Michał pieknie zakwitły Ci grudniki,
mój juz przekwitł ale były to kwiaty producenta natomiast teraz wypuszczą pączki i obrażony rzuca nimi
Trzymam kciuki za Twoje cymbidium, niech długo Cię cieszy kwiatami a potem powtórnie zakwitnie
Wpadłam z rewizytą, przejrzałam wątek i już na początku "dało mi po oczach"!
Passiflorę miałam kiedyś caerulę, pięknie kwitła. Niestety lubiły ją przędziorki a i z podlewaniem było nie za bardzo. Jakoś zeszła... Teraz są dużo lepsze specyfiki na przędziorki niż wtedy. Lubię passiflory za łatwość ukorzeniania w wodzie. Są niezawodne. A te kwiaty! Eh...
Epifilia też robią na mnie wrażenie - masz je piękne i różnorodne. Widać Twoją wiedzę połączoną z pasją. Na pewno będę tu wracać.
Michał, dziękuje za instrukcję ukorzeniania w zawiesinie z ukorzeniaczem. Jakiś czas ukorzeniałam oleandra w wodzie i nic się nie działo,vbzrobiłam mu zawiesinę, potrząsam. Poszedł jak burza, już po tyg. ma korzonki. Rosną tylko w siłę teraz.
Witajcie kochani!
Dziś przyglądając się roślinom zauważyłem kiełkujące nasiona Kiwi Actinidia Chinensis rzucone jakiś czas temu w doniczkę z Epiphyllum.
Ciekawe czy wykiełkują też inne.
Michał - jak by nie wskazówki na fotce to bym nie zauważył
Gratulacje, masz bracie rękę do roślin.
Oby WSZYSTKIE twoje zdrowo rosły.
Tobie przy tej okazji też wiele zdrowia życzę. Bo czas teraz paskudny, słoty,zimna etc...
Heniu - Dziękuje za życzenia, zdrowie przyda się bo prawie codziennie prócz weekendu przez 5 do 10'u godzin siedzę w cudzych ogrodach, lub inwentaryzuje drzewa na jakiś terenach.
Bardzo mnie dołuje fakt że szybko słońce zachodzi... ;:149
Tobie też życzę zdrowia i wytrwałości podczas tych słot i nadchodzącej zimy!