Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Dzis, u mnie, wielkie moczenie i przegląd storczyków.
Wykonałam też profilaktyczny oprysk miedzianem50.
Pokażę Wam, moje reanimki, które Przywiozła Grymasella parę tygodni temu. A były to: dwa dendrobia nobile, cambria i sabotek.
Sabotkowi zrobię fotkę dopiero, po wyjeździe do Krakowa, muszę mu kupić większa doniczkę, bo korzonki się nie mieszczą w "dwunastce" :?

Zatem, pierwsze dendrobium nobile. Było tak zalane, że całe psb-y same wychodziły z doniczki, bez korzonków. Na szczęście miał bardzo dużo keiki, spryskane kilkakrotnie środkiem owadobójczym i raz grzybobójczym na dzień dzisiejszy mają się nieźle. Fotki, przed kąpielą, a po oprysku miedzianem:

Obrazek

Dendrobium nobile, drugie, było w gorszym stanie niż pierwsze. Tzn., korzonki lepsze, ale za to przyrosty "okropne". Liście żółknące, w kropki, od wielkiej ilości mszycy i wełnowca. Chyba te liście wszystkie storczyk zasuszy. Ale, dziś zajrzałam do doniczki i jest nowy, maleńki przyrost. Ależ się cieszę tym sukcesem :heja

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I bujna cambria ;) Wymieniłam jej tylko podłoże. Jest piękna, ma kilkanaście młodych psb, może jeszcze w tym sezonie zakwitnie:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gratuluję dendrobia odzyskują formę ;:196 ;:196 a cambria niech no tylko nie zakwitnie ;:223
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Roślinki piękne i zadbane, na pewno odwdzięczą się kwiatami ;:108
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Justynko, ale się cieszę ;:138 Cieszę się, że już spełniasz swoje marzenia. Niech Masdevallia pięknie wzrasta! Będę mocno trzymała za to kciuki!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu- cambria musi zakwitnąć, bo jest na wymianę ;:108

Kinga- do kwiatów, to jeszcze daleka droga, ale...pierwsze oznaki wegetacji są, i ten fakt cieszy ;)

Mala_Mi- Wiesz, od wczoraj jej nie widziałam i tęsknię za nią :P Ciekawa jestem, czy w poniedziałek będzie wilgotne spagnum ;:224 Obie masdevallie przestawiłam na północno-zachodnie okno, bo południowe za jasne dla nich ;)

Koło południa zamgławiałam moje maluszki i się ucieszyłam, bo zauważyłam, że troszku listki urosły :tan Może jutro wstawię ich fotki ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Kontakt:

Post »

Ale rozrośnięta Cambria :) Może faktcyznie ci jeszcze teraz zakwitnie :) Szybko potrafi zrobić niesodziankę, moja już kształtuje pączuszki.. a jak twoja, o której kiedys pisałaś że wypuszcze pędzik?

Pisząc o swoich dendrobiach przypomniałąś mi o keiczkach od ciebie, zaraz zobaczę jak się miewają.;)
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Awatar użytkownika
OnArt
200p
200p
Od: 4 sie 2009, o 18:01

Post »

W końcu przewertowałem Twój wątek Justyno i po prostu ;:60 ;:152 - tyle mam do powiedzenia.
Kaktusiarze - tacy - jesteśmy.
Moje STORCZYKI
Moje KAKTUSY
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Justynko, reanimki super formę odzyskują w Twoich rękach ;:138
Natomiast Cambria, mam nadzieję, że obdarzy Cię tak bujnym kwitnieniem, jak dużo nowych przyrostów ma ;:108
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaja-gr- bardzo bym chciała zobaczyć jej kwiaty, zwłaszcza, że mam chęć na kolejne cambrie i oncidia. Wszystkie u mnie ładnie rosną i kwitną, trzeba ten fakt wykorzystać ;:108

Baleara już ma wykształcone pączki, chyba będą tylko 3 kwiatuszki...Ale i tak jestem dumna, że tak młoda sadzonka <ma około pół roku> zechciała pokazać kwiaty.

O Widzisz, właśnie mi Przypomniałaś,miałam zapytać i zapomniałam, jak tam keiczki dendrobium nobile?

On-Art- bardzo dziękuję za komplementy. Ale, Wiedz...że to nie koniec mojej pasji storczykowej... Ona nadal się rozwija i ja wraz z nią ;:108

Haim- Asiu, zaczynam się przekonywać do reanimków ;) To jest cudowne uczucie, kiedy się widzia, jak zabiedzona roślinka, daje pierwsze oznaki życia. Po prostu daje nadzieję na to, że dalej chce żyć.

Dziś, obiecane fotki, trzech moich maluszków phalaenopsis. Listeczki ładnie im zaczęły rosnąć; oto Phal. Amboinensis, najmniejszy, ale ma najwięcej listeczków:

Obrazek

Phal. Corningiana Red; uschły mu dwa, dolne, około 3mm listeczki. ALe, za to ładnie rośnie listek sercowy:

Obrazek

Phal.Tetraspis, również listek sercowy ładnie ruszył:

Obrazek

I maleństwa razem:

Obrazek

Za jakiś czas znów im zrobię zdjęcia ;:108
parapetowce
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Justynko gratuluje Ci cierpliwośći przy takich maluchach!!!Nadal nie mam odwagi sie nimi zająć :oops: A może to nawet nie brak odwagi ile brak czasu.... na życie mnie do tego zmusza :wink:
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Ale maleństwa :shock: teraz bardzo trzymam za nie kciuki żeby zdrowo i szybko rosły ;:196
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Justynko świetnie Ci maluszki rosną ;:108 ;:138 ;:138 Ja jakoś się ich troszkę obawiam :roll: ale wiosną chyba się skuszę na jakiegoś :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko- dziękuję w imieniu maluszków ;) Szczerze? To, ja wiele się nimi zajmuję. Mniej, więcej, co drugi dzień zamgławiam i...tyle. A zamgławianie trwa mniej niż minutę...

Dorotko- bardzo maleńkie, poniżej będzie wstawiona jeszcze jedna fotka z linijką :D

Arlet- polecam :D Jeśli, tylko Kupisz zdrową sadzoneczkę, to na pewno Dasz sobie radę z nią ;:108

I fotka, dla Dusi, z linijką, phal. amboinensis. Najdłuższy listeczek ma troszkę więcej niż 2 cm, dwa mniejsze- po około 7mm. Cała roślinka mierzy około 4,5cm, co za "wielkolud" :;230

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Kontakt:

Post »

Ładnie ci rosną maleństwa :)
Zdjęcia keiczków u mnie :)
Oncidia dobrze ci rosną mówisz? jakoś mam przed nimi obawy...nie wiem dlaczego, parę lat temu miałam z mamą jedno..ale właściwie nie wiedziałyśmy że to storczyk [wstyd sie przyznać] i jakoś nei rósł nam specjalnie..w końcu chyba trafił na śmietnik z tego co pamiętam. to było to takie tradycyjne żółte oncidium, ale bardzo niewielka roślinka.

aha jaka to jest Baleara? chyba inna od mojej. moja to eurostar..
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”