinął jeszcze w pełni, ale może to dlatego, że był tak wciśnięty między inne, że nie umiał się przebić i porządnie rozwinąć
Pozdrawiam, Ewela
justus27 - ależ z Ciebie szczęściara
moje gratulacje i dalszych owocnych polowań na wyprzedażach życzę 

Pozdrawiam, Ewela
- Storczykowa
Może odpadła mu pyłkowina? Utrata pyłkowin przyspiesza przekwitanie. ormalnie Cymbidium kwitnie może parę tygodni.
Chyba nawet nie miała szansy odpaść, bo on się nie rozwinął do końca.... do tej pory ma posklejane płatki, ale już widzę, ze usycha... mam nadzieję, ze reszta nie pójdzie w jego ślady
bo to trochę za wcześnie chyba?

Pozdrawiam, Ewela
- Storczykowa
Może po prostu się nie rozwinął, może od zmiany warunków albo coś? Czasami u Phal. tak jest, że mają pąki, ale nie rozwijają ich do końca i w końcu przekwitają, nigdy się nie otwierając.
- justus27
Mi też się wydaje, że zasychanie kwiatu może byc spowodowane zmianą warunków 
Moje, kwitło coś około 2 tygodni. Ale wiadomo <przyjechało w grudniu> był sezon grzewczy w pełni i mało słońca.
Demonia- zatem Szukaj przecen, bo warto. Teraz będę polować na sabotki i miniaturki falków. Może znów coś fajnego "znajdę"
Już wiem, gdzie są oncidia i cambrie po 5zł/szt. Jeśli nic nie kupię, to je sobie sprawię...

Moje, kwitło coś około 2 tygodni. Ale wiadomo <przyjechało w grudniu> był sezon grzewczy w pełni i mało słońca.
Demonia- zatem Szukaj przecen, bo warto. Teraz będę polować na sabotki i miniaturki falków. Może znów coś fajnego "znajdę"

w takim razie moje też chyba ma takie objawy... prawdopodobnie jest mu za gorąco i światła dziennego też już jest teraz mało... no nic.. teraz muszę się postarać, żeby za rok mieć ponowne kwitnienie 
Poluję poluję na okazje, ale na razie nie widzę nic z moich marzeń na takich promocjach... muszę się uzbroić w cierpliwość

Poluję poluję na okazje, ale na razie nie widzę nic z moich marzeń na takich promocjach... muszę się uzbroić w cierpliwość
Pozdrawiam, Ewela