Jaka odmiana gruszy?
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak odmiana gruszy?
Naleweczko !
Właśnie o nalewce myślałem, pytając się tu na forum o pierdziołki. Podpowiedziano mi, że nalew na pigwie - pigwowcu należy połączyć z nalewem na pierdzoiłce. Ponoć boskie.
Jak będę wiedział więcej to napiszę.
PS. Prawdziwym damom wolno ! Ergo, Tobie wolno !
Właśnie o nalewce myślałem, pytając się tu na forum o pierdziołki. Podpowiedziano mi, że nalew na pigwie - pigwowcu należy połączyć z nalewem na pierdzoiłce. Ponoć boskie.
Jak będę wiedział więcej to napiszę.
PS. Prawdziwym damom wolno ! Ergo, Tobie wolno !
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Konferencja jest samopylna przecieżrolnikt pisze:W takim zestawieniu najbardziej pasowała Faworytka, bo to właśnie Faworytka zapyla Konferencję, a Konferencja Faworytkę.
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
Życie jest pełne niespodzianek.
o masz ci los .... niedługo zabraknie mi miejsca na te dodatkowe zapylacze 
gdzieś wyczytałam, że jest samopylna, widocznie jakaś nieścisłość się wkradła wrrrr

gdzieś wyczytałam, że jest samopylna, widocznie jakaś nieścisłość się wkradła wrrrr
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
Jest jeszcze inna możliwość - współpraca transgraniczna. Można dogadać się z sąsiadami i tak zaplanować nasadzenia różnych drzewek owocowych w Waszych ogródkach (na działkach), by wilk był syty i drzewka zapylone.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Ładnie nazwanerolnikt pisze:Jest jeszcze inna możliwość - współpraca transgraniczna...

Pozdrawiam serdecznie

nie ma na to szans, tu nikt nie sadzi drzew owocowych, tylko tuje, tuje, tujerolnikt pisze:Jest jeszcze inna możliwość - współpraca transgraniczna. (...)

Niektórzy to mają dobrze. U mnie niestety nie tylko tuje. Sąsiedzi mają jałowce, a to kiepskie towarzystwo dla gruszy.izabellka pisze: ... tylko tuje, tuje, tuje
Droga Fafka oczywiście, że znam Wójtową Rolę
Opatulę swoją już posadzoną gruszę jak tylko przymrozki przyjdą bo na razie to ciepło jest jak na listopad. Przepowiednie co do bardzo wczesnej i bardzo mroźnej zimy jak do tej pory się nie sprawdzają co mnie i zapewne wielu innych bardzo cieszy. 

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jest jeszcze opcja szczepienia, jeśli dasz sobie radę i masz skąd pozyskać zrazyizabellka pisze:niedługo zabraknie mi miejsca na te dodatkowe zapylacze

Pozdrawiam, Maciek.
z pewnością nie dam sobie rady
wolę już zasadzić drzewa
ale dzięki za radę

Witam
Wracając jeszcze na chwilkę do gruszy "pierdziołki"/"ulężałki", rośnie taka 2 metry za moją działką, jest bardzo stara, jak pięć lat temu kupiłem działkę sąsiadka, kobieta po 80 roku życia mówiła, że gdy była małą dziewczynką to ta grusza już była sporym drzewem, na jesień mam na działce pełno małych gruszeczek, są cierpkie, ale gdy się ulęgną (miąższ zrobi się brązowy) wtedy są słodkie i podobno dobre do suszenia. Szkoda, że grusza nie jest na moim terenie, bo ktoś kiedyś może ściąć tak piekne drzewo, które dodatkowo daje mi wspaniały cień.
A tak wygląda w szacie zimowej i letniej

Wracając jeszcze na chwilkę do gruszy "pierdziołki"/"ulężałki", rośnie taka 2 metry za moją działką, jest bardzo stara, jak pięć lat temu kupiłem działkę sąsiadka, kobieta po 80 roku życia mówiła, że gdy była małą dziewczynką to ta grusza już była sporym drzewem, na jesień mam na działce pełno małych gruszeczek, są cierpkie, ale gdy się ulęgną (miąższ zrobi się brązowy) wtedy są słodkie i podobno dobre do suszenia. Szkoda, że grusza nie jest na moim terenie, bo ktoś kiedyś może ściąć tak piekne drzewo, które dodatkowo daje mi wspaniały cień.
A tak wygląda w szacie zimowej i letniej

pozdrawiam
TINEK
TINEK
A ja mam tego typu pytanie
Powszechnie wiadomo, że Faworytka zapyli Carolę, ale czy na odwrót ? Czy grusza Carola zapyli Faworytkę ?
Powszechnie wiadomo, że Faworytka zapyli Carolę, ale czy na odwrót ? Czy grusza Carola zapyli Faworytkę ?
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Krótko - nie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
chciałabym posadzić na działce 3 grusze - mieszkam na Podkarpaciu, więc zimy srogie, myślałam o Faworytce i Konferencji a nie mam pomysłu na trzecią, a może ktoś ma inny pomysł?
pozdrawiam
Iwona
Iwona