Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
No to 4 cm, a nie 1 lub 2... Myślałam, że cała roślinkę masz 1-2 cm.
- Haim
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Justynko, pięknie radzą sobie maluszki u Ciebie, to znaczy, ze im dobrze w tym pojemniku
Ja też mam sadzonkę phal. tetraspis. ale ona na razie inwestuje w korzonki, listka nowego nie ma na razie.
Ale to mój błąd, bo dopiero od niedawna przeniosłam maluszki do akwarium a powinnam już dawno to zrobić

Ja też mam sadzonkę phal. tetraspis. ale ona na razie inwestuje w korzonki, listka nowego nie ma na razie.
Ale to mój błąd, bo dopiero od niedawna przeniosłam maluszki do akwarium a powinnam już dawno to zrobić

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Kaja- byłam u Ciebie i pozostawiłam "ślad"
Moja, to Baleara Peggy Ruth Carpenter. Obecnie kwitnie u Marty (Nesuniiaaa). Zobacz tam sobie, jakie będzie mieć kwiaty.
Zauważyłam że u mnie, cambrie i oncidium <na razie mam jedno> ładnie rosną i kwitną. Ale skoro u Ciebie też cambria zakwitnie, widać warunki u Ciebie się jej podobają. Na Twoim miejscu postarałabym się o kolejną sztukę
Sotrczykowa- eh...nie zrozumiałyśmy się, moja wina. Nie napisałam, że o jeden listeczek mi chodzi. Ale...kamień z serca mi spadł, że te moje maluszki, znowu nie takie maleńkie, jak myślałam.
Mam nadzieję, że przeżyją i ładnie będą rosnąć

Zauważyłam że u mnie, cambrie i oncidium <na razie mam jedno> ładnie rosną i kwitną. Ale skoro u Ciebie też cambria zakwitnie, widać warunki u Ciebie się jej podobają. Na Twoim miejscu postarałabym się o kolejną sztukę

Sotrczykowa- eh...nie zrozumiałyśmy się, moja wina. Nie napisałam, że o jeden listeczek mi chodzi. Ale...kamień z serca mi spadł, że te moje maluszki, znowu nie takie maleńkie, jak myślałam.
Mam nadzieję, że przeżyją i ładnie będą rosnąć

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
4 cm to też malutka, ale może sobie jakoś poradzi. Moje mają ok. 8 cm w całości, jedna ma już troszkę szersze listka, druga takie chudziutkie. Posadziłam je już w doniczkach 9 cm, zeby potem ich nie stresować przesadzaniem.
Przyszlam,zobaczylam maluszki i ....no coz chyba brak mi cierpliwosci....kiedy to zakwitnie?
- justus27
Hmm...za 3 może 4 lata
Jak nie umrą wcześniej...
Mi, one dają o wiele więcej radości, niż dorosły botanik zdolny do kwitnienia, ale...to mój wybór.
Ty, Możesz woleć dorosłe roślinki

Mi, one dają o wiele więcej radości, niż dorosły botanik zdolny do kwitnienia, ale...to mój wybór.
Ty, Możesz woleć dorosłe roślinki

- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Justynko,widzę bratnią a właściwie siostrzaną duszę w Tobie.
U mnie takich zdechlaczków też jest trochę a radość z każdego korzonka czy listeczka większa niż z kwitnienia "dorosłych".
Ja nawet na "działce" pod blokiem większość krzewów mam z takich różnych patyczków.
U mnie takich zdechlaczków też jest trochę a radość z każdego korzonka czy listeczka większa niż z kwitnienia "dorosłych".
Ja nawet na "działce" pod blokiem większość krzewów mam z takich różnych patyczków.
- justus27
Henryku- cieszę się, że i Ty Lubisz "zdechlaczki" ;) Marzą mi się kolejne...<może we środę coś upouję>. Patyczki pod blokiem, hmm...a gdzie wątek o takowych? Chętnie bym pooglądała co nieco

- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Działka to taka przyblokowa,byle jaka,tak żeby posiedzieć,więc trochę wstyd byłoby się chwalić,ale zrobiłem fotki moich zdechlaczków i może je pokażę.
A dzisiaj przy ich pryskaniu zauważyłem u jednej psb,takiej bez korzeni i listków takie coś maleńkie /0,5 mm/,zieloniutkie,wychodzące parę mm nad podłożem.
Przez lupę jest śliczne.Ale frajda.
A dzisiaj przy ich pryskaniu zauważyłem u jednej psb,takiej bez korzeni i listków takie coś maleńkie /0,5 mm/,zieloniutkie,wychodzące parę mm nad podłożem.
Przez lupę jest śliczne.Ale frajda.
- justus27
Henryku- zatem gratuluję kolejnego sukcesu u reanimków
To, chociaż Napisz, jakie krzaczki Ci tam rosną.pod blokiem.. ;) Ja w moim ogrodzie mam 2 klomby z bylinami<jeden- słoneczne byliny, drugi-cieniolubne> + skalniak. Obsadzone na maksa...A widok, od wiosny, do jesienii- cudny
Sylki- witaj wśród Tych, którzy mają "żłobki". Cieszą takie, maleńkie sukcesy...
Może jutro zrobię fotkę "cosiowi" cymbidium. Może będę mieć pędzika...chyba bym pękła ze śmiechu. Bo, w ogóle, nie dbałam o to cymbidium. Nawet go nie przesadziłam, a nieraz wiatr wywrócił doniczkę. Nawożone może ze 3,4 razy było...

Sylki- witaj wśród Tych, którzy mają "żłobki". Cieszą takie, maleńkie sukcesy...
Może jutro zrobię fotkę "cosiowi" cymbidium. Może będę mieć pędzika...chyba bym pękła ze śmiechu. Bo, w ogóle, nie dbałam o to cymbidium. Nawet go nie przesadziłam, a nieraz wiatr wywrócił doniczkę. Nawożone może ze 3,4 razy było...
Powiem tylko tyle: podziwiam, podziwiam, podziwiam za odwagę (zresztą nie tylko Ciebie na forum) do opieki nad takimi maleństwami. Ja to jestem zbyt tchórzliwa, żal by mi bardzo było gdyby się nie udało utrzymać ich przy życiu... Trzymam kciuki za Twoje
nie wybieram się nigdzie więc liczę, że za te kilka lat pokażesz mi kwiatuszki 

Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko, ależ ja mam zaległości w Twoim wątku, nie wiem czemu nie miałam powiadomień, już czytam wstecz.........Matko ...nie wiem ile stron 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Justus,Bogumiła podziwiam Wasz upór w pielęgnacji takich malizn.Mnie by zbyt ręce przy nich "latały" to tylko podgladam 

- justus27
Nieinna- jeśli Masz cierpliwość do storczykó, Spróbuj z jednym maleństwem. Wiesz, jaka to radość ujrzeć 3mm korzonka albo listeczka 
Bogumiła- Twój maluszek również piękny. Ma super mieszkanko, niech zdrowo rośnie
Beatrice- witaj w drugiej częscie
Cieszę się, że Zaglądnęłaś do mnie 
Grażynko- zapewniam Cię, że maluszki nie są takie trudne. Jedynie może być problem z przesadzaniem ich, bo są malutkie. Może kiedyś Spróbujesz...

Bogumiła- Twój maluszek również piękny. Ma super mieszkanko, niech zdrowo rośnie

Beatrice- witaj w drugiej częscie

Grażynko- zapewniam Cię, że maluszki nie są takie trudne. Jedynie może być problem z przesadzaniem ich, bo są malutkie. Może kiedyś Spróbujesz...