Storczyki Katarzynki

Zablokowany
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Katarzynki

Post »

Chciałam Wam jeszcze powiedzieć że coś się zaczyna ruszać no może na razie w listkach ale zawsze to coś .Cambria wczoraj zauważyłam nowego listka ,to jest dobra wieść, bo do tej pory stała jak zaklęta. Sabotek od Arletki mój Artur też wypuszcza nowego listka i sabotki u których było to przezroczyste paskudztwo też jeden ma nowego listka a u drugiego mała rozetka :D Obrazek może to dzięki wilgotności co prawda waha się między 50 a 60-62% najwięcej jest jak gotuję i one to lubią i rodzina też :;230
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Fajny masz miernik!!U mnie dziś w domu jest 80% wilgotności-deszcz pada na dworze!!
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Jagódko zapraszam do Łodzi może nie jestem często w tym właśnie L.M. ale jak jestem to są :D Dusiu no nie wiem czy to przecena już kiedyś pisałam ze w wakacje były po 99zł. gdzieś we wrześniu były po 120 zł. a teraz w listopadzie(dzisiaj) te ze szkłem były 99 zł.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

No to bardzo tanio w tym LM, jak Vandy w takich cenach... U nas zawsze jak były, to ok. 160 zł, ale Vandy sa bardzo rzadko, tylko parę razy w roku.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Ja Dusiu nie jestem tam za często ale jak już to Vandy są zawsze .Wiesz jak to producenci potrafią wycisnąć ze storczyka kwitnienia o każdej porze roku
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie tak :). Ale u nas Vand nie ma, a jak są, to wolą je wyrzucić niż przecenić i te Vandy tak sobie stoją wciśnięte w kąt i marnieją... Takie zdechlaczki to częściej widzę niż normalne Vandy, bio nawet kilka miesięcy tak stoją i nikt nawet ich nie wykąpie ani nic, więc usychają. Kiedyś to były już tak zabiedzone, że prawie się rozlatywały w rękach. Ale teraz jak byłam w niedziela to przepiękne Vandy mieli, nie mogłam oczu oderwać, ale za parę miesięcy tez pewnie zmarnieją i zostaną wyrzucone....
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Dusi nie wiem czy wiesz ale w niektórych sklepach(marketach) można negocjować cenę ,więc możesz spróbować jak już będą przekwitnięte i przecenione.Ja kiedyś byłam w castoramie i widziałam na kupie zwalone cambrie biedne ukiszone w tych foliach już z pleśnią .Jak zapytałam czy można jeszcze takiego zdechlaczka kupić pan spojrzał na mnie i widziałam to zdziwienia na jego twarzy, obok piękne z nowej dostawy a ja chcę takie coś.Powiedział mi że nie bo one idą (zwrot ) do producenta .Wolą wyrzucić niż oddać za przysłowiową złotówkę ,szkoda storczyków :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już nie raz próbowałam, ale nie chcieli zejść poniżej 80 zł, a te Vandy byly tak marne, że nawet 20 zł to za dużo. Żal mi było roślin, ale za te 80 zł to mogę mieć botanicznego Phal. lub po dołożeniu trochę kwitnącą Vandę. A oni zawsze tak gadają, że zwracają, ale tak naprawdę te rośliny idą do wyrzucenia. Kiedyś widziałam cały regał Phal., jeszcze kwitnących, pięknych, a na nich pisało, że są do zwrotu, czyli, że wyrzucają...
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, pięknie przesadziłaś swojego Phal. "LODZIĘ" ;:138
Teraz musisz się zorientować jak z podlewaniem, niektóre hybrydy nie lubią aż mieć za bardzo przesuszonego podłoża.
Przez następne trzy dni możesz zraszać podłoże tylko po wierzchu, a na czwarty dzień, o ile korzonki będą już srebrne, możesz przelać doniczkę wodą, tak aby miał troszkę wilgoci.
Później już standardowo namaczanie, czy podlewanie, zależy jaką metodę stosujesz ;)

Twój nowy "Gracjan" jest przepiękny, gratuluję nowego nabytku ;:138 ;:138 ;:138

Co do Vand, to powiem Wam, że miałam szczęście, bo u nas w kwiaciarni była piękna kwitnąca Ascocenda w wazonie za 80zł.
Kobieta opuściła nam jeszcze do 70zł.

Czyli jak niskie ceny są dla nich ? :evil:
A marże niestety tak wysokie nakładają :(
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Kasiu pięknie sobie poradziłaś z Lodzią i MM ;:138 ;:138 No a nowy sabotek :shock: cudo ;:224 ile masz już tych sabotków?
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50

Post »

Piękny sabotek ;:180
A po ile go dostałaś? U mnie w LM są tylko falki ;:223
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękny sabotek :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Asiu na razie to Lodzia ma tak mokre korzonki bo stała w mam wrażenie gąbce, mokrej jak nie wiem co ,więc na pewno tylko zraszanie ,zresztą jak co rano .Oczywiście stoi też na keramzycie wiec wilgotność z góry i z dołu :D Co do cen, to sprzedawcy ,no niektórzy narzucają sobie po 100 czy nawet 200 % marży a to dlatego że niema instytucji która by tego pilnowała. Arletko sabotków mam tylko :wink: albo aż trzy :D ten zdechlaczek którego dostałam ,ten którego mi kupowałaś i dzisiejszy ale ten którego wybrałaś jest najgęstszy ;:196 Gosiu powiem Ci że kupiłam go za 38zł. ale w domu odkleiłam małą karteczkę z ceną która była naklejona a pod nią cena pierwotna 57.09 czyli dodatkowa radość .Justynko dziękuję
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Niedziela, kąpiel: musiałam zmienić podłoże Gracjanowi, po kąpieli okazało się że ma ślimaczki i jakieś chude pływające ,wypłynęło z jego podłoża. Wyciągnęłam go i co :shock: prawie już wyhodowali u niego grzybnię, zapach jak w lesie podczas sezonu :;230 no nie ale bardzo było czuć grzyby ,te pleśniowe .Umyłam mu dokładnie korzonki i wsadziłam do nowego podłoża do którego dodałam liście buku i pokruszony węgiel drzewny. Podlałam go jeszcze odżywką z dżdżownic bez rozcieńczania i teraz będę go obserwowała. Jeszcze kilka słów o Lodzi ,dzisiaj rozwija jeden pączek :D ale cztery niestety zżółkły ,no cóż trudno ,gdyby nie ten zabieg pewnie cała by zmarniała :( M.M.-Mark jemu bardzo posłużyło przesadzenie ładnie tworzą się pączki i za jakiś czas będę się cieszyła jego kwiatuszkami :D
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Śliczny sabotek, ja też takiego kiedyś będę miała, prędzej czy później, a co! :D Miernik zarąbisty, też muszę sobie takie cudo sprawić, bo nawet się nie orientuję, co u mnie "wisi w powietrzu". ;) Mam nadzieję, że Lodzia po przesadzeniu nie będzie się obijać i zacznie rosnąć w siłę. :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”