Migdałek trójklapowy (Prunus triloba) - cięcie,formowanie
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Migdałek
Moniko i chyba tak właśnie zrobię, bo on jest za bardzo zagęszczony na dole. Pełno małych odrostów i te trzy wielkie główne. Górę przytnę w przyszłym roku po kwitnięciu jak oczywiście w końcu zakwitnie. 

nie wiem czy czytelnie napisałam o wyprowadzeniu na drzewko - to trzeba teraz zrobić
Migdałki
Czy teraz na jesieni mogę przyciąć młode migdałki aby je rozkrzewić? Proszę o pomoc.
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Migdałki
Możesz.
Ale w przyszłym roku Ci nie zakwitną.
Jeśli chcesz, żeby wiosną kwitły i się rozkrzewiły, to przytnij je po przekwitnięciu - chyba w maju lub czerwcu.
Ale w przyszłym roku Ci nie zakwitną.
Jeśli chcesz, żeby wiosną kwitły i się rozkrzewiły, to przytnij je po przekwitnięciu - chyba w maju lub czerwcu.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Re: Migdałek - cięcie - formowanie
Posadziliśmy z eMem na wiosnę 2 migdałki po trzy 30-o centymetrowe gałązki były na każdym i każdy miał może ze 3 kwiatuszki. Niestety, nie wiedzieliśmy, że należy je przyciąć. Na jednym jest tylko jedna mizerna nowa gałązeczka, więc po przeczytaniu wątku na kwiatuszki nie mamy co liczyć
. A tak mi się migdałki podobają.

Pozdrawiam serdecznie,
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przyjrzyj się dokładnie liściom i pędom bo coś mi się wydaje że większość liści na tym zdjęciu to ałycza czyli podkładka dla migdałka.Anna29 pisze:Kochani może doradzicie mi w sprawie mojego migdałka.
Kupiłam go w zeszłym roku. Niestety w pierwszym roku po posadzeniu mąż potraktował mi znaczną część migdałka kosą spalinową. :x
W tym roku migdałek wypuścił znaczną ilość gałęzi, teraz zamiast jednego głównego pędu mam co najmniej 3 . Czy mam zostawić to tak jak rośnie czy lepiej to w jakiś sposób skrócić?
Zamieszczam zdjęcia, może coś będzie widać.
Pozdrawiam,
J
J
łomatko
Anna29 co ja Ci doradziłam, zabij mnie
nie patrzyłam na liście
leff nie mogłeś wcześniej zauważyć?

leff nie mogłeś wcześniej zauważyć?

- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
No niestety pęd który zostawiłam to nie migdałek. Ta najdłuższa, którą zostawiła rośnie właśnie z podkładki.
W przyszłym roku kupię nowego migdałka.
W przyszłym roku kupię nowego migdałka.
Anna29 bardzo Cię przepraszam, jeśli mogę tą sytuację uratować to powiem ci, że bardzo łatwo zaszczepić migdałka na tym pniu ałyczy
- Hanuszka
- 50p
- Od: 12 lis 2010, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
słuchajcie,
jużbyło pytanie o rozmnażanie ale odpowiedzi nie znalazłam:czy można i jak rozmnożyć migdalka na formę krzaczastą?kiedy i jak się to robi?
pozdrawiam
jużbyło pytanie o rozmnażanie ale odpowiedzi nie znalazłam:czy można i jak rozmnożyć migdalka na formę krzaczastą?kiedy i jak się to robi?
pozdrawiam
Pokażę swój ogród na wiosnę:) zapraszam wtedy więc:)
Ooo przyda mi się temat.
Też chcę sobie jego "sprawić", aby cieszył oczy (formę krzaczastą, bo wolę naturalny pokrój), ale nie wiem czy jest sens na wschodzie kraju, bo podobno jest delikatny i może przemarzać.
Też chcę sobie jego "sprawić", aby cieszył oczy (formę krzaczastą, bo wolę naturalny pokrój), ale nie wiem czy jest sens na wschodzie kraju, bo podobno jest delikatny i może przemarzać.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Biały śliczny.
Mój różowy na pniu bez okrywania ślicznie przezimował, i wszędzie wypuszcza pączki kwiatowe
Mój różowy na pniu bez okrywania ślicznie przezimował, i wszędzie wypuszcza pączki kwiatowe

-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy to faktycznie biały migdałek,czy wiśnia gruczołkowata jak wcześnie ktoś pisał.
Halina