Papryka ozdobna,pieprzowiec roczny(Capsicum annuum)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sie 2010, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: papryczka co się dzieje z nią :)
Jeżeli jest sezonowa tak jak mówi Igor to zbierz nasionka i wysiej gdzieś tak pod koniec lutego, może później :P
Też mam papryczkę ale moja na razie trzyma się dobrze.
Też mam papryczkę ale moja na razie trzyma się dobrze.
Re: papryczka co się dzieje z nią :)
chyba faktycznie tak zrobię jak liście opadną a pewnie nie długo się tak stanie
bo na razie moje zabiegi nic nie zmieniają w jej stanie. dzięki wam za odpowiedz.

każdy dzień daje nam nowe szanse 

- estuera
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 lut 2011, o 01:57
Re: Papryka miniaturowa ozdobna
Witam.
Posiadam siewki odmiany Capsicum annum, mają one około 1-1,5 miesiąca i mam następujące pytanie. Wysiałem 3 ziarenka w małej doniczce o średnicy około 5-6 cm i czy należy je teraz rozsadzić czy mogą rosnąć nadal razem i przesadzić je po prostu do większej doniczki nie rozrywając bryły korzeniowej?
Posiadam siewki odmiany Capsicum annum, mają one około 1-1,5 miesiąca i mam następujące pytanie. Wysiałem 3 ziarenka w małej doniczce o średnicy około 5-6 cm i czy należy je teraz rozsadzić czy mogą rosnąć nadal razem i przesadzić je po prostu do większej doniczki nie rozrywając bryły korzeniowej?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 sie 2011, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z miniaturową papryczką ozdobną więc mam parę pytań:
Co ile trzeba ją podlewać?
Papryczka powinna mieć słońce , cień czy co?
Czy te papryczki podlewać normalną ilością wody , trochę większą czy mniejszą ?
Czy siejąc mogę włożyć dwa nasionka do doniczki? To nic nie będzie przeszkadzało w rośnięciu ?
Tak więc mam dwa pytania . Zasadziłam ją 3-4 tygodnie temu , i trzymam ją w domu (od tygodnia) bo na dworze zrobiło się za zimno dla niej .
Co ile powinnam ją podlewać ?
Już od tygodnia wyrosła tylko mała łodyżka (1 cm) i dwa listki (1,5 cm) . Więc rośnięcie jakby stoi w miejscu . Kiedy powinna zacząć trochę rosnąć ?
To chyba na tyle dzięki za odpowiedzi
Co ile trzeba ją podlewać?
Papryczka powinna mieć słońce , cień czy co?
Czy te papryczki podlewać normalną ilością wody , trochę większą czy mniejszą ?
Czy siejąc mogę włożyć dwa nasionka do doniczki? To nic nie będzie przeszkadzało w rośnięciu ?
Tak więc mam dwa pytania . Zasadziłam ją 3-4 tygodnie temu , i trzymam ją w domu (od tygodnia) bo na dworze zrobiło się za zimno dla niej .
Co ile powinnam ją podlewać ?
Już od tygodnia wyrosła tylko mała łodyżka (1 cm) i dwa listki (1,5 cm) . Więc rośnięcie jakby stoi w miejscu . Kiedy powinna zacząć trochę rosnąć ?
To chyba na tyle dzięki za odpowiedzi

- Stokrotkania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Fanka_Papryczek papryczka jest strasznym pijakiem, ja podlewam moją dwa razy w tygodniu.
Oczywiście możesz dosiać nasionka do doniczki, byle by nie miała ciasno.
Moja papryczka stoi na słonecznym parapecie i nic Jej nie dolega.
W dniu zakupu (01.08.11r.):
Roślina mateczna i jej odrosty (05.09.11r.)
10.09.11r. poucinałam wyschnięte papryczki i proszę jest rezultat zdjęcie zrobione dzisiaj (15.09.11r.)
Zdjęcia nieaktywne/norbert76
Oczywiście możesz dosiać nasionka do doniczki, byle by nie miała ciasno.
Moja papryczka stoi na słonecznym parapecie i nic Jej nie dolega.
W dniu zakupu (01.08.11r.):
Roślina mateczna i jej odrosty (05.09.11r.)
10.09.11r. poucinałam wyschnięte papryczki i proszę jest rezultat zdjęcie zrobione dzisiaj (15.09.11r.)
Zdjęcia nieaktywne/norbert76
- kwiaciara
- 200p
- Od: 28 wrz 2011, o 00:20
Fanka_Papryczek
Papryczka ta lubi ciągle wilgotną ziemię, cokolwiek aby woda nie stała w doniczce jest normą .
Lepiej rośnie w słońcu, w cieniu wzrost jest marny. :/
Nasionek może dać kilka do doniczki nawet 11cm , po wyrośnięciu gdy uzyska dwa do czterech listków po prostu popikuj
W moim warzywniaku, relacjonuję wzrost papryki ozdobnej od ziarenka
Również instrukcje co do pikowania
Sama robię to pierwszy raz , więc również zadaję wiele pytań, dlatego myślę , że mój watek może ukazać kilka przydatnych wam odpowiedzi.
Wysiałam je w lutym, przykryłam folią i postawiłam koło pieca na szafie. Gdy wykiełkowały dałam na okno. I potem już im trzeba tylko dużo wody i słonka
Pozdrawiam
Kamila
Papryczka ta lubi ciągle wilgotną ziemię, cokolwiek aby woda nie stała w doniczce jest normą .
Lepiej rośnie w słońcu, w cieniu wzrost jest marny. :/
Nasionek może dać kilka do doniczki nawet 11cm , po wyrośnięciu gdy uzyska dwa do czterech listków po prostu popikuj

W moim warzywniaku, relacjonuję wzrost papryki ozdobnej od ziarenka

Pozdrawiam
Kamila
Witam wszystkich, ok. 1,5 tyg temu kupiłam taką papryczkę ozdobną w OBI, od razu ja przesadziłam do większej doniczki, podlałam przez ten czas 2 razy (za każdym razem mniej niż połową szklanki wody), a listki zaczęły jej opadać, natomiast na powierzchni wyszła jakby pleśń i nie wiem co źle zrobiłam oraz jak to naprawić. Na razie wystawiłam ją na chwilę na balkon, bo wyczytałam, że trzeba ją przewietrzyć. Załączam zdjęcia, jak to teraz wygląda.
Proszę o pomoc!
Proszę o pomoc!